Дневник

„БНБ очаква трудна година за икономиката”

Умерено песимистични прогнози за първата половина на 2009 г. с по-малко положителни ефекти от глобалната икономическа криза оповести БНБ в последното издание на "Икономически преглед". Значително забавяне на реалния темп на растеж на БВП в сравнение с миналата година, умерено забавяне на преките чуждестранни инвестиции, забавяне на вътрешното търсене и на икономическата активност в страната, продължаващо намаляване на инфлацията и свиване на дефицита по текущата сметка като дял от БВП са част от очакванията на централната банка. Прогнозата на БНБ съвпадна с годишните данни за платежния баланс, според които дефицитът по текущата сметка за миналата година се е раздул до 8.27 млрд. евро, като размерът му вече достигна 24.3% от БВП при 21.8 на сто година по-рано. Отливът на капитали като следствие от финансовата криза се отразява върху баланса като спад от над 1 млрд. евро в размера на преките чуждестранни инвестиции за 2008 г. И през следващите месеци годишният темп на прираст на кредитирането ще продължи да се забавя, като към средата на тази година се очаква да достигне около 15%. В края на декември 2008 г. той е 31.6% (при над 60% за края на 2007 г.). Що се отнася до движението на лихвите по кредитите, през следващите месеци има значителната несигурност, посочват от БНБ. Намаляването на лихвения процент на ЕЦБ през октомври -ноември (с 50 базисни точки) и декември (със 75 б.т.) може да подейства ограничаващо на по-нататъшното повишаване на лихвените проценти по кредитите. Това ще зависи от реакцията на пазарните лихви на промяната в паричната политика в еврозоната, обясняват от централната банка. За лихвите по депозитите обаче очакванията са за забавяне на темпа на нарастването им през следващите месеци.

„Консултанти призоваха компаниите да задържат печалбите като антикризисен буфер”

Публичните компании трябва да се въздържат от разпределяне на дивиденти и необмислено обратно изкупуване на акции, иначе рискуват да си навлекат ликвидни проблеми и да намалят платежоспособността си. Това предупредиха консултанти от водещи инвестиционни посредници и управляващи дружества на дискусионен форум, организиран от две бизнес асоциации. По време на форума консултантите призоваха компаниите да задържат печалбите като антикризисен буфер и посочиха влиянието на корпоративната политика по отношение на дивиденти, сплитове, увеличения на капитала със собствени средства, обратни изкупувания и преобразувания върху доверието на инвеститорите. "През изминалата година отправихме апел към мажоритарни собственици и мениджъри на публични компании да запазят кеша, който ще им трябва в кризата и ще им служи като буфер. Единици се вслушаха в този наш апел", каза Георги Български, портфолио мениджър в "Бета корп". По думите му някои от тези дружества вече изпитват проблеми с генерирането на паричен ресурс, за да подържат бизнеса си.

Стандарт

„Строители: Замразете лихвите”

Лихвите по ипотечните кредити да бъдат замразени за 2 години. За това настоява Българската строителна камара, обяви шефът й Симеон Пешов. Мораториумът върху лихвите ще бъде предложен на правителството като мярка за туширане на последиците от кризата. Ако мярката бъде приета, това ще даде глътка въздух на строителния бранш. Подобни мораториуми върху лихвите вече има наложени в няколко страни. Банките да не отнемат единствения дом на семейството, ако вноските по заемите не могат да бъдат погасявани, настояват още от сдружението. Инвеститорите в момента нямат средства да заплатят на строителите и ако не бъде направено нещо, са възможни конфликти и дори побоища, предупреди Пешов.

„Евтините цигари фалират Булгартабак”

Булгартабак може да фалира, ако цигарите останат евтини до юни. За това предупреди изп. директор на холдинга Корнелия Нинова. Предстои до дни парламентът да гласува предложение папиросите със стари бандероли да важат до средата на годината. Според приетото вече в Закона за акцизите старите бандероли ще са валидни до 31 март. Удължаването на срока може да срине пазарния дял на родния държавен холдинг, аргументира се Нинова. Лошите финансови показатели ще попречат на раздържавяването, което се подготвя, обясни тя. Според Нинова влошаването на състоянието на холдинга може да се използва по-късно като обвинение срещу ръководството на Булгартабак, че е провалило продажбата. Агенцията за приватизация вече избра консултант по сделката за Булгартабак. Очаквам до лятото при позитивен развой Булгартабак да има нов собственик, прогнозира още Нинова.

Монитор

„БНБ: Инфлацията ще падне още заради евтините горива „

През първата половина на 2009 г. инфлацията ще продължи да се забавя под влияние на по-ниските международни цени на горивата и суровините. Това се казва в анализ на БНБ, оповестен в края на миналата седмица. В резултат на по-слабото външно и вътрешно търсене експертите на централната банка очакват реалният темп на растеж на БВП да се забави значително в сравнение с 2008 г. През последните месеци на 2008 г. конюнктурните индикатори на бизнеса рязко спадат, отчитайки нарастващ песимизъм в оценките за текущата и особено за бъдещата конюнктура във всички сектори на икономиката. Може да се очаква, че през първата половина на 2009 г. предприятията ще изпитват нарастващи затруднения при реализиране на продукцията си, пише в анализа. Глобалната икономическа криза ще свие външното търсене на български стоки. Влошената международна конюнктура ще повлияе негативно върху инвестиционните планове на предприятията у нас, а забавеният прираст на доходите ще ограничава нарастването на потреблението на домакинствата.

