Дневник

„Иван Искров: България се размина с финансова криза”

Независимо от тежката криза навсякъде по света българската икономика и граждани са се разминали с финансовата криза, която не се е състояла и няма да се състои в страната. Това заяви управителят на БНБ Иван Искров след срещата си в четвъртък с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. "Банковата система е изключително добре капитализирана – над 17% е капиталовата адекватност, банките имат висока ликвидност, добри показатели и достатъчно буфери", коментира Искров. По думите му добро е и състоянието на валутния борд, чието покритие с резерви е над 211% и в последните няколко месеца се качва.

„Ключови акционери в Прайм пропърти БГ готвят пореден опит за завземане на контрола”

За пореден път през последните няколко месеца ключовите акционери в един от най-големите фондове за имоти - "Прайм пропърти БГ", ще опитат да се сдобият с контрола в дружеството. Това става ясно от дневния ред на предстоящото на 14 декември общо събрание на компанията. Акционерите около бургаския бизнесмен Сава Чоролеев - "Делта фуд", "Глобал Турс" и "Победа", притежаващи дял от 64% в "Прайм пропърти БГ", са подготвили пакет от предложения, които целят овладяване на контрола във фонда. Макар да са ключови акционери, трите фирми на практика нямат никакъв контрол над оперативното управление, което се държи от миноритарните акционери и включва двамата изпълнителни директори и взаимоотношенията с обслужващите дружества и консултантите. Причината - регламентираното в устава на компанията квалифицирано мнозинство (3/4 или 75% от гласовете), необходимо за смяна на членовете на съвета на директорите. Именно в премахването на тази бариера са се прицелили хората около Чоролеев. Сред другите основни цели на големите акционери са отстраняване на трима от членовете на съвета на директорите, двама от които са едновременно с това изпълнителни директори и външни консултанти на фонда . Единият е "Балканска консултантска компания", където съсобственик е икономистът на НДСВ Владимир Каролев, а другата е "Редстоун".

Монитор

„България първенец в ЕС по финансова стабилност”

България е може би единствената страна в Европа, чиято перспектива беше повишена от отрицателна на стабилна. В момента рейтингите на повечето европейски страни се понижават. Това заяви управителят на Българската народна банка Иван Искров по време на среща с премиера Бойко Борисов, която се състоя в централната банка. При посещението си в БНБ Борисов се запозна с мерките, които трезорът предприема за осигуряване на финансовата стабилност в страната.

„Дянков: Мобилните услуги поевтиняват двойно от 2010 г.”

Възможно е цените на мобилните услуги да паднат почти два пъти до два месеца, заяви министърът на финансите Симеон Дянков. Затова е помолил премиерът Борисов по време на срещата си с мобилните оператори по-рано тази седмица. По думите на финансовия министър цените на мобилните услуги у нас може да паднат до средноевропейските нива в началото на следващата година, а не както е предвидено от 1 юли.

Стандарт

„Бегом към eврото”

България е само на крачка от бързото влизане в чакалнята за въвеждане на еврото (валутния механизъм ERM 2). Тази прогноза се затвърди, след като стана ясно, че растат одобрението и подкрепата от международните лидери към кандидатурата на България. За приемането на страната ни в чакалнята за еврото своето положително становище вече е дал Жан-Клод Юнкер - председател на групата на финансовите министри на страните от еврозоната. Само преди броени дни министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че България е покрила всички задължителни критерии за влизане в ERM 2, включително и този за ниска инфлация. Въвеждането на еврото у нас оттук нататък е единствено предмет на политически дискусии, обясни тогава Дянков.

„Отказват да продават Кремиковци на парче”

Започва поредният опит за спасяване на Кремиковци. Държавата ще търси чуждестранен инвеститор за закъсалия комбинат, научи изданието от източник, запознат с правителствените планове за завода. Засега опитите дружеството да работи и да се оздравява се провалиха, след като най-големите кредитори, сред които държавата и облигационерите, се отказаха да приемат оздравителния план, предложен от синдика Цветан Банков. Той предвиждаше кредиторите да обърнат вземанията си в собственост. Така като възможен вариант се очерта на предстоящото събрание на кредиторите да бъде гласувано за ликвидация и разпродаване на имуществото на комбината. Заради сериозния проблем с няколкото хиляди работници обаче държавата ще се опита да запази комбината действащ и да търси частник, който да купи работещите все още производства.

Труд

„Премиерът при златото: Лихвите ще падат плавно”

Намаляването на лихвите по кредитите ще става постепенно, тъй като финансовата система е консервативна и не е хубаво да се създават трусове. Това каза премиерът Бойко Борисов след среща с управителя на БНБ Иван Искров. Според Борисов след разговорите с управителния съвет на централната банка и по метода на убеждението с цифри е станало ясно, че финансовата стабилност у нас е гарантирана. Искам да благодаря на БНБ за това, че в България не се състоя финансова криза, която да удари спестяванията на хората, заяви премиерът.

24 часа

„Цигарите поскъпват с 20-30 ст. от януари”

С 20-30 ст. по-скъпо ще се продават българските цигари от януари, съобщиха от "Булгартабак". Оттам вече са регистрирали по-високите цени, които ще са преход към вдигането на марките заради по-високия акциз. От 1 януари той скача от 53 на 76 евро. Това ще оскъпи марките с между 1,10 и 1,40 лв., сочат изчисленията на холдинга. Повече ще прибавят към цената си по-евтините цигари. Междинното увеличение е, за да се намали шокът от поскъпването, обясни шефът на "Булгартабак" Иван Биларев. Така от следващия месец "Виктори" ще струва 3,60 лв., "Ева" и "Средец" - 3,50 лв., GD - 3,40 лв. През октомври увеличение с 10-20 ст. регистрираха и от "Филип Морис". Преходният период за новите бандероли е 3 месеца. Очаква се отражението на по-високия налог да се усети в средата на март, когато ще се появят по-скъпите цигари.

„Ски почивка за четирима в Австрия срещу 1200 лв.”

Българските ски курорти вече не са евтини, а са със средни за Европа цени. Това показва проучване на Европейския потребителски център, обявено вчера в София. В него са сравнени зимните почивки в 20 страни от ЕС. В Австрия се предлагат семейни пакети за седмица срещу 600 евро. Срещу тези пари двама възрастни и две деца получават престой в тризвезден хотел, карти за съоръженията и отстъпки за ски учители. По-евтино от България излизат ски почивките и в Чехия, Полша, Румъния, Словения и Словакия.