Дневник

Повишение и на акциза за бензин от 2010 г.

Финансовото министерство обсъжда извънредно повишаване и на акцизите за горивата от началото на 2010 г. Това потвърдиха няколко източника от правителството пред "Дневник" ден след като стана ясно, че подобно увеличение се планира и за цигарите. Причината за изненадващата идея за облагането на горивата е търсеният ръст на приходи за бюджет 2010, чиято чернова вече се обсъжда във финансовото министерство. Опасенията са, че ако цената на петрола се задържи на сегашните си нива (около 70 долара за барел - бел. ред.), приходите от ДДС при вноса няма да са достатъчни. Така по-високото облагане на потреблението на горива ще компенсира донякъде негативите от ниската цена при ДДС постъпления в условия на криза. Такава промяна обаче ще има и негативни ефекти - ръст в цената на горивата и на разходите за частния сектор, затова още не е сигурно дали ще се предприеме, обясниха източниците на "Дневник". От финансовото министерство в неделя нямаше коментар по идеята. В средносрочната фискална рамка кабинетът "Борисов" заложи акцизът върху бензина да остане при сегашната ставка от 685 лв. на 1000 литра и през следващата година, а едва от 2011 г. да достигне минималното ниво в ЕС от 710 лв. за 1000 литра, което повтаряше ангажимента и на предишното правителство. Източниците на "Дневник" не потвърдиха дали, ако промяната бъде одобрена, увеличението от 1 януари 2010 г. ще е направо 710 лв., или ще има междинна стъпка. Засега не е ясно има ли планове дали и с колко да се увеличи и акцизът върху дизела.

Сега

През 2010 г. цигарите драстично ще поскъпнат

Изненадата в проектобюджета за 2010 г. ще е резкият скок на акциза върху цигарите. Това стана ясно от изявление на финансовия министър Симеон Дянков през уикенда. Още тази седмица проектобюджетът ще бъде внесен в парламента. България прие график, по който през 2010 г. трябва да достигне минималния за ЕС акциз от 64 евро за 1000 цигари. В момента той е 52 евро. Дянков обаче заяви, че предлага акцизът догодина да стане направо 76 евро. Върху акциза се начислява ДДС и ако предложението на вицепремиера мине през парламента, това ще означава всяка кутия цигари да поскъпне с над 1 лев. Осигуровките за пенсия може да паднат не с 2, а с 3% до края на 2010 г., ако изпълнението на бюджета позволи, каза още Симеон Дянков. Други данъци няма да се променят.

24 часа

Вдигнат ли цигарите, ще скочи контрабандата

Ако цените на цигарите се увеличат силно догодина, ще има ръст на контрабандата. Пушачите ще търсят и предпочитат най-евтиното. Така български производители и вносители реагираха вчера на информацията, че от 2010 г. акцизът може да скочи с повече от планираното. Както "24 часа" съобщи вчера, финансовото министерство обмисля да вдигне налога с 20% над минималния за ЕС праг от 64 евро на 1000 къса. По план страната ни трябваше да го достигне догодина, но намерението е да го прескочим и да стигнем 76 евро на 1000 къса. Не можем да кажем до какво поскъпване ще доведе това, тъй като зависи как ще бъде разпределена тежестта между двата компонента на налога - специфичен и пропорционален, обясниха от бранша. Вторият компонент е процент от продажната цена и ако тежестта падне върху него, ще поскъпнат силно марки като "Виктори" и "Марлборо".

Стандарт

Държавата в нова битка за “Кремиковци”

Държавата подхваща нова битка за "Кремиковци". Икономическото министерство претендира за 700-те милиона лева държавна помощ пред съда. Още с встъпването си на поста в края на юли министър Трайчо Трайков е внесъл жалба във Върховния административен съд за признаването на сумата за държавна помощ. През юли Административният съд на град София постанови, че това не е държавна помощ и не подлежи на връщане. Така държавата отиде на второ място като кредитор на комбината след облигационерите. Сред мотивите на съда за отхвърляне беше, че актът за претенцията, който тогава беше внесен с подписа на бившия зам.-министър Нина Радева, е издаден от некомпетентен орган, тъй като казусът бил от компетенцията на Европейската комисия. Сега жалбата е внесена във Върховния административен съд, подписана от пълномощник на министъра. Делото е насрочено за края на януари 2010 г. Днес изтича срокът, в който трябва да бъде готова оценката на вземанията на кредиторите на "Кремиковци". Три вещи лица трябва да изчислят според обезпеченията срещу колко лева от своето вземане всеки кредитор на комбината може да получи акции при създаването на ново дружество. Общо 57 кредитора с вземания за 1,486 млрд. лв. заявиха желание да придобият акции от комбината. Сред тях освен облигационерите с вземане от 695 млн. лв. са и големите държавни дружества "Булгаргаз", НЕК и БДЖ.

