С 10 стотинки по-евтин е хлябът в Хасково от днес. Цената на най-масовия типов хляб в магазините е 60 стотинки, хляб “Карина” се продава по 65 стотинки, нарязаният бял хляб струва 70 стотинки. Цените падат в резултат на решение на най-големия производител в региона Хлебозавод-Хасково.

Това е второто поевтиняване на хляба в Хасково за този месец. В началото на февруари цените бяха намалени средно с по 20 стотинки. И тогава новите цени определи Хлебозавода.

Причините за поевтиняването на хляба не са икономически, а политически, цените падат заради предстоящите избори, коментира пред Дарик председателят на Съюза на хлебопроизводителите в Хасково Янчо Вутов. По думите му част от по-малките производители на хляб вече работят без печалба, заплашени са от фалит, но нямат друг избор, освен да се съобразят с определените от хасковския хлебозавод цени. Според Янчо Вутов новите цени не са в услуга и на хасковските потребители, защото резултатът вероятно ще е хляб с по-лошо качество.

Единственият възможен ход в тази ситуация е да бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията. Процедурата обаче е прекалено бавна и още в хода на проверката вероятно чест от малките производители ще са фалирали, прогнозира Янчо Вутов.