Вестник Дневник

"Една година борсови загуби"

Точно 70% загубиха инвеститорите на Българската фондова борса (БФБ), които на 8 октомври миналата година са заложили пари в акциите на 20-те най-големи компании на борсата. Това показва равносметката за борсовото представяне на дружествата от основния индекс SOFIX за изминалите 12 месеца, превърнали се в един от най-мрачните периоди в кратката история на капиталовия пазар в България.Понеделник, 8 октомври, преди една година - на сутрешната сесия в понеделник SOFIX достигна най-високото си ниво, откакто се изчислява - 1981.81 пункта.

Оптимизмът сред играчите и анализаторите преобладаваше, като повечето предричаха през 2008 г. растежът на пазара да бъде съхранен и да станем свидетели на поредна успешна година, макар и не със същите темпове от 2007 г. По ирония на съдбата точно в същия понеделник, на 8 октомври 2007 г., в края на сесията индексът затвори на червено за пръв път от 15 дни, през които препускаше бясно нагоре. Дванайсет месеца по-късно БФБ вече е на най-ниското си ниво за последните четири години - 605.59 пункта, и почти никой не вярва, че до края на годината нещо ще е в състояние да обърне негативната тенденция.

Най-много загубиха индивидуалните инвеститори, които играха на борсата с пари назаем, както и по-напреднали, търгували чрез репо сделки (залагане на акции в банката срещу осигуряване на заем за покупка на ценни книжа).

"2009 г. няма да е много печеливша за банковия сектор"

Така е озаглавено интервю с Мая Георгиева, изпълнителен директор и член на УС на Първа инвестиционна банка АД. Според нея можем да очакваме известен спад от очакваните шест процента ръст на БВП, но да не забравяме, че ние сме развиваща се икономика, болестта се разпространява в развитите икономики. Да вземем пример с южноамериканските икономики - Бразилия и Аржентина. Независимо че те са силно свързани с американската икономика и долара, техните икономики и банкови сектори не са пострадали. Причината е, че те продължават да се развиват и кредитите, които се предоставят от банковия сектор, са за истинската икономика. Смятаме, че пазарът на ипотечни кредити има перспектива, казва още Георгиева. Ние бяхме единствената страна в бившия соцлагер, в която хората притежаваха жилищата си - това е въпрос на народопсихология. Естествено изискванията на кредитополучателите ще се увеличат, като най-важното е да има доказани доходи. Депозитите също се увеличават, защото в условията на криза българите залагат на спестяванията.

Вестник Пари

"Борсата се изпарява"

Страхова невроза продължгава да мачка капиталовите пазари. Капитализацията на БФБ спадна с над 50% от началото на 2008 година. В момента търговията се води единствено от страх и паника, коментират брокери. Все повече сред инвеститорите се прокрадва опасението, че реалната икономика ще се окаже големият пострадал от финансовата криза- Това натежава върху перспективите на акциите и ги бута надолу.

"България - един малък даепозитен рай"

Близо 200 млн. лв. трябва да задели правителството за допълнителна гаранция по депозитите. От 1000 депозита в българските банки едва 6 не са гарантирани, показват данните на централната банка. Не са изцяло гарантирани, защото не надвишават 40 хил. лв. Тези данни са красноречиви, че страната ни няма нужда от допълнителни гаранции на депозитите, коментират специалисти. Ефектът от увеличаваето на гарантираната сума на 100 хил. лв. ще бъде минимален и едва доловим. Тази допълнителна сигурност обаче има своята солидна цена. След кат оняма да я заплащат банките, за нея ще трябва да се погрижи държавата, ползвайки парите на данъкоплатците.

Вестник Сега

"Пътната агенция изпаднала във "фалит"

Ако беше фирма, Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) вече трябваше да е обявила фалит. Това показва справката, която агенцията представи в парламента вчера във връзка с проекта на правителството за харчене на 1.206 млрд. лева от бюджетния излишък. Сметките сочат, че й е необходима спешна инжекция от 346 млн. лева. В противен случай или ще посрещнем студеното време с блокирани пътища, или пък НАПИ ще започне и 2008 г. с дългове към фирмите. Трупането на неуредени сметки и пренасянето на борчове в следващи години бяха порочна практика, наложена от ръководството на бившия пътен фонд. Въпреки че миналия декември взе 270 млн. лв. от излишъка, фондът е влязъл в 2008 г. със 100 млн. лева неразплатени ремонти. Сега агенцията отчита, че е успяла да погаси голяма част от тази сума, но вече е натрупала нови над 220 млн. лева задължения.

"1 млрд. евро е похарчил за туризъм българинът в чужбина"

Над 1 млрд. евро са похарчили българите за почивки в чужбина за първите 7 месеца на тази година. Това е 25% повече в сравнение със същия период на 2007 г., съобщи Христо Христов зам.-шеф на Държавната агенция по туризъм. Най-предпочитаната чуждестранна дестинация за българите е Гърция, където са почивали 1.1 млн. българи. На второ място е Турция с 813 000 наши туристи. Според данни на статистиката обаче тази година има 12% ръст на приходите от чужденци, които са достигнали 1.5 млрд. евро.

Вестник Стандарт

"Замря пазарът на стари коли"

Кризата, която принуди световни автогиганти да затварят заводи за няколко седмици и да свият производството, се усети и на родния пазар. Първи реагираха търговците на стари автомобили. "В момента никой не пазарува. Хората, които биха си купили кола от 2 до 5 хил. лв., не биха отделили толкова сега. В момента хората търсят возила до 10 хил. лв.