24 ЧАСА

Износът на български стоки ще е двигателят на икономиката догодина, съобщава "24 часа". Това прогнозира вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, след като правителството прие проектобюджета за 2011 г. Според прогнозите на финансовото министерство дефицитът по текущата сметка ще е едва 3 процента, докато през 2008 г. е бил 25 на сто. Тези числа показват разликата между внесените и изнесените стоки, уточнява изданието.

Повечето министри се обявили против бюджета за догодина, научил "24 часа". Критиките били основно към двамата вицепремиери - Симеон Дянков като автор на проекта и Цветан Цветанов заради повечето пари за МВР. Вежди Рашидов казал, че няма да може да работи с предвидените 80 млн. лв. за култура, пише "24 часа".

ТРУД

Скандал за пари в кабинета, пише Труд под глава. Прословутото ГЕРБ-ерско послушание свърши! На днешното правителствено заседание повечето министри скочили срещу проектобюджета за догодина, внесен от вицепремиера Симеон Дянков. Министрите били бесни, че държавните субсидии, отредени за тях, няма да им стигнат, за да покрият и минималните си разходи. Негодуванието им било насочено и към другия вицепремиер - Цветан Цветанов, който успя да извоюва 5% увеличение на парите за МВР. Цветанов обаче заяви по-късно пред “Труд”, че също е недоволен от бюджета си.

Не може за подслушване да се дават 100 млн. лв., а за култура - 80 млн., коментираха вчера в парламента.

По време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов взел страната на Симеон Дянков. Според последното изследване на НЦИОМ, доверието във финансовия министър пада с 10%.

 

Прокуратурата ще проверява СУ „Св. Климент Охридски" за неправомерно изразходване на бюджетни средства, съобщиха от пресцентъра на институцията. Образуваната проверка е във връзка със сигнал, получен от министъра на образованието, младежта и науката, както и заради публикации в пресата, съдържащи твърдения както за неправомерно изразходване на бюджетни средства, така и за прехвърляне на студенти в нарушение на установените правила.

След проучване на материалите преписката е изпратена в Софийска градска прокуратура с указание да се извърши лична проверка от прокурор в СГП на ректорското ръководство на Софийския университет.

75 млн. евро за "Козлудуй" ни дава ЕС като допълнителни компенсации за затварянето на четирите блока. Парите ще бъдат включени не като резерва, а в редовната част на бюджета на Европейската комисия за 2011 г. Това ще е втората поред година, в която ЕС ще изплаща по 75 млн. евро компенсации. Общата сума от 300 млн. евро ще бъде окончателно изплатена през 2013 г.


Ще гледат под лупа инвестициите на НЕК. Националната електрическа компания трябва да изгради 9 стратегически електропровода, които да бъдат определени като обекти от национално значение.Това се казва в доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, който бе изготвен по повод аварийното спиране на тока по морето в разгара на летния сезон. Данните показват, че в периода от 1 юли до 26 август в района между Бургас и Варна елетрозахранването е било прекъснато за 54 часа и 30 минути заради аварии.

Според регулатора проблемът е, че от 2008 до 2010 г. компанията е правила инвестиции предимно в нови мощности вместо за развитие и модернизация на мрежата. Става дума за АЕЦ “Белене” и хидровъзел “Цанков камък”, където са отишли голяма част от средствата. Така с неправилната си политика НЕК е застрашила сигурността на доставките на ток в страната, констатира ДКЕВР.

Сега регулаторът иска от НЕК да представи спешно десетгодишен план за развитие на електропреносната система, който да се актуализира всяка година. Отделно в срок до 30 ноември т. г. да преразгледа и прецизира инвестиционната си програма за следващите 5 години.

Според ДКЕВР строителството на нови електропроводи трябва да е приоритет в инвестиционната програма на дружеството. Компанията трябва да осигури и поетапна рехабилитация на застрашените от претоварване електропроводи. За целта е нужно да се извърши подмяна на остарели кабели, стълбове, изграждане на подстанции по Южното Черноморие и други.

