Дневник

 

Мъгла обви новия мандат на борсовото ръководство

 

Съветът на директорите на Българската фондова борса, който асоциацията на инвестиционните посредници (БАЛИП) поиска да бъде сменен, е вписан миналата година за нов 5-годишен мандат на основата на невярно подадени данни, сигнализираха акционери в компанията. Промени в съвета на директорите или преизбиране на членовете му може да прави само общото събрание на акционерите. Такива са разпоредбите и на Търговския закон, и на устава на пазарния оператор. В дневния ред на проведеното през 2007 г. събрание обаче не е имало такава точка и решение не е приемано, става ясно от протокола за провеждането му. Въпреки това на 15 май тази година в новия търговски регистър към Агенцията по вписванията цялото ръководство на борсата е записано с мандат до 14 юни 2012 г. - точно пет години след миналогодишното общо събрание, показа проверка на "Дневник".
Вписването е станало с подадено от представител на дружеството заявление в електронен формат, след което компютърът автоматично е попълнил данните в системата, обясниха от Агенцията по вписванията.

От Министерството на финансите, което е най-големият акционер в компанията, обясниха, че на общото събрание през 2007 г. предложение за преизбиране на членовете на съвета на директорите не е обсъждано и не е гласувано. Според Търговския закон дневният ред може да се изменя в деня на събранието само ако са представени 100% от капитала на дружеството. Това потвърдиха и други акционери, присъствали на събранието. Те не са получили и информация сред гласуваните тогава решения да е имало такова за преизбиране на съвета. За последен път акционерите на борсата са избрали изцяло нов съвет на директорите с петгодишен мандат на 21 декември 2001 г. От членовете, избрани тогава, в настоящия са само Виктор Папазов, сега негов председател, и Бистра Илкова, която от януари 2006 г. е изпълнителен директор на БФБ. След изтичане на мандата на член на ръководството на дружеството трябва да бъде насрочен избор за позицията. Няма пречка до гласуването човекът да продължи да изпълнява задълженията си, но той не може да бъде вписан за нов мандат, ако не бъде преизбран, коментираха юристи. На тазгодишното събрание на 30 юни БАЛИП внесе предложение целият досегашен съвет на директорите да бъде разпуснат и в новия да влязат изпълнителният директор на "Карол" Ангел Рабаджийски, Тодор Брешков, който е управител на "Първа ФБК", и Иван Такев. Предложението обаче беше отхвърлено и единствената промяна остана предварително обявеното предложение Иван Такев да влезе в съвета на мястото на Пламен Георгиев. Искането на БАЛИП беше обяснено с факта, че са недоволни от работата на съвета "в цялост", а не от отделни негови представители.
Източник на "Дневник" от голям инвестиционен посредник, който е и акционер в борсата, заяви, че също правят собствено разследване по случая с мандата на борсовото ръководство. На последното общо събрание на асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници също е обсъждана възможността да се свика извънредно общо събрание на борсата по случая.

 

Сега

 

„Властта се разбърза да строи магистрала "Тракия"

 

До две-три седмици ще са готови условията за обществените поръчки, които ще се обявят за довършването на магистрала "Тракия", съобщи изненадващо вчера шефът на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Милош Поцков. Още днес на среща между ръководството на фонда, министерството на регионалното развитие и вицепремиера Меглена Плугчиева ще се решава на колко лота да се разделят останалите за дострояване 119 км от магистралата и как да се осигури финансирането.
В петък регионалният министър Асен Гагаузов заяви в парламента, че от септември вече трябва да се строи. Ден преди това кабинетът реши да отпусне от тазгодишния бюджетен излишък 120 млн. лв., но сред посочените за финансиране с тези пари обекти освен "Тракия" бяха споменати още един пътен възел от магистрала "Хемус", малка част от "Марица" и довършването на южната дъга на софийското околовръстно шосе.
"Тези пари няма да стигнат за нищо. Само южната дъга ще глътне към 60 млн. лв., но ние в понеделник ще решаваме как да ги разпределим. Важното е да започнем", каза пред "Сега" Поцков. По експертни сметки оставащите километри от "Тракия" ще струват поне 300 млн. лв., но не е задължително цялата сума да се планира още за тази година. Преди време българските строителни гиганти - фирмите на Васил Божков, "Трейс Груп" и "Главболгарстрой", услужливо предложиха да вземат строежа на магистралата и временно да работят за собствена сметка.

