Труд

Почва търговия с квоти за въглеродни емисии

За пръв път у нас започват да се търгуват квоти за въглеродни емисии, съобщи вчера Йордан Моллов, управител на инвестиционния посредник “Глобал Маркетс”, който предлага новия модел на търговия.

Според “Медиапул” дружеството търгува с квотите на международните пазари, а в България има потенциални клиенти.

Националният ни план за преразпределение на квотите за вредни емисии, който предстои да бъде одобрен от ЕК, включва 132 български предприятия. Срещу една квота инсталацията може да емитира 1 тон вредни газове.

Стандарт

Бавиш вноска за плазма, отказват ти банков заем

Който забави вноската си за плазмен телевизор или автомобил на лизинг, влиза в черния списък на длъжниците и може да бъде отрязан от банков кредит. 90 небанкови финансови институции вече са подали данни към кредитния регистър на БНБ, който следи дали гражданите и фирмите плащат навреме дълговете си. Това са компании за отпускане на бързи кредити, както и лизингови дружества. Данните се прибавят към кредитното досие на гражданите и фирмите. В резултат вече с едно поглеждане в кредитния регистър банките виждат всички дългове на клиентите си и може да им откажат заем, ако не плащат навреме вноските си.

Сега

Оскъпяването на шосетата продължава

Росен Плевнелиев стана министър с намерението порочното оскъпяване и забавяне на проектите в пътното строителство да останат в миналото, но още не може да премахне анексите към договорите. Изпълнителите на магистрала "Люлин" - "Мапа ченгиз", които имат 38 претенции, ще получат допълнителни пари, защото предните години държавата ги е бавила с отчуждаване на терени и дори със строителната виза, посочи министърът вчера. Той обясни, че турската фирма не е перфектна, но договорът не може да бъде прекратен, защото нова обществена поръчка би отнела месеци и ще загубим парите по ИСПА, които трябва да бъдат усвоени до 31 декември.

Междувременно стана ясно, че и южната дъга на столичното околовръстно шосе ще се оскъпи още, защото се наложило да се изградят допълнителни платна на пътния възел край кв. "Драгалевци". Изпълнител е "Главболгарстрой".

Монитор

Търсим германски партньори за “Белене” и “Южен поток”

Вариантите за партньорство на страната ни с Германия в реализирането на енергийните проекти АЕЦ “Белене”, “Южен поток” и “Набуко”, както и споразуменията за международно сътрудничество, ще са основните акценти в разговорите на министър-председателя Бойко Борисов с канцлера Ангела Меркел. Това съобщи за “Монитор” премиерът, който заедно с тримата министри Цветан Цветанов, Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев замина вчера за Берлин по покана на Меркел. На срещата между двамата лидери днес ще бъде поставен въпросът за евентуалнотоучастие на германски фирми в изграждането на атомната централа в Белене. Както е известно, заради финансовата криза в края миналата година гигантът RWE се оттегли от проекта. Като евентуален партньор впоследствие е спрягана германската Е.ОН, която доставя тока в Североизточна България. Наскоро руският енергиен министър Сергей Шматко обяви, че местни фирми имат готовност да инвестират в строителството на АЕЦ-а. По думите на министър-председателя доставките на втечнен газ също ще бъдат обсъдени подробно с германския канцлер.

Класа

Двоен срив на оборотите на БФБ гони инвеститори

Почти двойно е намалял оборотът на Българската фондова борса (БФБ) през 2009 г. Според отчетените данни на оператора той се е стопил с 46,4% - от 2,9 млрд. лв. през 2008 г. на 1,56 млрд., а сделките са паднали наполовина – от 400 761 на 202 726. Още от средата на септември 2009 г. българският фондов пазар изпадна във вяла низходяща корекция, която се ускори през втората половина на декември. Негативният тренд се запазва и през януари.

Според брокера Петър Пешев от "Бул Тренд Брокеридж" „ликвидността на борсата ни е толкова ниска, че дори плашеща за чуждестранните и местните инвеститори“. По думите му на родната борса се търгуват малко качествени компании, а в последните месеци често е имало дни с дневен борсов оборот от под 500 хил. лева.

24 часа

Гърците вече с ултиматом и към нас: Изтеглете жалбите!

България да оттегли всички жалби и искове, изпратени до ЕК заради загубите си от блокадата на границата с Гърция, поискаха вчера фермерите от Серес, които са блокирали граничния пункт Промахон. След като в събота след полунощ барикадата на Кулата бе вдигната и чакащите около 100 ТИР-а са преминали, вчера в 18 ч. пунктът бе затворен окончателно за всякакъв вид превозни средства. Това стана след като фермерите не постигнаха разбирателство с гръцкия земеделски министърКатерина Бадзели. Според нея, исканията са неизпълними, тъй като хазната е празна. Това разгневи фермерите и от днес те ще блокират и жп линията, свързваща България и Гърция.От събота те затвориха и пристанището в Игуменица.