Дневник

„Сделките с имоти са намалели с 35%”

С над една трета са намалели сделките с имоти през първото полугодие на тази година спрямо същия период на миналата. Това показват данните на агенцията по вписванията. Във всички големи градове, както и в морските курорти има спад. За София, Варна и района около Самоков, където е Боровец, сривът е с около 50%. Ръст от повече от 28% е отчетен в съдебния район на Разлог, където влиза и Банско, както и в Благоевград - със 17 на сто.

„Облигационери на Кремиковци поискаха ликвидация”

Някои от инвеститорите, притежаващи кремиковски облигации, са против оздравяване на дружеството и искат ликвидация. Това обяви пред "Дневник" един от тях, пожелал анонимност. Той обясни, че освен него други облигационери също не са съгласни. По думите му те държат близо една трета от номинала на облигационната емисия (325 млн. евро), която банкрутиралият комбинат дължи заедно с натрупаните лихви. Синдикът на дружеството Цветан Банков предложи през юли оздравителен план, който предвижда обръщане на вземанията в акционерен капитал. Така кредиторите трябва да запазят компанията и активите й в работещо състояние и да я продадат, когато кризата отмине и стойността се повиши. Планът бе съобразен с провала да се намери стратегически инвеститор или партньор, след като миналото лято правителството отклони и искането за съдействие от страна на "Арселор-Митал" да придобие комбината след търг в процедура по несъстоятелност.

„Седем нови компании биха влезли в BG TR30”

Към настоящия момент около 70 са компаниите, търгувани на БФБ - София, които отговарят на първоначалните изисквания за участие в индекса BG TR30. Ако Комисията по индексите към БФБ беше разкапсулирала индекса след сесията в петък 7 август, потенциалните дружества, които биха влезли, и тези, които при същата условност биха излезли, са седем. Това показва анализ на управляващото дружество "Ултима капитал мениджмънт". Потенциалните влизащи са "Фаворит холд", "Адванс екуити холдинг", "Фонд за недвижими имоти България", "Българска холдингова компания", "Интеркапитал пропърти дивелопмънт", "Българска роза - Севтополис", "Химимпорт" с привилегированите си акции или "Инвестор.БГ". В сегашните правила за изчисляване на индексите няма ясно разграничаване между емисия и дружество. Не са описани вариантите, когато едно дружество има повече от една емисия акции, какъвто е случаят с "Химимпорт". Потенциален кандидат за BG TR30 е именно новата емисия привилегировани акции, посочват от "Ултима". По този начин в новия му състав е много вероятно броят емисии от една икономическа група да стане три, а според сегашните правила не може да има повече от две дружества от една и съща икономическа група.

„Държава във валутен борд не може да си позволи дефицит”

Това казва в интервю за изданието Владислав Горанов, заместник-министър на финансите. Не се предвижда все още съкращаване на персонал в смисъл закриване на щатове. Подобен анализ ще бъде направен и ще се закриват цели агенции и звена, но процентно съкращаване на персонал не е обмисляно и не е включено в мерките, които бяха огласени от Министерския съвет, казва Горанов. Всички неефективни звена трябва да се закрият, тъй като кризата е реална. Това се анализира във всяко едно министерство, всеки министър си преглежда структурата, допълва той. Държавите, които могат да си позволят да играят с обема на парите в обръщение, могат да си позволят и натрупването на дефицит като инструмент срещу спадане на вътрешното потребление. България като държава във валутен борд не може да си позволи това, смята Горанов. Ние не можем да си позволим да намалим резервите на правителството и резервите, които, условно казано, крепят паричния съвет. И второ, дефицит през 2009 г. означава със сигурност още по-голям дефицит през 2010, което ни тласка към една спирала, водеща към доста черна картина - да не даваме примери за такива държави. Сигурно е едно - държава в борд не може да има дефицит, уточнява той.

Монитор

„15 на сто от зърнопроизводителите банкрутират наесен„

Около 15 процента от земеделците в страната ще фалират наесен, ако цените на зърното се задържат толкова ниски. Пазарът е в абсолютен застой. Няма сделки с пшеница. Търговците предлагат цена от 190 лева за тон, което е под себестойността на житото. По данни на областната дирекция "Земеделие" в Добрич стопаните ожънаха всичките 1 204 851 декара с пшеница и прибраха в хамбарите 479 514,5 тона. Заради сушата реколтата тази година е много по-слаба. Средният добив от декар в Добричко е 398 кг. Най-висок е в община Балчик - 470 кг от декар, а най-нисък в Тервелско - 280 кг. Качеството на житото не е много добро. С изключение на Добричка област, където има малко хлебно зърно, в останалата част на страната то е фуражно. И от него става хляб, но са необходими много подобрители, които са скъпи. Заради това се очаква цената на хляба да скочи, предупреждават от бранша.

