Дневник

„Търгове за пътища са анулирани изненадващо”

Всичките 21 търга по оперативна програма "Регионално развитие" за пътища втори и трети клас на стойност близо 320 млн. лв. са анулирани от Националната агенция "Пътна инфраструктура" и са върнати за провеждане на нови процедури. Това съобщи в сряда новият и.д. директор на агенцията Иван Атанасов. Причината са съществeни пропуски в проведените общeствени поръчки, както и съмнения за някои от фирмите. Половината от всички търгове са спечелени от фирми от пътния холдинг на Васил Божков на обща стойност 120 млн. лв. Вторият голям печеливш са фирмите на "Трейс груп" на Николай Михайлов с близо 25 млн. лв. Сред останалите победители са "Инфрастрой", в която 51% са на Васил Божков, а останалите държат братя Галеви, Христофорос Аманатидис - Таки, и Феодор Феодоров, както и компанията на съпругата на бившия шеф на пътния фонд Велико Желев, който сега е съветник на строителния министър Асен Гагаузов. "Дневник" научи, че след канселирането на процедурите от бившия пътен шеф Димитър Иванов той е бил заплашен, за да оттегли искането си. Иванов не се е поддал и е предпочел да напусне агенцията. Новият шеф декларира, че НАПИ ще настоява за нови процедури. Атанасов твърди, че те не са продиктувани под ултиматум от Брюксел, а защото вътрешният одит на агенцията установил някои съмнителни факти около фирмите. Компании, спечелили търговете, обаче заявиха, че са получили обяснение за натиск от Еврокомисията, в резултат на който са спрени парите.

„Топливо ще изнесе губещия си бизнес с горива в друго дружество”

Дистрибуторът на строителни материали и горива "Топливо", в която мажоритарен собственик е "Синергон холдинг", ще прехвърли губещия си бизнес с газ пропан-бутан и течни горива на непубличното дружество "Синергон петролеум", което също е част от холдинга. Това стана ясно в сряда от публикуваните на борсата материали към поканата за извънредно общо събрание на акционерите на компанията на 6 декември. Ако акционерите одобрят сделката, наред с премахването на губещата част от дейността на "Топливо" преструктурирането ще донесе на дружеството близо 30 млн. лв., колкото е пазарната оценка на активите, които ще бъдат прехвърлени (сумата надвишава балансовата им стойност с 2.5 млн. лв.). Постъпленията ще бъдат използвани за инвестиции в печелившите сегменти на бизнеса на дистрибутора - търговията със строителни материали и твърди горива. "Сделката ще донесе изгоди за акционерите на дистрибутора, защото ще генерира свежи пари за инвестиции от губещ бизнес", смята Георги Бисерински, изпълнителен директор на управляващо дружество "КД Инвестмънтс". Към момента търговията с газ и течни горива носи загуби за "Топливо", като темпът на нарастване на разходите за подържането му в последните години изпреварва този на приходите. Според данните от отчета на компанията за деветмесечието на тази годна дейността "Търговия с горива" е донесла на дистрибутора 1.78 млн. лв. загуба, при положение че три години по-рано е формирала над половината от печалбата й.

Пари

„Индексът на сините чипове попадна в златната среда”

Индексът на сините чипове на Българската фондова борса се нареди на 6-0 място по спад сред 11 борсови измерителя в страните от Централна и Източна Европа за периода 23 септември – 20 октомври 2008 г. SOFIX се свлече с 26.4%, като на 20 октомври затвори на ниво от 623.26 пункта. Именно през последния един месец капиталовите пазари по цял свят удариха едни от най-големите си дъна в историята и регистрираха огромни дневни понижения. Като най-голям губещ се открои руският бенчмарк RTS, които загуби от стойността си 44.9% до 700.41 пункта. Вчера по обяд индексът се смъкваше с още 3.72% до 690.51 базисни точки.

Монитор

„Продават военния завод НИТИ за 4.5 млн. лв.”

Агенцията за приватизация (АП) обяви публичен търг с явно наддаване за продажбата на 690 392 броя поименни акции, представляващи 100% от капитала на военния завод "НИТИ" ЕАД, Казанлък, съобщиха от агенцията, ръководена от Тодор Николов. Началната тръжна цена е 4,5 млн. лв., а стъпката на наддаване - 100 хил. лв. Депозитът за участие в търга е в размер на 1 млн. лв. Търгът ще се проведе на 120-ия ден, считано от датата на обнародване на решението в Държавен вестник. Цената на тръжната документация е 1500 лв. и може да бъде закупена от Агенция за приватизация в срок до 30 дни от датата на решението за провеждане на търга.
До участие в търга не се допускат офшорни дружества и консорциуми, учредени под формата на граждански дружества.

