Вестник Дневник


„Агенцията по туризъм иска да прелицензира туроператорите”

Категоризацията на хотелите да се подменя на всеки пет години, а туроператорите да подновяват регистрацията си на всеки десет години са две от предложенията на агенцията по туризъм за промяна в основния закон на бизнеса, съобщиха представители на бранша. Предложенията са записани в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма, който в момента ведомството обсъжда с представителите на туристическата индустрия. Предложението на агенцията противоречи на общата нагласа на институциите да намаляват броя на административните и регулаторните режими за бизнеса.

„Над 2 милиарда лева годишно печели бизнесът в България от намаляването на осигурителните вноски”

В същото време се увеличава дефицитът във Фонд "Пенсии", който се покрива от държавния бюджет. Това каза управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков на дискусия по проблема в парламентарната комисията по бюджет и финанси. Според него не се налага в момента допълнително намаляване на осигуровките, защото това няма да гарантира увеличаване на приходите и изсветляване на икономиката. В момента осигурителната тежест е около и под средната за страните от ЕС, каза Христосков. Според него допълнителното намаляване ще натовари още бюджета.

„Над половин милиард лева инвестиции готвят водещи компании на борсата”

Над 500 млн. лв. ще инвестират в дейността си през следващите две години някои от компаниите на Българската фондова борса, чиито акции се търгуват активно от инвеститорите и които вече обявиха плановете и прогнозите си. Вложенията им ще бъдат насочени основно към разширяване на производствения капацитет и пазарните им дялове в продажбите, разработването на нови продукти и експанзия на външните пазари. Очакванията на ръководствата на дружествата са инвестиционните проекти да съдействат за постигането на заложените по-високи финансови резултати.

Вестник Пари


„Има и план Б за съдбата на каскада Горна Арда”

Резервният план е сключването на договор Каскада срещу вредни емисии. Първият вариант за действия по проекта е предложен от турската CCG, която е наследник на турския акционер в проекта Джейлан. Дружеството предлага неговият дял да бъде продаден на международен търг. Това може да е предпоставка компанията да оттегли иска си за 75 млн.евро, заведен в края на миналата година пред Арбитражен съд в Париж срещу НЕК. Другият вариант за каскадата е нейното изграждане да бъде реализирано по споразумение по Протокола от Киото. В този случай ще трябва правителството на България да подпише по протокола договор за съвместно изпълнение, като според източници на вестника това може да е правителството на Австрия или Германия.

Вестник Кеш

„ТЕРЕМ отива на частична приватизация”

Министерство на отбраната предприема трети опит за продажба на военноремонтните заводи, след като предишните се провалиха. Този път ще бъдат търсени партньори чрез публично оповестени конкурси, като ще бъдат продавани дялове от капитала. Първите предприятия ще бъдат продадени през септември. И за осемте дружества държавата ще запази блокиращата си квота в управлението и при вземането на решения.

Вестник Сега

„ВАС окончателно отряза гърците за "Бобов дол"

Със свое окончателно решение вчера Върховният административен съд отхвърли жалбата на гръцката PPC срещу прекратяването на приватизационната процедура за ТЕЦ "Бобов дол". В мотивите се сочи, че компанията е имала недобросъвестно поведение, тъй като не е подобрила параметрите на своята оферта, въпреки че по нейно искане процедурата е била удължавана няколко пъти. PPC предложи 71 млн. евро за 100% от акциите на централата, но не склони да се ангажира с екоинвестиции. С решението на практика се дава зелена светлина за придобиване на централата от бизнесмена Христо Ковачки. Наскоро АП обяви ТЕЦ "Бобов дол" за продажба на търг с начална цена 100 млн. лв., като сред кандидатите се допускат и производители на български въглища. Гръцката PPC се закани да оспори пред съда и това решение на АП, но шансовете й са минимални.

Вестник Новинар

„Фирми написали енергийни проекти за 4 милиона евро”

Над 4 милиона евро са получили български фирми по европрограми за повишаване на енергийната ефективност в предприятията им, т.е използвали са източници на енергия, които я пестят. Това съобщи зам.министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева по време на конфереция. 200 фирми са кандидатствали с проекти за изграждане на вятърни централи и въвеждане на употребата на биогорива в производството си.

"Внасяме румънско агнешко за Великден"

Агнешкото месо, което ще ядем за Великден, е внос от Румъния, научи "Новинар". През последните няколко години производството на агнешко е намаляло драстично. Затова северната ни съседка ни снабдява с живи агнета, които само се колят у нас. Всяка година от Румъния се внасят между 100 000 и 200 000 агнета. Намалено производство има не само на агнешко, но и на телешко и свинско месо.

Вестник Стандарт

“Кремиковци” удари порт Лом”

Кризата в "Кремиковци" удари порт Лом. През първите три месеца на годината в пристанището, което е второто ни по големина на Дунав, са обработени 220 000 тона товари. Количеството им е с 50 000 тона по-малко от същия период на миналата година, съобщи за БТА директорът на фирмата Борислав Михов. Делът на обработените стоки за комбината е намалял от 45 на 30% от общия товарооборот. Внасят се и по-малко въглища. Увеличили са се обаче доставките на картофи за България от Германия - 6000 тона, и количеството на металите.

Вестник Монитор

"Жеваго изкупил 65% от бондовете на “Кремиковци”

Украинският бизнесмен Константин Жеваго е изкупил 65 на сто от бондовете на кредиторите на "Кремиковци", съобщиха източници на вестника. По този начин Жеваго на практика си е осигурил влизането в комбината като мажоритарен собственик в най-близко време, твърдят български експерти, които съветват Жеваго по сделката. Украинският олигарх вече е провел срещи с представители на три от фондовете, държащи най-големи дялове от емисията по облигационния заем от 325 млн. евро, който сегашният собственик на комбината Прамод Митал взе през 2006 г. Както е известно, четири големи хедж фонда имат книжа за около 100 млн. евро, или почти една трета от емисията. Те са QVT, "Йорк Кепитъл", "Марс Кепитъл" и "Мур Кепитъл". На срещи с тях украинският милиардер се похвалил, че е сигурен собственик на комбината. Жеваго е имал среща и с останалите облигационери, които са представлявани от "Хулихан Локий". Засега обаче няма потвърждение, че той е изкупил и техните облигации. Междувременно попечителят по заема "Лоу Дибенчър" е поискал от Прамод Митал да изплати предсрочно главницата и лихвите на QVT, "Йорк Кепитъл", "Марс Кепитъл" и "Мур Кепитъл". Очаква се до дни и останалите облигационери да си поискат предсрочно парите.