Класа

НОИ поема активите на частните пенсионни фондове

Според челното заглавие на вестника новината е сринала индексите на БФБ и е довела до 15-месечно дъно на SOFIX. Решението е взето на вчерашното заседание на кабинета. За целта ще бъде създаден солидарен фонд, който ще е под отговорността и управлението на осигурителния институт, обясни министър Тотю Младенов. Вноските на работниците първа и втора категория ще постъпват в него от 1 януари 2011 г., а оттам ще се плащат пенсиите на всички с право на ранно пенсиониране.

Държавата и бизнесът имат 30 дни да бавят плащанията

Това е решението на Европарламента, прието вчера с цел да бъдат подкрепени малките и средните предприятия в Европа, които са особено уязвими спрямо закъснели плащания от клиенти. При договори между частни компании забавянето може да достигне до 60 дни, ако и двете страни са съгласни.

Едва 5% от опаковките се рециклират

Новината съобщи изпълнителният директор на "Екопак" Тодор Бургунджиев при представяне на резултатите от кампанията "Сложи Зелената точка! Събирай разделно! Делът на отпадъците от опакавки в Европа е 25-30% от общия боклук. Масово в общините у нас се събира средно около 1,5%. Една от причините е, че местните власти не са били ангажирани с проблема. Според Бургунджиев след новата такса депониране, която влиза в сила от 2011 г. общините ще имат интерес да се депонира по-малко боклук.

 

Сега

България губи 0,5 млрд. лв по САПАРД окончателно

констатира изданието в заглавие. До края на 2011 г. хазната трябва да прибере парите от съгрешилите фирми. Брюксел няма да възстанови на България 230 млн. лв вече платени от хазната на фермери по програмата.

Човек на Васил Божков оглави жп администрацията

Назначеният преди дни изпълнителен директор на "Железопътна администрация" Веселин Василев се оказа кадър на бизнесмена Васил Божков. Според регистъра "Дакси" той все още се води изпълнителен директор на холдинговото дружество "Железопътнаинфраструктура" АД, част от "Нове холдинг" на Божков.

 

Стандарт

Сто квадрата за 60 стотинки

е челното заглавие на изданието. Закъсалата БАН раздава имоти без пари на частници, обяснява вестникът. Става дума за имот края Перник, отдаван вече 16 години за смешните стотинки. Склад в София пък бил даван на бизнесмен срещу 0.02 евро/ кв.м.

127 милиона от барсата за пенсии

С толкова ще олекне борсата от 1 януари догодина. Това е една трета от общо 500-те милиона лебрани, събрани в частните пенсионни фондове. От Нова година НОИ ги прибира под шапката си.

Чакаме 300 млн. от стари сделки

Агенцията по приватизация води дела за още 600 млн. лв срещу некоректни купувачи. Дружествата, които са купили държавни фирми и не са изпълнили ангажиментите си вече са заличени или са фалирани.

 

Пари

Словенската верига "Меркатор" се прицели в 3% пазарен дял до 2013 г.

До края на годината в страната ще отворят врати четири хипермаркета от марката "Рода", но кризата е объркала плановете на компанията, констатира вестникът. Веригатаподготвя навлизането си у нас от близо 3 години. Първият хипермаркет се открива следващата седмица в София.

Кабинетът планира национализация

обобщава изданието решението на кабинета частните пенсионни фондове давлязат под шапката на НОИ.