След като дълго време беше отхвърляна като спекулативна, схемата за търговия известна с името "новия китайски влак", която свързва фондовите борси на

Шанхай и Хонконг внезапно се съживи през миналата седмица, изпращайки Hang Seng на 7-годишен връх.

В това събуждане обаче се вижда не само еуфория, но и страх сред инвеститорите за повторение на събитията от 2007 г. Големият двигател на инвестициите в Хонконг в момента е поскъпването на щатския долар, с който във валутен борд е свързана местната парична единица.

Този път схемата би трябвало да има защитни стени, които да ограничат трансграничните парични потоци в затворения контур на двата фондови пазара, пипе MarketWatch.

Но китайските инвеститори изглежда нехаят за ограниченията и масово се възползват от възможността, която Хонконг им  дава за покупка на чуждестранни акции.

А всички признаци сочат, че схемата за търговия ще бъде удължена. Политическите лидери на Хонконг я възхваляват като "печеливша" и добра за сътрудничеството с Шанхай. Лимитите за клиринг постоянно се разширяват. А основният фондов индекс в Хонконг, Hang Seng скочи със 7.9% през миналата седмица.

Само в четвъртък например, обемът на търговията достигна 293.9 милиарда хонконгски долара /37.90 милиарда щатски долара/, което е три пъти повече от обичайните нива.

Според анализаторите на Bank of America, скокът на паричните потоци вероятно се дължи на инвеститори, които предвиждат реакцията на други инвеститори в отговор на промените на правителствената политика.

Това може да е достатъчен стимул за възходящо движение на пазара в продължение на няколко седмици, но зад него не стоят никакви икономически фундаменти.

Има голяма опасност Хонконг отново да влезе в период на "ирационалност", подобно на последните няколко седмици на 2007 г., когато Hang Seng нарасна с 30%.