Дневник

„Борсите в Югоизточна Европа са настроени за стагнация и през 2009 г.”

Борсите в Югоизточна Европа очакват лоши времена и през следващата година, но добрите перспективи пред пазарите в дългосрочен период остават. Това стана ясно в четвъртък по време на панела за капиталовите пазари в региона, организиран в рамките на форума. В панела участваха изпълнителните директори на три борси - българската, македонската и тази в Сараево, като в презентациите и на тримата проличаха сходни проблеми и причини за срива - паника и страх, изтегляне на чужди инвеститори и слаба активност на институционалните в лицето на взаимните и пенсионните фондове. Интерес предизвикаха прогнозите за пазарите през следващата година. Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Апостол Апостолов изрази надежда, че до две-три години Българската фондова борса (БФБ) ще си възстанови поне половината от постигнатото през миналата година. "Много се надявам, че онези резултати, които пазарът имаше през 2007 г., поне наполовината ще бъдат реализирани на БФБ в най-скоро време. Имам предвид 2010-2011 г.", посочи Апостолов. Очакванията, споделени от присъстващите директори на борсите в Скопие и Сараево, също не бяха по-различни от тези на Апостолов. "Възможно е оборотите на фондовия пазар и цените да останат ниски за известен период от време", предупреди Иван Щериев, изпълнителен директор на Македонската фондова борса, като обърна внимание на липсата на доверие и негативните очаквания, които движат цените на книжата.

„Вместо да увеличавате разходите, намалете данъците”

Това казва в интервю за изданието Стив Ханке, едно от големите имена в световната икономика, бащата на валутния борд в България. На въпрос какво може да задържи България стабилна, той отговаря: Това, което държи България стабилна и което е важното, е историята на валутния борд. Преките чуждестранни инвестиции идват в България, защото България е конкурентна. Хонконг има борд от 1993 г. и е една от най-конкурентните икономики. И това е резултат от валутния борд със спазване на набелязаните структурни реформи. Според него нямаме нужда да търсим финансиране откъдето и да било. Ако говорим за спешни ситуации, смятам, че най-важното ще е политиката да остане непроменена. Винаги, когато имате работа със спешни ситуации и с политици, става опасно, защото има риск политиците да направят глупости в такива спешни ситуации.

Монитор

„Чакаме RWE за АЕЦ Белене до пролетта”

България ще изчака надзорният съвет на RWE да одобри парафираното вече акционерно споразумение за АЕЦ "Белене" до пролетта на 2009 г. Това обяви вчера зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев по време на 10-ия икономически форум за Югоизточна Европа. С оферта за 1,757 млрд. евро RWE беше предпочетена пред белгийската компания Electrabel за стратегически инвеститор в проекта "Белене". Очакваше се надзорът на енергийния гигант да одобри договора на извънредното си събрание, което се състоя преди дни. Решението обаче беше отложено за следващото му заседание, което породи спекулации, че RWE може да се откаже от участие в АЕЦ "Белене". "Личното ми мнение е, че RWE ще сглупят, ако се поддадат на натиска на техните зелени и не влязат в проекта", коментира зам.-министър Явор Куюмджиев. Дори половината от всички обработваеми площи в света да се засадят с енергийни култури, да се изградят слънчеви централи и ветрогенератори, където е възможно, недостигът на енергия до 2030 г. ще е 20 хил. мегавата, добави още той.

Стандарт

„Спират кредитите за малкия бизнес”

Големите работещи предприятия ще получават кредити, но за малките това ще бъде проблем. Прогнозите са за 6% инфлация догодина и банките ще преосмислят раздаването на заеми. Това заяви Герт Хемплер, директор "Големи корпоративни клиенти" в МКБ Юнионбанк България на X икономически форум за Югоизточна Европа. За високи лихви и дори спиране на заемите за малките и средни предприятия предупреди и зам.-министърът на финансите Любомир Дацов. Ако имат високи печалби, клиентите ще бъдат финансирани, а за най-добрите лихвата дори може да бъде ЮРИБОР+1%, допълни Хемплер. Има дори случаи, когато за големи заеми на крупни фирми лихвата е с 1,6% под тази на денонощните депозити, допълни Ян Бартоломеус, регионален мениджър в ИНГБанк. Според него банките трябва да спрат да се борят за пазарен дял, а да се съсредоточат върху добрите си клиенти. В тях има пари, но липсва доверие - както от страна на банките, така и на клиентите.