 

Стандарт

 

“Кремиковци” на разпродажба”

 

"Кремиковци" почна разпродажба, за да осигури свежи пари. Заплатите, раздадени през миналата седмица, не са осигурени от "Глобал Стийл", а от продажбата на сляби от комбината, съобщиха за "Стандарт" синдикалисти. Суровините не може да се валцуват заради намаленото подаване на газ в комбината и ръководството решило да ги продаде. Със средствата, получени от сделката с родната "Екометал инженеринг", били изплатени възнагражденията за месец май на работниците. Фирмата не за първи път спасява "Кремиковци". Преди няколко месеца бившият шеф Александър Томов осигури чрез нея 4,5 млн. лв. за заплати на стачкуващите работници. Чрез финансовите инжекции братята Стоянови, собственици на "Екометал", получават активи на комбината, най-вече земя, твърдят осведомени.
Междувременно собственикът на завода Прамод Митал се пазари с Константин Жеваго да поеме борчовете му към индийската държавна STC (State Trading Co). Анексът към договора с "Ворскла Стийл" се бави, защото индиецът държал много украинският предприемач да изплати негово задължение, съобщиха за "Стандарт" източници от комбината. Размерът на борча обаче бил неясен.

 

Новинар

 

„Чуждите туристи виновни за лошия имидж на България”

 

Често се получава така, че чужди туристи петнят името на България като дестинация, заяви председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Летовниците съобщавали за несъществуващи проблеми, които са имали по време на почивката си в черноморските ни курорти, като така целят да си получат парите обратно, коментираха от бранша. Миналата седмица британски туристи се оплакаха пред медии от Острова от хранителни натравяния, получени в курорта Елените, и от лошото обслужване на персонала. Няколко дена преди тази случка друга група, отново британски туристи в същия комплекс, алармираха, че персоналът прави секс в стаята им. От комплекса заявиха, че всичко това е, за да се направи лош имидж на страната ни, както и опит да получат парите си обратно.

 

Монитор

 

„В неизвестност са собствениците на 400 000 коли без “Гражданска отговорност”

 

Гаранционният фонд не може да прати писма на собствениците на около 400 000 моторни превозни средства, които са без застраховка “Гражданска отговорност”. Няма данни за притежателите на тези автомобили. Никой не може да каже на какъв адрес да им се пратят писмата, с които да ги приканят да сключат полица и да понесат санкция, ако не го сторят в определен срок. Могат да бъдат глобени от КАТ само ако случайно ги спрат на пътя, съобщи Ралица Агайн, заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Положението обаче ще се промени, защото на заседание на съвета по европейска интеграция било решено МВР да започне да праща на гаранционния фонд не само данни за регистрационния номер на МПС-тата и рамата, но и данни за адреса и името на собственика на регистрираните у нас возила.  По последни данни едва 83,6% от регистрираните у нас автомобили имат застраховка. Това е доста под исканите от ЕК поне 90% обхват.

 

Стандарт

 

„Уолстрийт чака нови фалити”

 

Редовият американец най-после разбра, че трябва да плати сметката за финансовите спекулации на хедж фондовете през последните години. Горчивото прозрение дойде, след като ипотечната криза в САЩ достигна нов пик през последните дни, а финансовият пазар в САЩ даде поредните си жертви. След като спиралата на кризата засмука петата финансова институция отвъд океана - една от топбанките за жилищно кредитиране "ИндиМак", трусът удари борсата. Обезцениха се книжата на двата стълба на американското ипотечното кредитиране "Фани Мей" и "Фреди Мак", контролиращи почти половината пазар в страната. Заради важната социална роля на двата акционерни фонда администрацията поиска от Конгреса да одобри план за спасяването им чрез изкупуване на техни дялове. На компанията се отпусна кредитна линия направо от централната банка. Дълговете на финансиращите институции се оценяват на катастрофалните 70 млрд. долара. Но източници от деловите среди отбелязват, че правителството на Джордж Буш няма да допусне краха на двете компании, който ще означава на практика край на целия ипотечен пазар в страната.
Двата гиганта на ипотечното гарантиране - "Фани Мей" и "Фреди Мак", не отпускат директно заеми, но изкупуват по-дребни ипотеки и ги окрупняват в големи пакети, за да ги препродават на борсата на инвеститори. Разклатените им устои обаче вещаят нови масови фалити. Правителството се опитва да успокои пазара с обещания, на двете компании може да се признае специален статут, който да им даде достъп до федералния бюджет. Деловите среди не изключват възможността те фактически да бъдат национализирани. Като капак на масовата истерия през седмицата дойде и съобщението, че водещата американска инвестиционна банка "Мерил Линч" отчита по-висока от очакваната загуба за второто тримесечие при отписани активи за 9,7 млрд. долара заради забавянето на икономическия растеж.
Всичко това води логично до твърдението, че на Уолстрийт ще има нови банкови фалити. Между 100 и 150 банки биха могли "да пуснат завинаги кепенците" през следващите 12 до 18 месеца, твърдят наблюдатели. Нещата с американската икономика съвсем не са розови, признаха дори властите в лицето на шефа на Федералния резерв Бен Бърнанке.