Дневник

„Три банки раздали над половината от жилищните заеми”

Размествания в топ 10 на банките по кредити през третото тримесечие на годината показват данните от финансовите отчети на кредитните институции към края на септември 2008 г. Не само надбягването за пазарни дялове и клиенти води до разместване на играчите на пазара. И ситуация като сегашната, в която банките са по-консервативни в кредитната си политика, също оказва влияние, тъй като някои заемат по-предпазливи позиции. В корпоративното кредитиране и в сегмента на жилищното ипотечно кредитиране освен размяна на позиции се наблюдава и свиване на портфейли. И в двата сегмента челната тройка остава непроменена. При фирмените заеми това са Уникредит Булбанк, ОББ, "Райфайзен". В жилищното ипотечно кредитиране Банка ДСК е на челното място с най-голям портфейл, следвана от ОББ и Уникредит Булбанк. При ипотечното кредитиране обаче половината от банките продължават да отбелязват двуцифрени ръстове. С най-голям растеж е портфейлът на Райфайзенбанк (25.3%), която изпреварва Алфа банк, клон "София". Нейният ръст също е двуцифрен (15.2%). Алианц банк - България, също се изкачва с една позиция напред, увеличавайки портфейла си с 14.6%. За разлика от корпоративното кредитиране ПИБ свива портфейла си в жилищното ипотечно кредитиране. Портфейлът от жилищни ипотечни заеми в системата достига 7.8 млрд. лв.

Труд

„Основната лихва най-висока от 1998 г.”

Основният лихвен процент (ОЛП) за ноември се повиши с 34 базисни пункта спрямо предходния месец до 5,72%. Това съобщи Българска народна банка. Показателят достигна най-високата си стойност от февруари 1998 г. Повишението на годишна база е 1,46 базисни пункта. Основната лихва за октомври беше 5,38%. В резултат на повишението ще се оскъпят някои кредити, както и неплащането на услуги. ОЛП се използва при начисляване на лихви за просрочени данъци, осигуровки, съдебни такси и комунални услуги. Част от ипотечните и от потребителските кредити също са “вързани” с измерителя.

Дневник

„Задава се драстично понижение на лихвите в Европа”

Европейската централна банка и Банк ъф Ингланд ще направят драстични понижения на основните си лихви, за да поддържат икономическия си растеж. Това са настроенията сред европейските анализатори, според анкета на "Блумбърг". Преобладаващият отговор на икономистите в допитването е, че в еврозоната и Великобритания основните лихви ще паднат до 2.5% до средата на следващата година. Отделни специалисти обаче прогнозират, че е възможно ЕЦБ да свали лихвата и до рекордните 1%. Досега най-ниската стойност на основния лихвен процент в еврозоната е бил 2% и тя се поддържаше в между 2003 и 2005 г. Най-очаквания от анкетираните анализатори сценарий е тази седмица ЕЦБ да свали лихвите с 0.5% до 3.25 на сто, след което да направи три последователни понижения от по четвърт процент - едно през декември, едно през февруари и едно през април.

Стандарт

„Започнаха съкращения”

Съкращенията на работници са сред първите признаци, че кризата вече се усеща и у нас. Първи строителните фирми започнаха да освобождават персонала си. Само за 10 дни от водещи дружества, изградили комплекси по морето и планинските курорти, са освободени десетки специалисти и административен персонал, научи "Стандарт". На фона на закриването на заводи и фалити на компании случващото се в България е капка в морето, но кризата тепърва влиза у нас, пресмятат рисковете архитекти. Строителният бранш е от най-уязвимите, тъй като в повечето случаи инвестиционните намерения се осъществяват с кредити. Шефовете директно обяснявали на проектанти и счетоводители, че стагнацията на световните пазари е причина да започнат редуциране на щатните бройки. Сред застрашените са и обикновените строители, тъй като част от бъдещите проекти вече са замразени. Някои от вилните селища пък ще останат само на хартия, коментираха спецове в хотелиерското строителство.

