Хърватският министър на финансите Славко Линич махна табелата "митническа служба на Република Хърватия" на церемонията, с която беше отбелязано присъединяването на страната към Европейския съюз. Това стана на границата със Словения, близо до Брегана.

 

От днес, 1 юли 2013 г., след успешното ратифициране на Договора за присъединяване от националните парламенти на 27-те държави-членки, Република Хърватия се присъедини към ЕС като 28-ата членка.

 

На тържеството в Загреб присъстваха редица европейски лидери, които приветства успеха на страната.

 

Хърватският премиер Зоран Миланович заяви, "ние дълбоко вярваме и сме щастливи от това, че Европейският съюз и всички негови членове са отворени да приемат Хърватия с цялата й уникалност, да се присъедини към семейството на различията и различните идентичности."

 

Тържествата бяха много по-скромни и по-малко, отколкото когато България и Румъния, най-бедните членки на ЕС, се присъединиха към съюза.

 

С ниво на безработицата от около 20 на сто, сравнително нисък жизнен стандарт, ендемичната корупция сред политическия елит и дълг, оценяван от международните рейтингови агенции извън инвестиционната скала, няма много поводи за празнуване. Особено на фона на рецесията в еврозоната.

 

Въпреки това присъединяването към единния пазар вероятно ще даде глътка въздух на икономиката, тъй като 60 на сто от износа на Хърватия е насочен към ЕС.

 

Загреб направи редица отстъпки и реформи по пътя си към ЕС. Хърватия предаде редица военни и политически лидери на трибунала за военните престъпления за бивша Югославия в Хага.

Бяха приватизирани корабостроителници, които са част от хърватската история. Стартираха няколко дела за корупция по високите етажи, след едно от които в затвора бе вкаран бившият премиер Иво Санадер.

Въпреки това в някои европейски столици продължават да се безпокоят от корупцията и организираната престъпност в страната. "Има още много да се направи, особено в областта на правната сигурност и борбата срещу корупцията", заяви Ангела Меркел през уикенда.

Германският канцлер не присъства на церемонията за присъединяване на Хърватия към ЕС, като отказът беше оправдан с други ангажименти.