Вестник Дневник

Си Ен Ен видя в българския туризъм хазарт и пренаселени плажове. Един от клиповете, който в продължение на осем седмици ще се излъчва по телевизия CNN, за да рекламира българския туризъм, представя кадри от казина и плажове със стотици чадъри. Рекламното филмче е изготвено от екип на телевизията под контрола и с материалите на Държавната агенция по туризъм. Клипът е част от цялостна рекламна кампания, изготвена от Си Ен Ен и агенцията по туризъм и се провежда за втора година. Кадрите с казината и пренаселените плажове са събрани в кратък 20-секунден видеоколаж.

Апис сезира Брюксел за търга за правен софтуер. Компанията за правно- информационни системи Апис е сезирала в сряда европейската комисия за обществената поръчка за правен софтуер, която организира миналата година Министерството на държавната администрация. В молбата се посочват две основни нарушения на европейското законодателство. Първото нарушение е направил според тях министър Николай Василев, който е превишил правомощията си, като е обявил централизиран търг за всички държавни ведомства, сред които са и училищата и общините. Държавата не е създала механизъм за обжалване на търговете и възможност за отнасяне на жалбите до две инстанции, посочи второто нарушение Васил Христович, управител и собственик на АПИС.

Вестник Пари

Новите компании на БФБ изместиха големите. За пръв път, откакто вестник Пари прави класацията Топ 50, се наблюдава толкова масирано навлизане на нови, амбициозни фирми сред челните места в подреждането сред най-големите на борсата. нетните приходи от продажбите на публичните дружества през миналата година достигнаха до 11.46 млрд. лева. Това се равнява на 21% от БВП, който се очаква да достигне 55.5 млрд. лв. приходите при първите 50 компании, които са класирани във вестника, са на обща стойност 9.63 млрд. лв. Нарастването при лидерите спрямо 2006 година е с 2.65 млрд. лв. В основата на почти двойния скок са най-вече Химимпорт АД и Еврохолд България АД. Челната позиция държи БТК. Кремиковци АД за поредна година се показва като най-проблематичната компания. След масовата разпродажба на активи комбинатът увеличава приходите си.

Вестник 24 часа

Чужденци наляха 2.9 млн. евро в наши имоти, съобщи Добромир Ганев от агенция Форос. През 2007 година са сключени 311584 сделки с имоти, а цените са скочили с 30%. Най-много се търсели двустайни апартаменти. За 2008 година прогнозата е, че жилищата ще поскъпнат до 15%.

Вестник Сега

Летище Пловдив си поиска процент от хотелите. Хотелиерите от Пловдив и областта ще трябва да отчисляват от своите приходи, за да има градът модерно летище. Това се разбра вчера по време на среща, организирана от транспортното министерство с местната власт, ръководството на летището и представители на туристическия бранш, на която присъства и транспортният министър Петър Мутафчиев. Идеята е да се създаде държавно- частен фонд, в който да се отчислява малък процент от приходите от всяка нощувка в региона. Хрумването е на британската Airport Strategy Marketing, наета преди няколко месеца от аеропорта. От края на 2007 г. летището в Пловдив е частно. На неизвестна и досега дата "Алфа Финанс Холдинг" АД стана собственик на 58.08% от аеропорта, като купи акциите от швейцарската компания TADO. Собственикът на Алфа Финанс Холдинг - издателят Иво Прокопиев, обяви, че фирмата му ще модернизира пътническия терминал и в това начинание ще привлече партньор с опит в оперирането на летищни комплекси. Сега става ясно, че част от парите трябва да осигурят държавата и хотелиерите.

Вестник Стандарт

Слънце-БТ да се продаде през борсата е предложението на Булгартабак за фабриката. От холдинга предлагат и по-високи компенсации за работещите - една и половина работни заплати за всяка прослужена година. Това е окончателното становище на Управителния съвет на Булгартабак, представено вчера на синдикатите от старозагорската фабрика, съобщи Владимир Вътев, синдикален лидер на КНСБ в Слънце Стара Загора- Табак. Работещите обаче не приемат предложението, стана ясно след общото събрание във фабриката. Те искат да получат по две заплати за прослужена година.

Ковачки vs. Божков за пристанище Лом. Христо Ковачки и Васил Божков ще премерят сили на финалната права за концесията на порт Лом. Двамата бизнесмени останаха след пресяването на деветимата кандидати. В Министерството на транспорта били раздвоени между двамата мастити бизнесмени, твърдят запознати с драмата около концесията на най-важното ни дунавско пристанище. Третият голям играч в търга - фирма Прогрес М в съдружие с немската Хамбург порт консултинг, бе елиминирана заради липса на свидетелство за съдимост на немския партньор. Той е подал протест до Комисията за защита на конкуренцията заради пренебрегване на европейското законодателство, ще подава и жалба досъда в Страсбург. Отхвърлената българо- немска фирма е предложила 200 млн. лева инвестиция за 35-годишния срок на концесията. Според офертата на енергийния бос Христо Ковачки в реконструкцията на пристанището и доставката на новатехника ще бъдат вложени 185 млн. лева. Христо Ковачки участва в търгас фирма Брипорт, която е обединение между неговите дружества Брикели Портови флот 99. Кремиковци трейд на индиеца Прамод Митал е готова да брои 165 млн., а Интерпорт на бившия изпълнителен директор на комбината Валентин Захариев – 88.509 млн. лева.

Вестник Монитор

Софарма купува заводи в Румъния и Сърбия. Софарма АД, най-големият български производител на лекарства планира да закупи до края на тази година предприятия в Румъния, Сърбия, Украйна и Полша, в опит да увеличи продажбите и приходите си. Това твърди президентът на фирмата Огнян Донев, цитиран от агенция Блумбърг. Очаква се приходите да нараснат с най-малко 20 на сто през 2008 г., след отбелязания ръст от 72% през 2007 г. Чистата печалба се очаква да е със 17% по-висока, подобно на миналата година, когато Софарма спечели 32 милиона лева. Производителят на лекарства държи около 20% от българския пазар, където негов основен конкурент е базираната в Исландия Актавис Груп, с 33 на сто от пазара. Очаква се местните продажби на Софарма да се повишат до близо 300 млн. евро през 2010 г., спрямо 200 млн. евро през 2005-та.