Труд

Всяка пета фирма с финансови проблеми

Бизнесът у нас не е оптимист за скорошно излизане от кризата, показват данните в последното изследване на бизнес климата на Националния статистически институт (НСИ). “Следващите три месеца ще бъдат нелеки”, заяви по БНР вчера шефката на НСИ Мариана Коцева. “От няколко месеца кризата и проблемите на бизнеса са едни и същи. Всяка втора фирма има проблеми с несигурната икономическа среда, всяка пета има финансови проблеми и почти всяка четвърта има намерение да освобождава работна ръка”, обясни Мариана Коцева. Най-големи песимисти в очакванията си за следващите шест месеца са шефовете от строителния бизнес. Почти всяка втора строителна фирма има затруднения с плащанията и среща финансови проблеми. В бранша се увеличава и делът на тези строители, които предвиждат намаление на цените през следващите месеци.

Сега

Премиерът обсъжда днес АЕЦ "Белене" с шефа на RWE

Премиерът Бойко Борисов се среща днес с главния изпълнителен директор на немската RWE Юрген Гросман. Това съобщи самият Борисов вчера по "Неделя 150". На срещата с ръководителя на компанията, която притежава 49% от АЕЦ "Белене", трябва да бъде обменена информация за изчисленията на проекта, които съвместна работна група прави от месец насам. Нейната работа бе договорена между Борисов и Гросман през август, когато двамата се срещнаха в София. Борисов каза вчера, че изчисленията на цената, правени съвместно с RWE, са били обещани от самия него и на руския енергиен министър Сергей Шматко и експертите уведомяват и руската страна на всеки две седмици. Премиерът обеща окончателното решение за проекта да бъде подготвено до ноември, когато в София ще заседава двустранната икономическа комисия.

Монитор

Еврокомисията наля 370 млн. лв. в метрото

Точно 185 153 801 евро ни отпусна Брюксел за част от втората дъга на столичното метро. Парите са по оперативна програма "Транспорт" и са най-солидната финансова инжекция по програмата до момента. Сумата е за строителството на подземната железница по линията пътен възел "Надежда" - Централна гара - пл. "Света Неделя" - бул. "Черни връх". Добрата вест донесе вчера премиерът Бойко Борисов. "След девет месеца преговори с Еврокомисията, в която тя ни тестваше заслужаваме ли тези пари, те вече са факт", обяви Борисов и пресметна - "185 млн. евро, обърнати в българска валута, са си 370 млн. лева. И това финансиране е дошло в България, не е само на хартия"" Премиерът разказа и как се е пошегувал с финансовия си министър. "Нямаме очилца, но сме докарали 370 млн. лв. свежи пари в страната", казал той на Симеон Дянков, който носи очила. "Няма по-добра антикризисна мярка от това, някой да ти даде тези милиони евро. Общата стойност на проекта по втората дъга е малко над 247 млн. евро. Парите, отпуснати от оперативната програма, са над 157 млн. евро, Националният фонд към финансовото министерство ще управлява останалите 27,8 млн. евро, а Столичната община вече задели 61,9 млн. евро, за да може да стартира по план строителните работи.

Труд

От днес погват длъжници на общините

Акция за събиране на публични вземания ще се проведе от днес до 2 октомври от Агенцията за държавни вземания (АДВ), съобщиха оттам. Обект на кампанията ще бъдат неизплатените в срок публични общински вземания за местни данъци и такси, както и глоби, установени от органите на местното самоуправление. Публичните изпълнители ще изпращат съобщения за изпълнение и налагане на обезпечителни мерки върху имуществото на длъжниците. Преди да се пристъпи към принудително изпълнение, ще се изпращат напомнителни писма, с които ще се разяснява възможността да се изплатят доброволно задълженията. Кампанията ще тече едновременно във всички общини от цялата страна. Акцията е продължение на инициативата, започнала от АДВ за сключване на съвместни инструкции с общините на територията на цялата страна, с цел подобряване на взаимодействието между тях.