Близо 3000 семейства в страната са загубили правото си да получават детски добавки заради натрупани от малчуганите повече от 5 неизвинени отсъствия в училище. Това каза днес във Варна изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане /АСП/ Ивайло Иванов.

 

По думите му около 1300 семейства са загубили детските си добавки за два месеца, за останалите санкцията е за 2 години. Иванов съобщи още, че след празниците в страната ще започнат масови проверки дали децата, чиито родители получават добавки, ходят на училище.


Директорът на АСП и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес се срещнаха с ръководствата на структурите на министерството във Варна. Разговорът се проведе с участието на областния управител Данчо Симеонов и депутати.


Министър Младенов посочи, че един от най-сериозните проблеми за системата в момента е забавянето на плащанията по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

 

Натрупаните задължения към фирмите, които работят по проекти, са около 5 милиона лева, но изплащането им вече е започнало.

 

Прогнозата на министъра беше, че задълженията ще бъдат изчистени до края на този месец.


Младенов допълни, че след Великден ще се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще бъде обсъдено отново дали ще има промяна в размера на минималната работна заплата.

 

Освен това ще бъдат дискутирани предложения за промени в Кодекса на труда. Според Младенов ще бъдат обсъдени начинът за регламентиране дейността на агенциите за временна заетост, както и за дистанционна работа. Министърът посочи, че промените в Кодекса трябва да бъдат обсъдени от Министерския съвет до края на юли, а през есента да бъдат приети от
парламента.


Младенов коментира още, че нивото на безработицата в страната намалява и в момента тя е 9,48 на сто. За борба с този проблем министерството ще акцентира върху прилагането на програма "Развитие", която позволява обучение и квалификация по заявка на работодателите. Бюджетът на програмата е 250 милиона лева, като се очаква само през тази година да бъдат обучени и назначени около 20-22 хиляди души.


Приоритет за министерството е и програмата за стажуване на млади хора с висше или професионално образование, допълни Младенов. Бюджетът й е 35 милиона лева, като в нея могат да бъдат включени около 15 хиляди души./БТА/