„12 млрд. лв. гарантират валутния борд”

Фискалният резерв на правителството е 11,95 млрд. лв. в края на септември, гласи доклад на министъра на финансите Пламен Орешарски, който вчера беше представен пред Министерски съвет. Само за първите девет месеца на годината излишъкът в държавния бюджет вече е 4,49 млрд. лв. Акумулирането на този значителен ресурс е буфер срещу нарастващата несигурност на международните финансови пазари и подкрепя макроикономическата устойчивост, пише в доклада на Орешарски. Като част от международните валутни резерви на страната фискалният резерв е гарант и за стабилността на валутния борд. Приходите по консолидирания бюджет на страната за периода януари-септември са 20,85 млрд. лв., което е ръст от 20,3%. Приходите от преки данъци се увеличават с 21,4% като най-голямо повишение има при средствата от корпоративни данъци. Приходите от ДДС и акцизи нарастват с 20,3%.

Труд

„Шефът на БНБ: Кризата се усеща”

Кризата вече е тук и тя ще се засили през 2009 г. Около това се обединиха вчера управляващи и опозиция, които гласуваха на първо четене държавния бюджет за 2009 г. в парламентарната икономическа комисия. Финансовата криза вече се отразява върху страната, но не върху банковата сфера, а върху нашите фирми и инвестициите, заяви управителят на БНБ Иван Искров по време на дискусиите. Според данните на централната банка потреблението ще спадне през 2009 година от 5,6 до 4,5 % заради кризата. Бюджетните заплати трябва да се увеличат с над 28%, вместо с планираните 10 на сто от 2009 г. поиска лидерът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев. Другото искане на “Подкрепа” е съотношението в пенсионните вноски да е 6:10:12, разпределено между работника, работодателя и държавата а не 8:10:12, както е записано в проектобюджета. Добрата новина е, че фискалният резерв продължава да нараства, сочи отчетът за деветмесечието на финансовото министерство, гласуван вчера от кабинета. Към края на септември той е почти 12 млрд. лв.

24 часа

„Гражданска отговорност върви към 300”

На всеки 100 лв. събрана премия от застраховка "Гражданска отговорност" застрахователите изплащат средно 41 лв. обезщетение, съобщи Владимир Тодоров, шеф на асоциацията на застрахованите и пострадали при катастрофи. От началото на годината застрахователите са на минус с 43 млн. лв. Според Тодоров освен повишение на цените трябва да се мисли за премахване на разсроченото плащане, намаляване комисионите за брокери, въвеждане на системата за индивидуална оценка на водача и лошите да плащат по-скъпо. Цената на ГО трябва да се повиши, около това мнение се обединиха участниците в панела. Повишението трябва да е плавно, докато се достигнат средните нива за EС от 300 евро, обясни Цветанка Крумова, шеф на "Армеец".

„Краткосрочните вложения били рискът за нас”

Очаква се забавяне на икономиката в света и в България, което ще доведе и до ръст на безработицата. Това прогнозира проф. Стив Ханке по време на форума. Според него най-големият риск за страната ни е, че много от парите в банките са вложени краткосрочно. Той препоръча държавата да не прави големи разходи. България е в добра позиция, но не трябва да се успокоява, каза представителят на Световната банка у нас Флориан Фихтел.

"И пенсионни фондове влагат в пътищата”

Правителството ще обсъди възможността да разреши на пенсионните фондове да влагат средствата си в инфраструктурни проекти у нас, ако продължават да трупат загуби заради световната финансова криза, каза вчера премиерът Сергей Станишев. Той обаче напомни, че вложенията в пенсионни фондове са дългосрочни и не трябва да се забравя средната доходност от над 7,5%, която те са имали от 2002 г. По думите му фондовете имали остатъчен запас, който да гарантира така наречените втори и трети пенсии и за хората, които скоро ще се пенсионират. "Има, разбира се, колебания на борсите, от които вноските в тях губят като доходност. Но голяма част от вноските са на родени след 1959 г., които ще получават пенсии от 2019 г.", каза Станишев. Той предположи, че скоро нещата ще се стабилизират. Сребърният фонд , в който вече имало 1 млрд. лв., пък щял да гарантира стабилността на пенсионната система в по-дългосрочен план. Премиерът бе категоричен, че проблемите на фондовете няма да се отразят на парите на сегашните пенсионери. Тези с най-ниски пенсии ще получат от октомври обещаните енергийни помощи. Останалите ще вземат по 150 лв. за Коледа. С промяна на Кодекса за социално осигуряване може да бъдат създадени мултифондове към всяко пенсионно дружество. Те ще са с различно ниво на риск и хората сами ще избират в какви инструменти да бъдат инвестирани парите им, обясниха от Комисията за финансов надзор (КФН). Проектът за промяната е подготвен преди около година и е внесен в Министерския съвет. По него се предвижда и намаляване на таксите, които частните пенсионни фондове събират за управлението на партидите. Съветваме хората да не си теглят парите от пенсионните фондове.