Токсични американски ценни книжа за 25 млрд. паунда предстои да бъдат извадени от трезорите на банка HSBC и продадени на инвеститорите, пише британския вестник Guardian. Това ще бъде първото предлагане на пазара на подобни активи от пика на финансовата криза през 2008 година до сега.

Първите партиди, подготвени за продажба, са четири портфейла с ипотечни ценни книжа за общо $ 2.7 млрд. Те ще бъдат предложени за продажба през следващата година. Хедж фондове вече са проявили интерес към книжата.

HSBC бе сред първите банки, които в началото на кризата признаха пред обществеността за проблем с американските ипотечни ценни книжа. Той възникна от раздаваните кредити за покупка на жилище на хора без адекватни възможности. Още през 2007 година банката предупреди за възможни загуби заради придобитите в активите й пакети от американски ипотечни книжа и загатна за възможна криза в кредитирането. Тя нанесе огромни загуби на по-малки британски банки като Northern Rock и дори Royal Bank of Scotland.

В процеса на справяне с кризата HSBC отписа активи за 35 млрд. долара, сред които структурирани продукти на основата на американски ипотечни облигации за $ 3 млрд., по данни на агенция Блумбърг. За да възстанови баланса си, банката бе принудена да стартира най-голямата в историята си емисия от права, продажбата на които донесе 12.5 млрд. паунда от акционерите.

С продажбата на по-големи остатъчни пакети от токсични активи HSBC ще се освободи от вложенията си в американски бизнес. Подготвят се пакети от по $ 450 млн. до $ 750 млн., допълва Гардиън. Освен това с освобождаването на тези активи, HSBC ще може да отблокира средствата, които държи като провизии срещу тези активи.

Според анализатор на банка Номура, ако успее с продажбите на токсични активи, HSBC ще успее да реализира печалба за акционерите си.