В-к Труд

Разнобой в правителството между Министерството на финансите и социалното ведомство. Поводът е дискусията какъв да е размерът на минималната заплата от догодина, информира "Труд".

Вицепремиерът и ковчежник на държавата Симеон Дянков обяви в кулоарите на парламента, че ще отстоява минималната заплата да остане 240 лв. и през 2011 г. Колегата му в кабинета, отговарящ за социалната политика, Тотю Младенов държи най-ниските заплати да скочат от 240 на 270 лв. Зад това предложение преди няколко дни застанаха и представители на синдикатите.

От "Синята коалиция" пък през седмицата се обявиха твърдо против вдигането на минималния доход, заради риск това да доведе до нов ръст на сивата икономика и неплащане на осигуровки. Това според тях би създало още рискове пред събираемостта на приходи, категорични бяха и от СДС, и от ДСБ.


"Труд" цитира изказване на президента Георги Първанов, направено при посещението му в Берковица. "По принцип коментирам законопроекти, които са минали през парламента, а не законодателни идеи. Но смятам, че гражданите трябва да имат сигурност, яснота за данъчните задължения напред. Мисля, че с тази политика на вдигане на данъците едва ли ще постигнем ефект".

В анализ "Труд" съобщава, че добрата новина в предложените данъчни закони е това, че не се повишава нито една основна данъчна ставка в икономиката. Налогът върху доходите остава 10 % - също колкото и данъкът върху печалбите, ДДС остава 20 %.

 

В-к Класа

За първи път бележим ръст на приходите от данъци, пише "Класа". НАП се договори с банките да получи достъп до кредитните досиета на фирмите. За първи път от началото на кризата страната ни бележи ръст на приходите от данъци на месечна база през август, стана ясно от отчетите на НАП и Агенция "Митници" пред парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Йордан Костадинов, бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй", казва в интервю за "Класа": "ЕС няма да ни позволи отсрочка за ТЕЦ-овете. Преговорите за нов договор за доставки на природен газ са с предизвестен край. Това е стратегически проект, а като всеки такъв той има икономическа и политическа страна. За момента ние нямаме конкретна политика за енергийните ни проекти. Дали ще говорим за "Бургас-Александруполис", газопровода "Южен поток" или АЕЦ "Белене", то ние не правим политика.

 

В-к Сега

Банките се запънаха за таксите, пише "Стандарт". Не са съгласни да намалят таксите за теглене на пари от банкомат. Това стана ясно след вчерашната среща на Асоциацията на банките в България (АББ) с финансовия министър Симеон Дянков. Таксите, комисионите и цените на банковите услуги се подчиняват на пазарната логика и не могат да следват други намеси, казва Асен Ягодин, зам.-председател на банковата асоциация и шеф на Пощенска банка.

Ще е странно, ако новата транспортна схема се реализира, пише "Сега". Премиерът Борисов сигурно е наясно, че един от неговите министри удря и по бюджета, и по електората му. Министърът е решил да определя къде ще спира рейсът. Той чертае национална автобусна мрежа, в която има гръбнак - градовете над 30 хил. Така Севлиево, Нова Загора, Лом, Карлово, Велинград, Троян, Айтос и т.н. автоматично се превръщат във второразредни населени места. Новата транспортна схема трябва да заработи от началото на 2012 г.? Ако е толкова блестяща, защо не заработи от началото на 2011 г., се пита в материала.

"Брикел" вече рискува евроглоба за България, коментира „Сега“. Продължаването на работата на "Брикел" вече рискува да докара евроглоба за България. С намалени на 50% мощности дружеството продължава да работи, независимо че трябваше да прекрати дейността си от 1 септември т.г. Тогава изтекоха позволените му от ЕК 20 000 часа работа без екоинвестиции.

И строителите се възмутиха от транспортния лобизъм. Скандалните промени в Закона за автомобилните превози успяха да разгневят и строителните фирми. Спрямо тях транспортното министерство също е предвидило рестриктивна мярка - собственикът на всеки камион над 12 тона в страната трябва да се лицензира като превозвач и по този начин целият бранш ще трябва да плати милиони на транспортното ведомство. Проектът вече предизвика яростната съпротива на кметове на малки населени места със забраната да се организират директни автобусни линии до столицата и големи градове в други области.

 

Дянков е склонен да премисли за вдигането на някои данъци. Финансовият министър Симеон Дянков показа вчера склонност да преразгледа някои от намеренията за вдигане на косвени данъци. По време на обсъждане с туристическия бранш на предстоящото вдигане на ДДС за туристическите пакети от 7 на 14% той заяви, че е готов да моли Брюксел за отлагане с няколко месеца на въвеждането на новата ставка.

 

В-к Монитор

Иво Маринов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, отчита, че цените по Черноморието са паднали с 20% за сезона. "Годината беше трудна. Пазарът стана много чувствителен в отношението качество - цена. Макар морето да остава предпочитана дестинация, отдихът на село и селският туризъм започват сериозно да конкурират планинските дестинации през лятото.

В-к Пари

Изоставането на приходите от акцизи ще се компенсира от ДДС. Има риск да не бъдат събрани близо 150 млн. лв. от акцизи, коментира шефът на митниците Ваньо Танов пред бюджетната комисия. До края на годината ще има неизълнение на прихода от данъка върху ДФЛ с 0.7% и корпоративния данък с 2.9%, но най-вече на осигуровките /с 7.6%/, каза шефът на НАП Красимир Стефанов. Изоставането ще се компенсира от 3.6% ръст на приходите от ДДС и осигуровките от втория стълб на пенсионната система.

 

В-к Стандарт

Пак бавят парите на бизнеса. Възможно е удължаване и на срока за разплащане с бизнеса с Българската банка за развитие, коментираха от финансовото министерство. Няма да има нова актуализация на бюджета. Ще успеем да съберем планираните приходи, обясни зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Той уточни, че за юли и август приходите от данъци са по-високи на годишна база. От НАП коментираха, че към края на август декларираният за внасяне ДДС е 5,2 млрд. лева, внесеният ДДС е 5,1 млрд. лева, а декларираният за възстановяване ДДС е 2,9 млрд. лева. Очаква се обаче неизпълнение от 220 млн. от вноските за обществено осигуряване. Именно поради това от следващите месеци вниманието на данъчните ще се насочи върху плащането на осигуровки. Над 50% от сивия сектор ще се изсветли с регламентирането на разплащане със служители по банков път, плащане в брой до 5000 лева и достъп до кредитните досиета, обясни шефът на НАП Красимир Стефанов.

 

Чакаме 10% ръст на осигурителните прагове. Средно с 10% трябва да се вдигнат минималните осигурителни прагове за следващата година. Това каза пред "Стандарт" социалният министър Тотю Младенов. Причина за очаквания ръст е съживяването на икономиката и на заетостта.

Конкретните стойности на осигурителните прагове пък ще станат ясни следващата седмица при договарянето между синдикатите и работодателите. От неговите резултати зависи колко най-малко шефовете ще ни удържат от заплатите и съответно какви ще са приходите за пенсии и обезщетения за НОИ. Ръстът на осигурителните прагове за 2010 г. беше приблизително 5%. Ефектът за НОИ от него беше изчислен на 100 млн. лв. Тоест за 2011 г. от повишаването на праговете за пенсии могат да влязат 200 млн. лв. Реално обаче осигурителният доход е по-висок от праговете. 573 лв. е средният осигурителен доход за тази година, за следващата министерството е прогнозирало той да стигне 609 лв.