2015 г. е подходящото време да започне вдигането на осигурителния стаж, каза в предаването „Кой говори” Йордан Христосков, член на консултативния съвет по пенсионната реформа и бивш управител на НОИ в продължение на девет години. Той прогнозира, че продължаващите вече седмици разговори между правителството, синдикатите и бизнеса няма да доведат до реална реформа в пенсионната система.

„По-големият проблем е, че това, което се нарича реформа, не е никаква реформа. Това са определени пазарлъци по определени параметри на пенсионната система. Реформа би имало, както се случи през 2000 г., ако се предложи някаква нова философия, ново институционално устройство. В случая по-скоро става въпрос за решаване на проблеми, натрупани в предходните години“, каза Христосков

Колкото по-рано продължи реформата от 2000 г., толкова по-бързо ще имаме една по-стабилна, устойчива финансово пенсионна система и ще минем към едни по-високи пенсии, не само от общественото осигуряване, но и от така наречените втори и трети стълб на пенсионната система.

2015 г. е подходяща година за започване, въпросът е за стъпката, с която ще се увеличава стажът и съответно възрастта за пенсиониране най-напред на тези, които рано се пенсионират. Правителството не трябва да се огъва пред това, че още от сега трябва да се вземат мерки за намаляване броя на пенсионерите чрез премахване първо на ранното пенсиониране. Не трябва да се огъва пред това, че ограничаването на ранното пенсиониране трябва да засегне всички сфери, а не само работещи от първа и втора категория труд. Правителството не трябва да се огъва пред легендата, че осигуряването на вноските ще доведе до намаляване на чуждестранните инвестиции и едва ли не бизнесът ще бъде на загуба. Това, което ще се случи, е просто да се замаже положението за следващите една-две години, заключи Христосков.