Съществува разногласие по въпроса дали борсата в Ню Йорк отговаря на критериите на т. нар. индекс Хинденбург, който оценява вероятността за крах на капиталовите пазари, пише днес CNBC.

Анализатори, които следят показателя, предупреждават, че опасността приближава, както и че в четвъртък са изпълнени всички пет критерия на индекса, които следят за нивото на несигурност на NYSE.

Песимистите, упрашени от индекса Хинденбург, посочват, че 2.2% от акциите в представителния NYSE Composite Index отчитат върхове, но вече повече от 2.2% от останалите формират нови дъна. Освен това, анализаторите коментират, че NYSE 10 трябва да се повишава, а McClellan Oscillator, който измерва широчината на пазара на база печеливши и губещи позиции, трябва да се понижава.

Според Дарил Гупи, главен изпълнителен директор на Guppytraders.com, не може да се вземе категорично решение дали идва крахът на фондовата борса в Ню Йорк само на базата на злокобни предзнаменования. Според него, индексът е твърде специфичен и за да се направи качествен технически анализ е необходимо сигналите му да бъдат съизмерени с тези на друг индекс, който измерва същите показатели, но по различен начин.

Гупи, освен това, не оценява индекса Хинденбург като сериозен аналитичен инструмент.

Преди време Гупи предупреди, че се вижда ясна корелация на спадовете на пазара в ню Йорк през 1929 и 2008 г..

Индексът Хинденбург е наречен на германския пътнически дирижабъл, който през 1937 г., при опит за кацане в Ню Йорк след близо 80-часов полет от Германия, избухва в пламъци заради изтичане на водород. На борда са се намирали 97 пътници, 62-ма от които успяват да се спасят заради адекватните действия на пилота и ниската височина.