 

СЕГА

Лихвите за нови жилищни заеми паднаха под 9%, изданието цитира новата статистика на БНБ. Банките плащат все по-малко за депозити и не бързат да свалят процентите по стари кредити.

Заемите за лични нужди бавно, но уверено поевтиняват. Лихвите по новоотпуснатите жилищни кредити са паднали до нивата отпреди 2 години и вече са средно под 9% и в левове, и в евро, показва статистиката на БНБ за август. И потребителските заеми поевтиняват - от 13.96% преди година до 12.58 процента средно за одобрените през миналия месец. Намалението не е усетено от старите клиенти. Докато домакинствата са желани клиенти, банките остават свръхпредпазливи към фирмите и през миналия месец някои видове заеми за бизнеса дори са поскъпнали спрямо юли. Само едри проекти са се радвали на сравнително евтино финансиране - през август средната лихва за милионни кредити, отпуснати в евро, е била 7.51%.

Одобрените през август жилищни кредити в лева са били отпуснати при средно 8.96%, докато лихвата през юли е била 9.41%, а преди година - 10.13 на сто. При ипотеките в евро тенденцията е същата - след 9.04% през август 2009 г. и 8.43% за юли средната лихва за този август е 8.04%.

Данните на БНБ обаче сочат и друго - банките не бързат да свалят лихвите по старите заеми и въпреки последните понижения като цяло процентите почти не мърдат вече година. Цената на жилищните кредити в евро например е 8.12% за юли и за август - съвсем близо до средната лихва за предишния август - 8.19%. При ипотеките в лева промяната за цяла година е от 9.60 на 9.35 процента.

Статистиката на БНБ показва още, че лихвите по влоговете на фирми и на граждани бързо се топят. Банките са привличали левовете на гражданите с 8.20% преди година, а сега дават за срочни депозити само 5.91%. Доходът за фирмените спестявания пък е паднал от 6.58 на 3.95%.

Тези тенденции не са изненада. Трезорите в момента разполагат с доста пари, защото се оказа, че като цяло българите се въздържат да харчат по време на криза и предпочитат да влагат спестяванията си, за да се олихвяват. Затова сега банките търсят клиенти за заеми и свалят лихвите. Това обаче важи повече за гражданите, защото те са по-сигурни платци и теглят по-малки суми, а кредитирането на бизнеса все още минава за по-рисково поради бавното излизане от кризата и на българските фирми, и на техните външни партньори.


Властта разреши да се строи в заменените гори, съобщава „СЕГА“. Въпреки протестите на природозащитници и въпреки собствените си предизборни обещания, правителството на ГЕРБ премахна мораториума за строежи върху заменените гори. Това стана с приетия от кабинета вчера нов проект на Закон за горите.

"Всяка една тотална забрана е точно толкова неправилна, колкото и липсата на каквато и да е регулация. Законът е много рамков и дава възможност както за опазване на българската природа, така и държавата да може да прокарва своите инвестиционни проекти", обясни след заседанието на кабинета зам.-министърът на земеделието Георги Костов.

Според министър Мирослав Найденов макар държавата да пуска строежите в горите, 90% от заменените масиви щели да бъдат спасени, защото били в защитени зони. Твърдението му обаче тотално се разминава със собствените му думи отпреди година. Тогава при въвеждането на мораториума той обяви, че е спасил от застрояване 3/4 от над 32 000 дка, които кабинетите "Сакскобургготски" и "Станишев" дадоха на едрия бизнес със замени. Вчера министърът така и не отговори на въпроса коя от статистиките му е вярна.