"Искат двугодишна забрана за продажба на заложено жилище”

Да се въведе 2-годишен мораториум върху публичната продажба на ипотекирани жилища, поискаха вчера от Строителната и нотариалната камара. Условието е имотът да е първи и единствен за кредитополучателя. „Това са само и единствено различни предложения. Меродавно ще е това, което приеме законодателният орган", обясниха нотариуси. Предложение за въвеждане на 6-месечен гратисен срок за нередовните ипотечни кредити обсъждаха също така на семинар за преодоляване на последиците от икономическата криза в Пловдив. Ако идеята бъде приета, едва след този период банките ще могат да обявяват кредитите като изискуеми, уточниха организаторите от двете камари, архитекти и предприемачи. От Строителната камара уточниха, че през 2009 г. поръчките във високото строителство ще са с 2,5 млрд. лв. по-малко от предходната година. Затова трябва да бъдат предприети мерки, които да активизират икономиката и строителството, каза на форума Симеон Пешов, председател на строителната камара и изпълнителен директор на „Главболгарстрой". Според него, само публичното строителство може да спаси българската икономика.

Труд

Сделките с имоти бързо намаляват

С 11 на сто са намалели сделките с недвижими имоти в България през четвъртото тримесечие на 2008 г. Подобен спад се наблюдава за първи път от години и е свързан най-вече със затегнатото кредитиране. Статистиката на Агенцията по вписванията сочи: от октомври до декември са изповядани 95 352 покупко-продажби спрямо 107 080 за същия период на 2007 г. В същото време обаче се забелязва драстичен срив на новите ипотечни кредити - от 6347 през четвъртото тримесечие на 2007 г. до 3122 в края на м. г. Спадът в София е значително над средния за страната. Сделките в столицата са 13 025, което е понижение с 18 %. Още по-силно намалява активността в Пловдив, където са регистрирани с 24 % по-малко сделки. Всички големи градове са на минус с изключение на Бургас. Като цяло обаче във ваканционните курорти ситуацията е тежка. 31 % спад на сделките се отчитат в службата по вписвания в Несебър, която обхваща Слънчев бряг, Св. Влас и Равда.

24 часа

„БНБ: Левът няма да се огъне и през 2009 г.”

Валутите на страните във валутен борд, каквато е и България, са по-стабилни в криза, докато плаващите курсове започват бързо да се обезценяват и създават проблеми и на банките. Това коментира Калин Христов, съветник на управителя на БНБ, по повод материала в немския в. “Франкфуртер алгемайне цайтунг", според който левът е най-стабилната валута в Източна Европа. Според Христов в последните 12 г. България провеждала балансирана макроикономическа и фискална политика, структурни и данъчни реформи, което прави икономиката ни по-гъвкава и конкурентна. Всички тези усилия са направили икономиката ни по-подготвена за кризи, защото е създала буфери, смята Христов. Банковата система също имала сериозни резерви. Според Христов това ще ни помогне да останем по-стабилни от другите централноевропейски страни и през 2009 г., която се очаква да е по-трудна и с по-слаб растеж. Банките също щели да отчетат положителни резултати и да запазят добри портфейли.

„Виктори скача с 25%, кутията става 3.50 лв.”

Виктори поскъпва със 75 ст. и така кутия от най-продаваната българска марка вече ще струва 3.50 лв. Новата цена е вписана в публичния регистър на тютюневите изделия от София БТ. Там се произвеждат разновидностите на Виктори, които са с дължина на цигарата 103 мм. През януари фабриката в Благоевград регистрира една от вариациите - Виктори делукс слимс, с 5 ст. по-ниска цена – 3.45 лв. Все още няма яснота дали 3.50 лв. ще е окончателната стойност на Виктори за тази година. Преди време от Булгартабак обясниха, че за някои марки ще има междинни цени. На пазара увеличението ще е факт най-рано следващия месец. Всички производители могат да продават със старите бандероли до края на март. Те вписвали по-рано новите стойности в регистъра заради променена процедура. От заявяването до получаването на бандеролите вече минава повече време, обясниха от Булгартабак. Миналата седмица нови цени вписаха и част от чуждите компании. Филип Морис заяви Марлборо на цена 3,90 лв. Така разликата с Виктори се топи до едва 40 ст. при 75 досега. Вайсрой пък става 3,20 лв.

Пари

„Посредниците изчезват от пазара”

Задава се вълна от доброволно прекратяване на дейността на инвестиционните посредници заради кризата и намалените обеми на търговия. В петък DarikFinance.bg съобщи, че Бора инвест АД е първият посредник, който връща лиценза си в КФН. Зам.-председателят на КФН Димана Ранкова потвърди, че посредникът се отказва доброволно от дейността си. Според нея в момента тече прехвърляне на клентските активи към друг посредник, без да се споменава името му. Върнатият от Бора инвест лиценз няма да е последният и предстои други посредници да прибегнат към тази стъпка, смята Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на ИП Карол. Според Александър Николов от СИБАНК едва ли ще останат повече от 10 посредника, като се очаква голяма консолидация в бранша.