„Канят батко Митал да поеме Кремиковци”

Изпратих по молба на синдиците на “Кремиковци” писмо до “Арселор Митал” с покана да поднови договора за опериране в комбината. Това съобщи министърът на икономиката Петър Димитров вчера. Ако “Арселор Митал” има интерес към управлението на “Кремиковци”, готови сме да съдействаме за провеждане на разговори със синдиците, каза Димитров. “Арселор Митал” е собственост на Лакшми Митал, който е по-големият брат на сегашния собственик на мажоритарния пакет от акциите на комбината - индийския бизнесмен Прамод Митал. Да бъде предявен иск за нанесени щети от „Ворскла стийл” на комбината “Кремиковци”, поиска междувременно лидерът на синдикат “Металици” към КНСБ в предприятието Васил Яначков. Според Яначков до момента няма заведено в деловодството писмо за прекратяване договора за ишлеме, а има писмо от “Ворксла стийл” до министъра на икономиката и енергетиката за изключителни права върху имуществото на комбината. Яначков каза, че “Ворксла” е трябвало да достави 150 хил. тона въглища, а до момента е доставила 86 789 тона. За работата на коксовите батерии е необходимо постоянно захранване, защото в противен случай е възможно да се стигне до злополуки и аварии, каза още Яначков. Трябвало е да бъдат доставени 270 хил. тона желязо, а до момента са доставени 160 378 тона. Също така фирмата дължи преработвателна такса 2,2 млрд. евро, или близо 102 млн. лв., а до момента са дадени 50 802 000 лв. Затова от синдиката искат да се спре експедицията на готова продукция.

„Чуждите инвестиции са намалели с 1.173 млрд. лева”

От началото на година до края на август преките чуждестранни инвестиции у нас са 2,980 млрд. евро, което е с 1,173 млрд. евро по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров вчера при откриването на кръгла маса по проблемите на инвестиционната политика у нас, организирана от Агенцията за инвестициите. До края на лятото през 2007 г. са постъпили 4,154 млрд. евро, което е било 14,4 на сто от БВП, а направените тази година инвестиции са само 8,8 на сто от БВП. Глобалната финансова криза вече се отразява върху интереса на инвеститорите у нас, каза министър Димитров, който подчерта, че техните проблеми са проблеми на цялото българско правителство. Само през месец август има инвестирани 95,7 млн. евро, докато през последния летен месец миналата година чуждите компании са оставили у нас 808,2 млн. евро.

Стандарт

„МВФ чака нисък ръст в България”

България през 2009 г. ще има растеж от 4,2 на сто, който ще е сред най-високите в Евросъюза, но много по-нисък от очакваното преди шест месеца. Това заяви за "Дойче веле" Алесандро Лайполд от МВФ, временно изпълняващ длъжността директор на отдела за Европа. Рисковете за Източна Европа идват от влошените външни условия, защото тя не е изолиран остров и ще почувства все по-големия финансов натиск, идващ от затегнатите кредитни пазари и от оттеглянето на инвеститорския интерес. Постъпващите в региона капитали вече са намалели значително. Но по-голямата част от региона ще продължи да поддържа икономически растеж близо до потенциала си.

„Лихвите тръгнаха надолу”

Лихвите веднага тръгнаха надолу, след като БНБ наля пари в банките. Във вторник Управителният съвет на централната банка реши да намали базата, върху която се изчисляват минималните задължителни резерви. Досега в нея се включваха всички депозитите и касовата наличност на трезорите. С решението на БНБ за резервни активи на банки се признават 50% от касовата им наличност. В резултат сумата на минималните резерви на банките беше намалена, което имаше незабавен ефект върху пазара. Лихвите по овърнайт депозитите на междубанковия ни пазар се понижиха с 0,16% до 6,16%, а оборотът възлезе на едва 62 млн. лв., което е тройно по-малко от среднодневния оборот за последния месец.

„Българи строят магистрала Люлин”

Българска компания да се включи като подизпълнител в строежа на магистрала "Люлин". Това ще обсъдят днес новият шеф на Национална агенция "Пътна инфраструктура" Иван Атанасов, транспортният министър Пламен Мутафчиев и представители от консорциума "МАПА-Ченгиз". Интерес да участват в проекта са заявили най-големите родни фирми от бранша. Имаме технически ресурс, инженерен състав и "ноу хау" да се включим и като подизпълнител и като водещ партньор, обясни изпълнителният директор на "Трейс Груп" Цветан Цонев. Турските компании засега отказват този вариант, въпреки че вече е минал половината срок, а са свършени едва 14% от работата.

Труд

„Топливо продава 25 обекта”

Топливо ще продаде по пазарни цени 25 недвижими имоти на “Синергон Петролеум”, предвижда проект за решение в дневния ред на общото събрание на дружеството, което ще се проведе на 6 декември в София. Очаква се от продажбата Топливо да получи 29 843 950 лева. Предложените за сделки активи са свързани с дейността на дружеството по доставка, съхранение и търговия с газ пропан-бутан и течни горива. Тази дейност генерира загуби за Топливо, а придобиването на активите от “Синергон Петролеум” ще разшири и оптимизира основната дейност на дружеството.

24 часа

„Газпром: Цената в България скача заради нефта”

Руският газов гигант “Газпром” не носи отговорност за повишаването на цената на природния газ за потребителите в България. Това става ясно от официален разяснителен документ, подготвен от руската компания специално заради полемиката у нас по повод скока на цената на газа. “Обявеното увеличаване на цената на газа в България е заради последните скокове в света на цената на петрола”, пише в документа на “Газпром”, с който БНТ разполага. Цената на газа следва тази на петрола със закъснение от 9 месеца.