Консервативният блок ХДС/ХСС на канцлерката Ангела Меркел печели парламентарните избори в Германия с 33.8% от гласовете и може да състави желаната от него десноцентристка управляваща коалиция със Свободната демократическа партия - либерали (СвДПЛ). Това показват официалните резултати, обявени тази нощ, предаде Франс прес. Резултатът на ХДС/ХСС обаче е най-слабият от 1949 г.

Либералите получават 14.6 на сто от гласовете - най-добрият изборен резултат, постиган от партията.

Социалдемократическата партия понася най-тежкото си изборно поражение след войната - за нея са гласували 23 на сто от избирателите. На изборите преди 4 години СДП получи 32.4% от гласовете и влезе в широка коалиция с консерваторите на Меркел.    

Искахме стабилно правителство, което да прояви по-силна решителност да придвижи напред нашата страна", заяви Меркел пред ликуващи привърженици.

Лидерът на свободните демократи Гуидо Вестервеле, който става ключова фигура в управлението на Германия през следващите четири години, заяви, че ще се стреми към равноправно участие на партията му в новата коалиция. Партията му ще настоява за справедлива данъчна система, по-добро образование и зачитане на гражданските свободи, каза Вестервеле, който вероятно ще стане външен министър.

Ангела Меркел заяви, че очаква трудни преговори с новия коалиционен партньор, отбелязва ДПА.