Защо Гърция не може да плати дълга си? Става въпрос за 310 млрд. евро. Никоя страна не е в състояние да обслужва дълг, който е повече от 120% от брутния ѝ вътрешен продукт. Това доказват около 6000 години история на световните финанси, коментира пред БНР финансистът Емил Хърсев.

В Гърция дългът е около 180% от БВП. Тоест поне 60% повече, отколкото, в най-добрия случай страната би могла да понесе. Имам предвид при нормално устойчиво развитие на икономиката, а южната ни съседка далеч не е в тази кондиция.

В момента Гърция не би могла да обслужва и дълг равен на 120% от БВП. При това БВП на страната се свива, а дългът ѝ нараства, тъй като бюджетът е дефицитен, посочва Хърсев.

Според него разривът в преговорите между гръцкото правителство и кредиторите се дължи на различните интереси на Европейската комисия и Международния валутен фонд.

От една страна приоритет за европейските институции е стабилизиране и запазване на целостта на еврозоната, а от друга МВФ провежда класическа политика в пола за международните кредитори.

Гърция от еврозоната няма да излезе. Еврозоната няма механизъм да изключи Гърция. Следователно цялата тази приказка за излизане на Гърция от еврозоната е абсолютно измислена. От друга страна, страната няма да бъде в състояние да си плаща дълга, тоест ще изпадне в ситуацията на България от 1990 г. – ще спре плащанията, прогнозира Хърсев.