Хонконг може да бъде врата към големия китайски пазар за българските фирми. Министерство на икономиката и енергетиката планира да разкрие трета търговска служба в провинция Гуандун, в Южен Китай, в непосредствена близост до Хонконг.

 

Убедени сме, че това ще допринесе за още по-активно бизнес сътрудничество с континентален Китай и Хонконг, коментира зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров на бизнес семинар за Хонконг в София.

 

Континентален Китай е най-големият търговски партньор на Хонконг и съгласно Споразумението за по-тясно икономическо партньорство между двете страни, всички продукти от Хонконг, които отговарят на изискванията за произход, се внасят без мито в континентален Китай.

 

Хонконг се ползва и от условията на всички споразумения за свободна търговия, които Китай е сключил с други държави. Китай се нарежда на второ място след Турция сред експортните ни дестинации извън Европейския съюз, благодарение на нарастването на българския износ.

 

През 2013 г. стокообменът между България и Китай се увеличава с 7.8% спрямо миналата година и достига 1.875 млрд. долара, а този между България и Хонконг за миналата година възлиза на 137.6 млн. долара, от които български износ за Хонконг е 63.9 млн. долара.

 

Икономическите затруднения и свитото търсене през последните години в Европа, както и особено трудната ситуация в момента с разразилата се криза в Украйна, предполага българският бизнес да търси нови възможности за ръст на експорта към бързоразвиващите се икономики на Азия, в това число и към огромния китайски пазар. Добра възможност в тази посока предоставя организираният бизнес семинар от Министерство на икономиката и енергетиката, Търговско-икономическото представителство на Хонконг в Брюксел и Хонконгският съвет за развитие на търговията.

 

Хонконг е недостатъчно оценен като място за правене на бизнес от българските компании, посочи зам.-министър Красин Димитров и отбеляза, че той е най-свободната икономика в света и конкурентоспособна в Азия. Секторът на услугите формира над 90% от БВП.

 

Сред предимствата, които Хонконг предоставя за бизнеса, Красин Димитров посочи, че не се начислява ДДС, а корпоративния данък е 16.5%. Летището в Хонконг е най-натовареното в света за международни карго превоз.

 

Хонконг е и сред интензивно използваните контейнерни пристанища в света, както и вторият най-голям фондов пазар в Азия. Българските граждани могат да пребивават на територията на Хонконг до 90 дни (в рамките на 6 месеца) без визи, като същото важи за гражданите на Хонконг за територията на България, което е допълнително предимство за правенето на бизнес между двете страни.

 

България е позната на пазарите в Азия с някои традиционни стоки - хранителни продукти, български вина, мляко и млечни продукти, минерална вода, етерични масла и особено розовото масло, продукти на машиностроенето, електрониката и електротехниката, фармацията. Всичко това създава добри условия за българските фирми, които искат да търгуват с Китай – те биха могли да използват Хонконг като основа за своята дейност, възползвайки се от предимствата, правните и финансови услуги, които районът също предлага, каза още зам.-министър Красин Димитров.