Вестник Дневник

Продажбите през тази година може да позволят разпределянето на дивиденти, казва пред изданието Борислав Стоянов, изпълнителен директор на "Прайм пропърти" АДСИЦ. Дружеството със специална инвестиционна цел започна изграждането на мащабен проект за ваканционно селище на брега на Черно море. "Корал резидънс" ще се намира в близост до град Царево и ще е сред най-големите от този тип, изграждани от публична компания. Дружеството се насочва и към новата практика да придобива готови сгради, които впоследствие се отдават под наем. На въпрос кога се очаква да започне разпределянето на дивиденти, Стоянов отговаря, че се очаква през тази година дружеството да започне да прави продажби и реализираните приходи да не са само на хартия от преоценки. Вече ще има реални постъпления, които ще позволят през 2009 г. да се разпредели дивидент за дейността през 2008 г. Според него най-перспективният сегмент за инвестиции в имоти в момента са моловете. Много се строят, защото има голям потенциал. Освен тях също производствените и индустриалните сгради. Осемдесет процента от новите сгради са направени за своите собственици, коментира той.

Старозагорският производител на слънчогледово олио "Бисер олива" вече е по-близо до публичния статут, след като Централен депозитар вписа в регистъра си акциите на компанията, четем от страниците на Дневник. Това стана ясно след публикуване на седмичния му бюлетин. Капиталът на дружеството е 7 359 600 лв. разпределен в същия брой акции с номинал 1 лв. Желанието на дружеството да излезе на борсата стана ясно в края на миналата година, когато беше насрочено и общо събрание на акционерите.

Първичното публично предлагане на производителят на капачки "Херти" ще започне на 25 януари. Това е съобщил Дневник финансовият директор на компанията Елена Захариева. Тя допълва, че към момента е ясна единствено минималната емисионна цена, по която ще се предлагат ценните книжа - 3.10 лв. Ценовият диапазон ще бъде уточнен в следващите седмици след допълнителни срещи с инвестиционни посредници. Съгласно проспекта, който беше одобрен през декември, дружеството ще предложи 3 млн. нови акции с номинална стойност от 1 лв. всяка. Също така в случай на голям интерес ще бъдат предложени допълнително 1.4 млн. ценни книжа, притежавани от настоящите собственици, а процедурата на предлагането ще бъде бук билдинг.

Вестник Стандарт

Пет дружества са поскъпнали с над 1000% в борсовата търговия през 2007 г., пише изданието. Номер едно е "София Мел". За 250-те търговски сесии през м. г. книжата на дружеството са поскъпнали с невероятните 4700% и до средна цена от 62.45 лв. за брой. Дружеството на "Мел инвест холдинг" произвежда и търгува с брашно, а капацитетът на мелницата му е 800 т на денонощие. Още 4 дружества са качили цените си с над 1000 на сто. Това са "Розахим" (1461.22%), "Чугунолеене" (1331.14%), "Спарки Елтос" (1163.08%) и "Явор" АД-Варна (1108.27%). В Топ 10 по ръст за 2007 г. попадат още книжата на "Слънчев ден", "Юрокапитал Битекс", "Български Транспортен Холдинг", "Корпорация Унимаш" и "Кюстендилски индустриален парк".

Цените на имотите падат с около 10-15% в края на 2007 г. Става дума за стари панели или нови строежи в София и по-големите градове, които не са интересни за чуждите инвеститори. Това сочи анализ на "Кредитекс", небанкова компания за ипотечно финансиране. През миналата година има и ясна тенденция за увеличаване на таксите за управление на банковите заеми, сочи анализът. Забелязват се и първите темпове на спад на растежа в кредитирането на жилища. Причината е насищане на пазара и вдигане на международните лихвени равнища на европейския пазар.

26 нови водноелектрически централи ще бъдат построени на река Струма. Те ще бъдат разположени по течението на реката от Перник до Петрич. Досега по други планински реки на Югозападна България са вдигнати иработят още 130 малки ВЕЦ-а, съобщава Стандарт.

Вестник Сега

Металургичният комбинат "Кремиковци" ще се отчита в сряда пред Министерство на икономиката какво е свършил по програмата за жизнеспособност до есента на изминалата година, съобщи пред "Сега" икономическият зам.-министър Нина Радева. Комбинатът ще отчете колко е вложил в екопрограмата, а през февруари или март в София идват евроексперти да оценят инвестициите. Според плана за жизнеспособност, ако Брюксел не е доволен от резултата, може да изиска предприятието да върне с лихвите 500 млн. лв., които държавата му е отпуснала след 1994 г. Междувременно преди ден от "Кремиковци" отрекоха твърденията на столичния кмет Бойко Борисов, че са участвали в някакви преговори за закриването на завода до 4 години.

Вестник Пари

„Стриотелството и банките ще царуват на фондовата борса” е водещото заглавие на Пари. Двата сектора очакват нови попълнения сред публичните дружества. Това показва проучване сред брокери и портфолио мениджъри. Причитите за добрите очаквания са не само чаканите нови попълнения, но и отделяните средства за инфраструктурни проекти.

Вестник Монитор

До февруари ще бъде въведен в експлоатация ваканционният комплекс “Фарът” в Свети Влас, в който инвеститорът “Прайм пропърти БГ” АДСИЦ вложи 9 млн. лв, съобщава изданието. Той е разположен в югоизточната част на селището в близост до най-големия български черноморски курорт Слънчев бряг. Проектът на “Фарът” е дело на екип с ръководител арх. Огнян Николов от СД “Аксис Балабанов и сие”. Изпълнител е “Понсстрой инженеринг”. Консултант по надзора в строителството е “Кординати груп”.

Цигарена фабрика “Пловдив” АД е сключила анекс към действащия договор за кредит с ИНГ Банк-клон София за увеличение на лимита на разрешения овърдрафт. ИНГ Банк ще отпуска на дружеството овърдрафт в размер на до 18 500 000 лева, като за обезпечение на заема ще се вземат стоки и вземания от клиенти, резултат от продажба на продукция. Досега овърдрафтът можеше да бъде с максимален размер от 2 000 000 лева. Преподписаният кредитен лимит е факт след одобрението от УС на “Булгартабак Холдинг” АД, който е и мажоритарен акционер.