Монитор

„Прогнозират 1.5% спад в икономиката до края на 2010 г.”

Икономистите на "УниКредит груп" промениха в положителна посока прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на страната, съобщиха от финансовата институция. България ще завърши 2009 г. с ръст на БВП от минус 5,2% (спрямо минус 6,3% първоначална прогноза), а за 2010 г. очакванията са за минус 1,5% (спрямо минус 2,5%). Въпреки очакванията за по-нататъшно увеличение на бюджетния дефицит не предвиждаме опасно отслабване на фискалната позиция, тъй като мерките за подобряване на събираемостта на данъците и засилване на контрола върху разходите започват да дават желаните резултати, се посочва в икономическата публикация.

„90 дни си търсим обезщетения от ЧЕЗ”

До 90 дни да се увеличи срокът, в който абонатите на енергото в Западна България могат да търсят обезщетение от доставящата им ток компания ЧЕЗ, предлагат от самото дружество. Става въпрос за случаите, в които ЧЕЗ е спряла нерегламентирано тока на клиент или пък е забавила възстановяването му, след като сметката е била платена. Сега обезщетение в такива случаи може да се търси в рамките само на 30 дни. Това е едно от предложенията за промени в Общите условия, представени вчера от електроразпределителното дружество. Освен това от ЧЕЗ предлагат да се допълни член 19 от Общите условия и по-конкретно - тази част, която се отнася за данните в известията за дължимите суми.

Стандарт

„Данъкът за хазарта пада наполовина”

За тотото, лотарията и залозите върху резултати от спортни състезания ще се плаща данък от 25% върху разликата между направените залози и раздадените печалби. Това предвиждат промени в Закона за хазарта и Закона за корпоративното подоходно облагане, които са подготвени от Министерството на финансите и предстои да бъдат внесени в Министерски съвет. Така данъците за организаторите на хазарт на практика ще паднат около два пъти. В момента за тези хазартни игри се плаща по-малък данък, но се облагат всички приходи от залози, без значение какви суми са изплатени като печалби. От 1 януари на 2010 г. данъкът за тотото и залозите върху резултати от спортни състезания беше вдигнат от 10% на 15%, а за лотарията - от 12% на 15%. Това предизвика напрежение в бизнеса, който предупреди, че високите налози може да доведат до фалит много от компаниите и организаторите на хазарт ще бъдат принудени да съкращават персонала си.

Сега

„Евтината Гражданската отговорност ще е до февруари-март”

Декемврийската кампания за автозастраховките и този път смъкна цената на "Гражданската отговорност" за най-масовите автомобили до около 150 лв. средно. Редица от големите компании намалиха временно тарифите си и се очаква да ги вдигнат отново през февруари-март 2010 г., твърдят застрахователи. "Намалението беше средно с около 10% или 10-15 лв.", обясни шефът на застрахователния брокер SDI Кольо Делев. С това сегашните тарифи са почти на нивата от края на 2008 г., когато средната премия за масовите коли излизаше към 140-150 лв. През лятото на 2009 г. "Гражданската отговорност" се вдигна до около 180-186 лв. средно, но традиционната кампания в края на годината свали цените.

„Бюджет 2010 влиза в конституционния съд до дни”

Въпреки че още в началото на декември БСП обеща да внесе бюджет 2010 в конституционния съд, левицата още не го е направила. Това предстои да стане едва тази седмица, стана ясно от изказване на Михаил Миков. Социалистите ще атакуват чл. 17, който отвързва ръцете на правителството да намалява неограничено парите на министерства, ведомства, общини и т. н., ако се появят "икономически и финансови показатели и индикатори, водещи до оценки и прогнози за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното".

„Токът от слънчевите и вятърните централи се оказва излишен”

Голяма част от заявените за построяване мощности от възобновяеми енергийни източници вероятно няма да се реализират. Причината е, че в момента има 112 проекта само за вятърни централи с обща мощност 8900 мегавата, почти колкото са всички построени вече централи в България. Отделно има 33 проекта за слънчеви централи, обясни вчера Костадинка Тодорова от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма по време на дискусия на бизнеса с екоминистър Нона Караджова и енергийния министърТрайчо Трайков.

Труд

„Потребителският кредит - до 147 000 лева”

Горната граница на потребителския кредит става 147 000 лева. Това реши парламентът, който гласува на първо четене законопроекта за потребителския кредит. Досега горната граница на този вид заем беше 40 000 лева. Долната обаче остава същата - 400 лева. Депутатите одобриха текстове от законопроекта, според които в срок от 14 дни след сключването на договор за потребителски заем, можем да се откажем от него. Ако се спази срокът за отказ, не се дължат неустойки, както и обяснения за причините, е записано в законопроекта. Клиентите на банката ще й върнат само главницата, както и лихвата, начислена за съответния период. Те трябва да направят това без неоправдано забавяне и не по-късно от 30 календарни дни, считано от изпращането на уведомлението до кредитора за упражняване правото на отказ.

„Срив на цените по застраховка Гражданска отговорност”

Въпреки прогнозите, че застраховка “Гражданска отговорност” ще поскъпне от Нова година, цените буквално се сринаха. В момента може да застраховате автомобил с обем на двигателя до 1800 кубика за около 120 лв. Само преди месец и половина цената бе над 200 лв. За кола от 2500 кубика пък се предлага “Гражданска отговорност” за 167 лв. За такова мощно возило в “Булинс” ще ви поискат 350 лв., а в “Армеец” - 250 лв. Такова чудо не е имало от 10 г., коментира Пламен Ялъмов, изп. дир. в “Алианц България”. Ние не участваме в това състезание, но смятам, че ще има страшни последици. Може дори да има фалити на компании, защото някои вече не плащат регреси, каза Ялъмов.

24 часа

„Банките казват кога ще променят лихва”

Банките ще информират предварително за всяка промяна на лихвения процент и размера на вноските, предвижда новият Закон за потребителския кредит, одобрен на първо четене от парламента вчера. Той ще е в сила от 12 май. Без дебати депутатите решиха още след тази дата и за потребителските, и за ипотечните заеми да важи стандартен формуляр за информация. Той дава подробна справка за всички условия и разходи преди сключване на договор. Съдържа и примерно изчисление на разходите при промяна на лихвата. Целта е клиентите да могат да сравнят кой е най-изгодният за тях вариант.