Цената за нощувка в хотелите да зависи не само от качеството на предлаганата услуга, но и от броя на звездите, предлага бизнесът. Така хотелите с 4 звезди няма да могат да предлагат по-евтини оферти от тези с по-ниска категория. И обратното, сградите с 3 звезди ще предлагат задължително по-евтини оферти от по-луксозните техни събратя.

Тази промяна да залегне в новия закон за туризма, предлагат от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Промяна при даването на звезди на хотелите предлагат и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според председателя й Благой Рагин твърде строгите критерии за даване на звездите у нас са причина хотелите ни да са неконкурентоспособни на чуждия пазар.

Тризвездните ни сгради отговарят на 4 звезди при съседите. Когато чужденците търсят оферта по интернет обаче, те избират обявените като по-висок клас на същата цена хотели зад граница и от това губи браншът ни, обясни той. А в интернет продажбите е бъдещето, категоричен е Рагин.

Представители на туроператорския бранш вече обсъдиха идеите си за нормативния акт на среща в икономическото министерство в сряда. Днес разговори ще се водят и с хотелиерите. Туроператорите предлагат хотелите да се категоризират на всеки 5 години. БХРА пък иска самостоятелните заведения да са без звезди.

Категоризацията трябва да зависи и от бранша, категорични са всички представители на гилдията.

Звездите да се дават съвместно от представители на Министерството на икономиката, съответната община, регионални браншови организации и областните управители, предлагат още от бранша.