Дневник

„Готви се бърза приватизация на фондовата борса”

Изоставеният през последните няколко години проект за продажбата на държавния дял в Българската фондова борса отново излезе на преден план. Министерството на финансите планира продажбата му до няколко месеца, стана ясно от интервю на министър Симеон Дянков за финансовия сайт darikfinance.bg, в което той посочва, че намеренията са да бъде намерен сравнително голям инвеститор, който да развие борсата ни на регионално ниво. По думите на Дянков вече се работи по въпроса, а интерес към покупка са заявили от немската и австрийската борса. Той е на мнение, че цената трябва да бъде водеща при продажбата, и ако тя е по-високата, "ще означава, че купувачът има и по-добра стратегия за развитието на пазара". Финансовото министерство е най-големият акционер в БФБ с 44% от капитала, а останалите се държат от банки и инвестиционни посредници.

„Тотю Младенов: Сребърният фонд да инвестира в инфраструктура”

Забраната Сребърният фонд да не инвестира в България най-вероятно ще бъде отменена. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков и социалния Тотю Младенов. В предаването "Здравей, България" на "Нова телевизия" вчера Тотю Младенов съобщи, че едно от предложенията на социалното министерство за стратегия в пенсионната система е парите от Сребърния фонд да се вложат в българската икономика. Няколко часа по-късно в интервю за сайта darikfinance.bg Симеон Дянков посочи, че според него решението на предшественика му Пламен Орешарски парите да се инвестират навън не е правилно. Заместник-социалният министър Христина Митрева заяви, че обявените от Дянков и Младенов идеи тепърва ще се обсъждат. Трябва да се прецени какви са рисковете от подобни инвестиции, добави тя. Според Тотю Младенов е изключително важно събраните 1.6 млрд. лв. да се инвестират в българската икономика, особено в състояние на криза. Той посочва, че този ресурс, както и активите от 3 млрд. лв. на частните пенсионни фондове могат да се използват за финансиране на инфраструктурни проекти у нас.  

„Доброто корпоративно управление е условие за развитието на пазара”

Това казва в интервю за изданието Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП Карол. Според него привличането на стратегически инвеститор като мажоритарен собственик на борсата би се отразило положително за развитието на пазара. Наличието на подходящия инвеститор за собственик на БФБ би способствало процесите по създаване на нови инструменти за търговия, създаването на дериватен пазар, привличането на нови участници, повишаване на доверието от страна на чужди инвеститори. Държавата със сигурност може да бъде катализатор за развитието на капиталовия пазар. Имаме много добър пример от Полша, смята Рабаджийски.

Монитор

„Световната банка ни дава € 81 млн. за водоснабдяване”

Световната банка отпусна 81 млн. лева заем за водоснабдителни проекти у нас. Проектът „Развитие на общинската инфраструктура", одобрен от борда на директорите на банката късно във вторник, цели да подпомогне местните власти в процеса на инвестиционно планиране във водния сектор в четири български общини. С парите ще бъде финансирано изготвянето на 48 районни генерални плана на системи за водоснабдяване и канализация (ВиК), които включват 40 генерални плана на населени места в рамките на шестте региона за икономическо планиране, завършване на започналото преди около 20 години изграждане на три язовира и рехабилитация на четвърти язовир, който в момента е в експлоатация.

„Зареждат с 211 млн. лева фермерските сметки”

От началото на декември ще тръгнат националните и европейските доплащания за земеделските стопани, съобщи вчера аграрният министър Мирослав Найденов. Четири схеми за национални доплащания прие на последното си заседание правителството. Фермерите ще започнат да получават парите в сметките си от 5 число следващия месец, уточни министърът. От 31 ноември до 4 декември у нас ще има мисия на Главна дирекция "Земеделие", затова нареждането на средствата ще стане от следващия ден. По схемата за единно плащане за площ от бюджет 2009 г. ще бъдат изплатени 150 млн. лв., а 61 млн. лв. ще се дадат по схемата за глава добитък, каза министър Найденов. Едновременно с това ще стартират и европейските плащания, като там сумата, която се очаква да бъде усвоена, е около 560 млн. лева.

Стандарт

„Отварят 3 магазина на Икеа у нас”

Три магазина планира да отвори у нас веригата за мебели "Икеа". Първият трябва да бъде завършен до юни 2011 г. Той ще се намира между Околовръстния път на София и Бистришкото шосе. Това съобщи в Атина строителният министър Росен Плевнелиев. Той е част от делегацията на президента Георги Първанов. Проблемът обаче е, че веригата ще завърши строителството на новия мебелен рай шест месеца преди да бъде готов околовръстният път на столицата.

„Гърци ще строят магистрала Струма”

Гръцката компания "Игматиа" ООД ще помага на България в строежа на участъка на магистрала "Струма" край Кресненското дефиле. Това е договорил строителният министър Росен Плевнелиев след разговор с колегата си от южната ни съседка. Причината е, че комшиите имат опит с трудните участъци. До края на 2013 г. магистрала "Струма" ще бъде готова от София до Симитли и от Сандански до ГКПП-Кулата. След 2014 г. ще започне строежът на трудните 61 км между Сандански и Симитли.

24 часа

„Борисов преобърна закони, държавата почва да плаща”

С едно посещение на парламента вчера премиерът Бойко Борисов преобърна част от данъчните закони. Веднага след заседанието на правителството той дойде в сградата на Народното събрание, за да помоли депутатите да запазят данъчни облекчения за младите семейства, които са изтеглили ипотечен крпедит до 100 000 лв. за жилище, и те да могата да се приспадат вноските. Борисов поиска и да отпадне увеличението на акциза за ракията, както и да се повиши още данъкът за хазарта. Исканите промени нямало да натежат на бюджета за догодина, добави премиерът. Буквално минути преди да се появи в парламента обаче депутатите бяха гласували на второ четене промените в закона за облагане доходите, с които облекченията за млади семества с кредити отпадат. “Нямам представа как може да се прегласува окончателно гласуван закон. Но така се получава, когато никой не се вслушва навреме в разумни предожения”, коментира синият Мартин Димитров.

Труд

„Нефтохим ще спре работа за планов ремонт”

Бургаската нефтена рафинерия “Лукойл Нефтохим” ще започне спиране на работата си през февруари заради планов капитален ремонт, съобщи руският в. “Ведомости”, като цитира изказване на представител на компанията. Преди ден Ройтерс съобщи, че рафинерията щяла да спре работа заради недостиг на нефт за преработване. От “Лукойл” обясниха, че предвиденият през пролетта капиталов ремонт ще позволи сервизният интервал да бъде увеличен от една на 3-4 години. Заводът ще заработи с пълна мощност в края на март - началото на април.

„Приставка за 150 лв. ще дебне касовите апарати”

Всички търговци с касови апарати ще трябва да си купят догодина специална приставка, която струва 100-150 лв. Държавата вмени на фирмите задължението да си набавят джаджата, която е с размери на кутия цигари. С нея данъчните ще следят дистанционно данните от фискалните устройства, като целта е да хващат фирмите, които крият обороти. Задължението за връзка между Националната агенция за приходите (НАП) и търговците бе прието окончателно вчера с промените в Закона за данъка върху добавената стойност.