24 часа

„62% от икономиката ни в частни ръце”

За последните 15 г. са продадени 94,3% от предвидените за приватизация дружества. Те са 62,3 на сто от държавните активи. Важните за икономиката компании са в забранителен списък. В него преди няколко месеца влязоха и 66 болници. Останалите бяха разрешени за продажба, като тази задача падна основно върху общинските съвети. От 1993 г. досега са продадени 2932 дружества и 4116 миноритарни пакета. Сделките с чуждестранни инвеститори са 173. Приходите са за 7,9 млрд., а договорените плащания - 9,3 млрд. лв. Тази година са продадени 4 дружества и 41 миноритарни пакета. В частни ръце бе планирано да преминат 15 компании. Договорените през 2008 г. плащания са за 452 млн. лв. През 2007 г. бяха за 311 млн., а най-много са през 2004 г. - над 2 млрд. За продажба остават 33 мажоритарни и 180 миноритарни пакета. Най-значимите сред тях са топлофикацията в Перник, военните ВМЗ и "Кинтекс", безмитните зони и 2 строителни компании. Равносметката от раздържавяването показва, че е към финала си. Заради световната финансова криза обаче съветът на коалицията договорил принципно да спрат концесионирането и продажбата на държавни активи. За това съобщи преди дни депутатът от БСП и зам.-шеф на икономическата комисия в парламента Петър Кънев.

Новинар

„Купувайте само най-необходимото”

Кризата ще накара хората да спестяват повече, за да имат "бели пари за черни дни", обясни за "Новинар" икономистът от „Индъстри Уоч” Георги Стоев. Заради това е най-изгодно да държим в левове спестяванията си. В момента левовите депозити са най-добри, тъй като лихвата е най-висока. По думите му в момента отпускането на заеми от банките е много по-трудно, тъй като трезорите са затегнали силно условията за кредитиране. В случай че ви трябват повече пари и някоя банка ви отпусне заем, изберете лихва, която да е максимум до 10 процента, съветват специалистите. В противен случай оскъпяването става много голямо, а връщането на заема - сложно. Икономистите съветват още, ако вече имате изтеглен заем, да не взимате нов.

Труд

„Петролна фирма придоби още 17 бензиностанции”

Hellenic Petroleum S. A., собственик на “ЕКО България”, обяви в петък миналата седмица придобиването на 100% от “Опет Айгаз България” ЕАД, след като сделката, анонсирана на 19 юни 2008 г., получи одобрение от регулаторните органи. “Опет Айгаз България” ЕАД управлява мрежа от 17 новопостроени бензиностанции във и около най-големите градове в България, където има висок потенциал за растеж на пазара, съобщиха от фирмата. Предмет на сделката са още 3 петролни бази със стратегическо разположение (включително една в София) и няколко парцела, определени за изграждане на бензиностанции.

Сега

„Фонд "Земеделие" готов да купува зърно”

След като Държавният резерв вече купи 40 000 тона жито, щафетата в лицето на държавата продължава фонд "Земеделие". От 1 ноември ведомството заедно с разплащателните агенции на всичките членки на общността се готви да купува жито, царевица, ечемик и сорго. Пшеницата отново е с цена от 101.31 евро за тон или 198.14 лв. без ДДС. "Цената на ЕК е смешна, никой няма да продава, защото на пазара за тон се броят между 230-300 лв. без ДДС", коментираха фермери. ЕК раздава част от изкупените продукти на бедните в ЕС. След като м. г. запасите останаха празни, вместо натура започнаха се раздават пари. За България бяха предвидени над 7 млн. евро, но чиновниците ни усвоиха само 25% от тях. Бедните взеха само брашно, но загубиха безплатните захар и ориз.

Монитор

„Избират още два мобирни оператора до края на 2008 г.”

Два търга за GSM оператори ще се проведат до края на годината. Началната тръжна цена на първия е 57 млн. лв., а на втория - 38 млн. лв. Това става ясно от обнародваните в "Държавен вестник" тръжни процедури на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
Първият търг е за честота 2 по 15 мегахерца в диапазона 1800 мегахерца и е планиран за 10 декември. Той е за издаване на лиценз за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на обществени електронни съобщения чрез мобилна наземна Началната тръжна цена е 57 млн. лв., а стъпката за наддаване - 1 млн. лв. Депозитът за участие в търга е 2,5 млн. лв. и се внася по сметките на Комисията за регулиране на съобщения, ръководена от Веселин Божков. Началната тръжна цена на за втория GSM оператор е 38 млн. лв. Депозитът за участие е 1,5 млн. лв., а стъпката за наддаване - 1 млн. лв. Обявената от Комисията за регулиране на съобщенията през юни тази година процедура за 4-ти мобилен оператор бе прекратена, заради липса на интерес.