„Една десета от превозвачите пред фалит”

Около 600 фирми за пътнически и товарни превози не покриват критериите на финансова стабилност, заяви Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите в България. Финансовата стабилност е едно от изискванията за лицензиране на транспортно предприятие, допълни Крумов. Това са над 10% от всички фирми, които имат лиценз. В транспортния пазар има криза, каза Крумов. Търпим упреци от ЕС за това, че България има най-либералния разрешителен режим за получаване на лиценз за превоз в общността. Колко чужди фирми - турски и гръцки - под формата на облекчения режим с местни юридически лица са лицензирали транспортни фирми, запита реторично Крумов. Гръцкото законодателство има лимит за броя на лицензираните компании за извършване на международни превози. Този лимит е изчерпан, каза председателят на Националния съюз на превозвачите. Националният лиценз трябва да покрива европейските изисквания. Никой не е водил подобна статистика, допълни той.

Стандарт

„Затварят обменни бюра заради данъци”

Обменните бюра, които не си плащат данъците или подвеждат клиенти с валутните курсове, ще бъдат затворени. Цялостна проверка на всички чейндж бюра в страната започна Националната агенция за приходи. Всяко от тях, което има неплатени данъчни или осигурителни задължения, ще бъде заличено от регистъра и ще му бъде отнето правото да работи, обявиха от НАП. Обменно бюро в Кърджали вече остана без разрешително, след като се установи, че има неплатени данъчни задължения. Бюрото е на скандално известния Ерджан Рашид-Роко. Разрешенията ще бъдат отнети и на тези обменни бюра, които са извършили нарушения на Валутния закон в последните 2 години.

„Мобилни групи за европарите”

Мобилни групи ще учат общините да пишат добри проекти и да усвояват бързо и ефективно парите от Брюксел. Идеята ще бъде обсъдена съвместно с Националното сдружение на общините, обяви строителният министър Росен Плевнелиев. Трябва да се помогне на регионите да изградят административен капацитет. Визията за цялостно развитие на общините е изключително важна, нужна е национална рамка, каза министърът. Досега се е работило на парче, допълни той. Ако направим нещата правилно, в страната ще се изсипят милиарди от Европа, категоричен е Плевнелиев. Нужни са ни единствено качествени проекти. Затова през следващите две години ще трябва силна централна ръка, която да помогне на общините да създадат визия за развитие на региона и качествени проекти.

24 часа

„Мариците бълват най-скъпия ток у нас”

Има ли икономическа логика да намаляваш производството на най-евтиния ток, за да купуваш по-скъпия? У нас има. По 4.17 ст. за киловатчас продава АЕЦ "Козлодуй" за регулирания пазар - за бита и дребния бизнес. Близо два месеца, и чак допреди 10 дни, централата с най-евтината електроенергия бе свалила мощността си и произвеждаше по-малко. Решението е, за да може в електроенергийната ни система да влиза скъп ток, който произвеждат "Марица-изток 2" и "Марица-изток 3", научи "24 часа" от шефа на ДКЕВР Константин Шушулов. Електроенергията, която се произвежда от държавната "Марица-изток 2" е с цена 8,26 ст. за квтч, преди модернизацията на централата цената бе около 4 ст. и произвеждаше най-евтината от въглищни централи. Тогава най-скъпата бе от ТЕЦ "Бобов дол". Сега най-скъпият ток от тъй наречените конвенционални централи (или централи на въглища) вече е на "Енел Марица-изток 3" - 10,15 ст. на квтч. Парадоксът със свиването на евтиния ток, за да се произвежда скъп, се обяснява с дългосрочните договори, с които обрасна българската енергетика. Според експертите идва всеобщо поскъпване на електричеството, заложено от времето още когато Милко Ковачев като енергиен министър се хвалеше, че влизат 6 млрд. евро инвестиции.

„10% от имотите застраховани срещу бедствия”

10% от имотите в България са застраховани срещу наводнение, сочи статистиката на дружествата. Няма подробна разбивка за полиците за апартаменти, къщи, ниви. Според данните на Комисията за финансов надзор приходите от имуществени полици формират около 1/5 от общите на застрахователите. Към края на май те са малко над 617 млн. лв., което прави близо 124 млн. лв. от застраховани имоти. Интересът към този вид застраховка се засилва, когато зачестят случаите на наводнения в страната. Обикновено той трае малко след отшумяване на природното бедствие.

Пари

„Ударно завръщане на SOFIX”

Индексът на сините чипове счупи психологическата летва от 400 пункта. Седмичният ръст е над 16%, което е сред най-големите увеличения в историята на БФБ.