Всички знаем за циганските набези над Българските държавни железници и много от нас вярват, че такова нещо не може да има в цивилизована Европа. Е не сме съвсем прави.

Кражбите на медни кабели от железниците във Великобритания достигнаха епидемични размери, което струва на оператора Network Rail милиони за допълнителен персонал, обезщетения за закъснения и подмяна на повредена инфраструктура, съобщава Guardian.

Кражбите на мед са скочили с 67% до 3 116 от началото на годината до април, докато цените на металите рязко нараснаха.

Но от Network Rail твърдят, че броят на инцидентите в някои региони като Шефилд се е покачил още повече в последните три седмици, което е накарало компанията да въведе нова нощна смяна за обсадения персонал.

Повечето от кражбите се извършват от случайни престъпници, които крадат малки количества мед и го продават за скрап за финансиране на потребностите им от наркотици или алкохол, според британската транспортна полиция.

Но страничният ефект от тези кражби е огромен. Щетите се изчисляват на над 43 милиона паунда.

Само при един инцидент на 15 април, близо до град Нотингамшир, разходите за Network Rail са възлезли на £ 620 758 за подмяна на повредените съоръжения, за обучение на персонала и за обезщетения за пътниците, след като в резултат на кражбата са били отложени пътуванията на 34 влака, което е довело до 8074 минути закъснения.

Цената на медта се утрои до близо 10 000 долара за тон в рамките на три години, докато бързо разрастващите се икономики като китайската потребяват все повече от метала.