Половин месец преди 22 септември, когато Велико Търново отново става център на честванията за Деня на обявяването на Независимостта на България, хотелите в старата столица вече са пълни. 

Гостите са се възползвали от множеството специални празнични промоции и оферти, които местните хотелиери обявиха в сайтовете си. Две нощувки в двойна стая „стандарт” в бутиков семеен хотел в старата част на града за периода от 18 до 22 септември доскоро се предлагаха на цена от 64 лв. на човек. Проверка на „Монитор” обаче показа, че

90% от хотелите са заети

за 22 септември. В останалите 10% има останали по 2-3 свободни стаи, предимно от по-скъпите.

И тази година програмата за честване на Независимостта във Велико Търново ще бъде богата и разнообразна. Сутринта в средновековната църква „Св. 40 мъченици” ще бъде отслужена 

Празнична света литургия и водосвет и ще бъдат поднесени цветя пред саркофага на цар Калоян. След това пред общината с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме, а половин час по-късно в крепостта Царевец ще бъдат поднесени венци и цветя. Празничните прояви ще завършат с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” и празнични илюминации.

Поне 4 - 5 хиляди гости се готвят да посрещнат в Златоград Дельовите празници, които започват на 16 септември и по традиция кулминацията ще бъде при възстановката „Един пазарен ден отпреди 100 години”, която ще се проведе на 21 септември. Хотелите в градчето отдавна са запълнени, но все още има възможност туристите да се настанят в близките селища, научи „Монитор” от Александър Митушев, председател на регионално сдружение “Златоград”. Мераклиите да участват в уникалното завръщане в миналото отсядат в Смолян, Мадан, Рудозем и дори в Кърджали и Кирково.

Гости пристигат и от Гърция, а освен това по това време в

Златоград идват и немци, англичани и французи

които се интересуват от нашия фолклор и традиции.

През тази година организаторите са увеличили персонажите, вече на пазарния ден отпреди сто години освен ретро фотото, глашатая, бозаджията, ще има и много търговци, много персонажи от съседните села, ще пристигнат и зеленчукари от района, ще има кошничари и копанари. Между хора ще се движат войници и офицери от някогашната гранична войска, както и местни чорбаджии.

Организаторите обещават да нагостят безплатно всичките си гости, пристигнали на празника в народни носии. В менюто е включен булгур с пастарма и мекици. През миналата година над 700 човека са поседнали на трапезата в уникалния Етнографски ареален комплекс на града.