Кабинетът "Борисов" на практика узаконява замените, независимо че предстои Брюксел да ни глоби заради тях, заради смешно ниските цени на сделките, които се явяват непозволена държавна помощ. Според приетия проект в горите ще може да се сече и да се строи с изключение само на терените, попадащи в защитени територии, в зоните от Натура 2000 или в зоните А и Б по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, където действат редица ограничения. Но те и досега си действаха, само че в други закони.

Ако проектът мине и през НС намеренията си за строителство ще могат да реализират бизнесмени като Евгения и Николай Баневи, адвокат Тодор Батков, Кирил Асенов със "Супер Перелик". А също и бизнес партньори на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Преди време те се мотивираха за направената замяна с това, че искат да разширят хотела си "Хавай" в Несебър, а той е построен в съседство с държавна гора.

 

СТАНДАРТ

Като голям успех на правителството Дянков определи, фактът че в този проекто бюджет няма увеличение на данъците, и намаление на заплатите и пенсиите - цитира вестникът. Единствените ставки, които ще бъдат променени тази година са за акциза на горивата и на тютюна за пушене. Акцизът за насипен тютюн се повишава от 100 лева на 152 лева от първи януари 2011 г. Целта е да се намали контрабандата в сектора, а не да се получат допълнителни приходи, обясни Дянков.

Бюджет 2011 ще се изпълни в приходната и разходната си част и при по-нисък икономически растеж от заложения, подчерта Дянков. В проектозакона е заложен бюджетен дефицит от 2,5 на сто от БВП при прогнозен икономически растеж от 3,6 на сто от БВП.

Според Дянков, и при нулев растеж може да се влезе в Маастрихтските критерии и дефицитът да остане под 3%. Министърът обаче смята, че растежът догодина съвсем няма да е нулев. За 2011 година се очертава дефицит от 1.960 млрд. лева, което може да се покрие с външно и вътрешно финансиране.

 

ПАРИ

Вестникът коментира проекта за нов Закон за горите и отбелязва, че резюмето му изобилства с изречения, започващи със „за първи път“. За първи път са уредени процедурите по сертифициране на горите. За първи път се регулират правила за управление на горските територии, които са общинска собственост. За пръв път се регулират правила за достъп до горите. За първи път се регламентират горските сдружения като обединения на собственици с цел съвместно управление на имотите им. За първи път се регламентира статустът на браншовите организации в горския сектор. За първи път се регламентират обществените екологични ползи от горските територии – защита от ерозия, лавини и наводнения, обезпечаване качеството на водата, поддържане на биологичното разнообразие и т.н.

 

КЛАСА

В 23 икономически дейности ще са по-високи минималните осигурителни прагове през 2011 г. За това се споразумяха вчера работодатели и синдикати, съобщиха от социалното министерство. Те се договориха за общо 30 бранша, в които са заети около 1,3 милиона души. В 7 от позициите праговете остават със същите размери. Средно с 5,6% ще нарасне минималният осигурителен доход. От МТСП съобщиха, че в 47 икономически дейности праговете ще бъдат актуализирани по административен път, нарастването ще е с 5,6%. Най-много – с 12,5% се увеличава минимумът в туризма и хотелиерството, с 10,2% по-висока ще е базата в търговията, с 9,7% - при производството на хартия и картонени изделия, 7,2% е ръстът в селското и горското стопанство, а 7,4% - в шивашката индустрия.

Очаква се новите размери на минималните осигурителни прагове да влеят допълнително 110 млн. лева в държавното обществено осигуряване догодина. Промяната ще обхване около 2,3 млн. души, уточниха от министерството.

 

МОНИТОР

От утре природният газ у нас ще се продава с 0,94 на сто по-евтино, съобщава "Монитор". Това е окончателното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), уточнява изданието. Така цената за 1000 кубически метра от синьото гориво става 537,40 лв. без ДДС. Намалението е по-малко от искания от "Булгаргаз" спад в цените с 1,36 на сто и според ДКЕВР покрива невзетия приход на държавната газова компания за предходните тримесечия.