Класа

 

„Българите леко охладняват намеренията си да вземат банкови кредити”

 

В контекста на скорошното, макар и слабо покачване на лихвите по банковите кредити у нас в редовното си месечно изследване на общественото мнение „Галъп Интернешенъл“ отчете лек моментен спад в намеренията на българите да взимат кредити. Миналата година по същото време всеки десети (без значение дали вече има взет друг кредит) е възнамерявал в близко бъдеще да изтегли нов. В момента този процент е спаднал на 7% от пълнолетните граждани на страната.

 

24 часа

 

„По 22 лева на декар за фермер догодина”

 

C 19% се увеличават субсидиите по схемата за единно плащане на площ за 2008 г., а със 125% националните доплащания към тях. Това стана ясно на семинар за агропарите от ЕС във Велико Търново, организиран от земеделското министерство и Националната асоциация на зърнопроизводителите.Сумата за преки плащания ще бъде 12,35 лева на декар, а за национални доплащания 9,30 лв. на декар, съобщи министър Нихат Кабил.

 

Монитор

 

„Картел се опитва да източи над 15 млн. ? през сградата на НАП”

 

Днес се събира комисията, която трябва да определи изпълнителя на проекта „Възстановителни и довършителни работи на административната сграда на НАП-София." Източници на вестника алармираха, че има сериозна опасност чрез този търг държавата да бъде източена с над 15 млн. евро, като се дисквалифицира най-добрата оферта и така спечелят втората или третата, които са много по-неизгодни. Ако това се случи, за пореден път ще стане ясно, че у нас има опити за картелизиране на строителния сектор и нечестно печелене на обществени поръчки.
В последните години много ощетени строителни компании се оплакват от опитите на ръководителя на „Главболгарстрой" Симеон Пешов да картелизира сектора и заедно с приближени фирми като „Галчев инженеринг груп" например да монополизират големите обществени поръчки. Основният бизнеспроблем на Симеон Пешов в този конкурс е, че неговата оферта и тази на приближената до него фирма „Галчев инженеринг груп" са класирани на второ и трето място, защото са с над 15 млн. евро по-високи от първата - на консорциума PSI и СПХолдинг. Въпреки това има много индикации, че групировката на Пешов чрез връзки с хора от комисията иска да изкара най-добрата оферта нереална, за да бъде тя дисквалифицирана и да спечели неговата. По този начин той ще източи над 15 млн. евро държавни пари.

 

Дневник

 

„Ангел Димитров поема "Булгартабак"

 

Зам.-директорът на софийската цигарена фабрика Ангел Димитров е избран за нов член на управителния съвет на "Булгартабак холдинг". Това реши надзорният съвет на компанията в събота.
В понеделник управителният съвет ще събере новия си състав и се очаква Ангел Димитров да бъде избран за втори изпълнителен директор на холдинга.
В края на март изпълнителният директор на "Булгартабак" Христо Лачев излезе в безсрочен отпуск заради обвинението за укриване на данъци. Малко преди това министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров поиска Лачев да бъде освободен до приключване на досъдебните и съдебните производства срещу него.

 

Сега

 

„Новият кадастър пълен с грешки”

 

Въпреки милионите, които държавата изля и продължава да излива във фирмите, изготвящи новия цифров кадастър, първите два проекта, които са готови в столицата - в "Младост" и в "Люлин", се оказват пълни с грешки, сигнализираха читатели. Оплакванията са масови - някои имоти не са включени, при други има разминавания предимно в границите. Едномесечният срок за обжалване вече е изтекъл и през май кадастрите на двата най-големи столични района трябва да влязат в сила.
В "Младост" кадастърът е обхванал 4434 имота, а за над 200 има възражения. В "Люлин" от 7365 имота са сгрешени 280. Става въпрос само за открити от гражданите неточности. Тепърва ще става ясно доколко е вярна информацията за останалите имоти. Хората се оплакват и от бюрократични пречки. "ГИС София", която изготвя кадастъра на "Младост", например дори за устна справка иска схема на имота и нотариален акт. Такава схема се издава от Агенцията по кадастъра и струва 10 или 20 лв. според това дали имотът е извън или в чертите на населеното място. От ГИС не можаха да кажат на какво основание искат тези документи. Гражданите, редящи се на опашки пред гишетата на фирмата на ул. "Сердика", обясниха, че преди време дори им искали цветна скица на имота. Такива скици служат само за изготвяне на общи градоустройствени планове, в които сгради и релеф се описват с големи подробности и се ползват само от професионалисти.

 

Новинар

 

„Плащаме най-скъпо за евтини лекарства”

 

Цените на лекарствата у нас са най-ниски в Европа, но българите дават най-много пари за тях. Това показват данните на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Разликата се получава от това, че у нас хората трябва да си доплащат лекарствата, тъй като държавата поема много малка част от тях. В останалите страни държавата плаща до 50 % от стойността на медикаментите, съобщи председателят на асоциацията Деян Денев. Освен това данъкът върху лекарствата у нас е с най-висока ставка между 33 страни в Европа, показва изследване на Евростат. Потърпевши от високите цени на лекарствата са пациентите. Затова и голяма част от тях спират лечението си или приемат по-малки дози от изписаните им медикаменти, обясни Денев.

 

Стандарт

 

„Комарджии скараха авиокомпании”

 

Играчи на рулетка станаха ябълката на раздора между София и Тел Авив. Заради многобройните хазартни туристи, които идват в родните казина, израелската авиокомпания "Ел Ал" е поискала промяна на дните и часовете си за полети между летището в София и "Бен Гурион". Българската страна обаче й е отказала. В резултат Гидон Титерман от израелското министерство на транспорта е отказал да одобри подаденото от "България ер" лятно разписание, съобщи електронно издание "Аруц шева". Заради конфликта полетите между София и Тел Авив може да бъдат прекратени, твърди изданието.
Вярно е, че полетите по лятното разписание между България и Израел все още не са съгласувани между ръководствата на двете оторизирани да ги изпълняват авиокомпании "България ер" и "Ел Ал". Това заяви за"Стандарт" главният директор на Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) Захари Алексиев. Заради разногласията превозвачите не са представили протокол за разбирателство, поради което ние не можем да одобрим никакви промени. В резултат на това в сила остава действащото до 29 март зимно разписание, обясни Алексиев.