Стандарт

„Отлагат данък лукс за 2011 г.”

Данък лукс за скъпите лимузини над 70 хил. лв. и за големите жилища с цена над 300 000 лв. се отлага най-рано за началото на 2011 г. Работната група към бюджетната комисия на парламента е стигнала до извода, че няма как да се заобиколи тълкувателното решение на Конституционния съд от 1996 г., според което гражданите трябва да знаят размера на данъците си преди началото на годината, т.е. данъци не може да се вдигат след 1 януари. За 2011 г. се отлага и въвеждането на данък върху печалбите от хазарт, както и въвеждането на данък върху приходите на застрахователите. Невъзможността за пълнене на хазната с по-високи данъци налага по-сериозно затягане на колана от чиновниците.

„Не пипат запасите”

Правителството не възнамерява да пипа фискалния резерв. Това заяви вчера в парламента зам.-шефът на бюджетната комисия Стоян Мавродиев. Той уточни, че нито кабинетът, нито парламентът са правили официално подобно предложение. Така Мавродиев коментира опасенията на Синята коалиция, че "посягането на фискалния резерв ще доведе до катастрофални резултати". Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви, че фискалният резерв не е създаден, "за да покрива дефицити в бюджета". Той настоя правителството да потърси помощ за реформите от МВФ. От ДСБ пък обявиха, че преди актуализацията на бюджета кабинетът трябва да пусне еврооблигации за 1 млрд. евро с участието на български купувачи.

„Наемите за бутици на половин цена”

Бутиците по големите търговски улици се наемат на половин цена. В същото време продаваните в тях стоки остават все толкова скъпи, показа проверка на изданието. Средно с 40% са паднали наемите на магазини през първото тримесечие на 2010 г. спрямо същия период на миналата, показват данните на компанията за недвижими имоти "Фортън". Причината за огромния спад е кризата в сектора и конкуренцията на моловете. Шопинг центровете пък са смъкнали нивата за отдаване средно с по 12-13% заради по-големия интерес на компании, които искат да бъдат представени в тях. Само през тази година в страната се очаква да отворят врати 11 нови търговски центъра с обща площ 370 000 кв. м.

Сега

„България не отговаря на нито един критерий за еврото”

България съвсем се отдалечи от еврозоната, след като вчера Европейската комисия обяви, че страната не отговаря на нито един от четирите критерия за приемането на единната валута. Първата оценка за България излезе през 2008 г. и според нея София отговаряше на два от критериите. Сегашната оценка е значително по-слаба, защото през последната година страната ни влоши икономическите си показатели. Инфлацията например трябва да е по-висока с максимум 1.5% от средната в трите страни с най-ниска инфлация в ЕС, а дългосрочният лихвен процент трябва да е по-висок с най-много 2% от средния в трите страни с най-ниска инфлация. Третото изискване е да се поддържа фиксиран валутен курс към еврото с минимални отклонения в продължение на поне 2 години чрез участие във валутния механизъм, наричан още "чакалня" за еврозоната. Четвъртото е добра бюджетна позиция, т. е. дефицитът да е под 3% от БВП и държавният дълг да е под 60% от БВП. Последното обаче се води за един критерий, а България в момента изпълнява единствено изискването за нивото на дълга, т.е. ЕК е решила, че това не се зачита.

„Купувачите на вредни емисии ще казват за какво да се харчат парите”

Купувачите на квоти парникови емисии ще казват за какво точно да се похарчат парите и това ще бъде неразделна част от договора. Това записаха вчера депутатите в закона за опазване на околната среда, приет на първо четене. С този законопроект на практика се регламентира правната рамка, по която могат да се търгуват свободните емисионни единици. Според закона парите от продажбата на емисии могат да се използват само за инвестиции в зелена икономика. По-рано кабинетът беше записал, че парите от продажбата на емисии ще постъпят във фискалния резерв, и мярката беше отчетена като антикризисна. Вицепремиерът Симеон Дянков дори вече я отчете като работеща мярка, от която в хазната всеки момент ще влязат към 300-350 млн. лв.

„София е по-близо до контрол над Общинска банка”

София е по-близо до връщане на контрола си над Общинска банка, където блокираща квота имат фирми, близки до бизнесмена Христо Ковачки. Столичното общинско дружество "Водоснабдяване и канализация" спечели на втора инстанция делото срещу продажбата през 2002 г. на 2.32% от акциите на банката. Това съобщиха от общината, но уточниха, "че е рано да се радваме".

Монитор

„Дянков: Данъците не трябва да се вдигат по време на криза”

Данъците не трябва да се повишават по време на криза, защото така се ограничава вътрешното потребление. Това определено не е изход от кризата, e заявил министърът на финансите Симеон Дянков по време на форум във Вашингтон, организиран от The Cato Institute. На форума е участвал и проф. Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд" в България. Ханке е подкрепил Дянков по въпроса за данъците, съобщиха от пресцентъра на финансовото министерство. Дянков отново е подчертал необходимостта от ускоряване на реформите в пенсионната система, администрацията, здравеопазването, както и в областта на образованието и науката. „През тези реформи трябва да преминем всички, за да излезем и бързо да се възстановим от кризата", е заявил министър Дянков.

„Брутният продукт забави спада си до 4 на сто”

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България е спаднал с 4 на сто през първото тримесечие на 2010 г. в сравнение със същия период на миналата година. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), оповестени вчера. В номинално изражение БВП достига 13,982 млрд. лв. в текущи цени. В сравнение с досега регистрираното намаление на БВП на страната, последните данни сочат, че свиването на икономиката се забавя. За това говори фактът, че за последното тримесечие на 2009 г. беше отчетено намаление на БВП на годишна база от 6,2%, за третото тримесечие на миналата година - от 5,4%. За цялата 2009 г. пък икономиката се сви с 5,1 на сто.

Труд

„Разочарован съм от бавните реформи”

Това казва в интервю за изданието Стив Ханке, бащата на валутния борд у нас. Според него отлагането на належащи реформи като в пенсионната и здравната система е разочароващо. Един от най-големите проблеми на България продължава да е корупцията, казва Ханке. В същото време той отчита, че българското правителство води правилна политика, като планира орязване на разходи.

24 часа

„Дянков: Финансите ни са стабилни, нямаме нужда от МВФ”

„България няма нужда нито от заем от МВФ, нито от емитиране на еврооблигации. Финансите ни са стабилни." Това каза от Вашингтон вицепремиерът Симеон Дянков. От ведомството му допълниха, че фискалният резерв към 30 април е 6,6 млрд. лв. Той се е увеличил с около 0,2 млрд. лв. Целия ден вчера в парламента лидерите на Синята коалиция, ДСБ и Стоян Мавродиев от ГЕРБ се уточняваха колко е резервът. Най-напред Иван Костов и Мартин Димитров казаха, че е 5,3 млрд. Сините предложиха кабинетът да емитира еврооблигации за 1 млрд. Костов се усъмни, че съкращенията на разходи с 20% ще се постигнат.