Стандарт

„До март: 35 нови милионери”

Кризата роди богаташи. 35 нови милионери се появиха у нас за 3 месеца. Депозитите им в банки са надхвърлили 1 милион лева от януари до март, показва статистиката на БНБ. Така през тежката зима на 2010 г. богатите у нас са се роили три пъти по-бързо, отколкото през предишната година. Сметките също растат - увеличението е общо с 202,5 млн. лв. за три месеца. Голямата част от парите са на фирми, които няма къде да инвестират заради кризата. Затова бизнесмените ги влагат в лични сметки, които носят по-високи лихви. В същото време обаче броят на депозитите намалява с около 320 хиляди. Това означава, че по-бедните българи са на ръба на оцеляването и вадят от банките парите "за черни дни", за да си платят с тях сметките.

„Фирми прибират пари, ако чиновник ги бави”

Фирмите ще прибират допълнителни средства, ако чиновници забавят разплащането по европроекти. Новата мярка ще бъде въведена от правителството, след като бъдат установени максимални срокове за разплащане на свършената работа по проекти, финансирани със средства от ЕС. Това обясни министърът по европейските фондове Томислав Дончев. Предстои кабинетът да приеме постановление, с което ще ограничи максималния срок за разплащане по извършените дейности по европроекти до 2-2,5 месеца. Ако държавните служители забавят плащането след този максимален срок, компанията ще прибира наказателни лихви по сумата, която й се дължи.

„Наказват шефове за корумпирани данъчни”

Данъчни началници ще отнасят наказания, ако уличат в корупция техни подчинени. Това казва в обръщение към служителите на НАП изпълнителният директор на агенцията Красимир Стефанов. Целта е да се стегне дисциплината в агенцията и всеки ръководител да носи своята отговорност. Всеки ревизионен екип, който е извършил нарушения на процедурите или за когото се докаже корупция, ще бъде незабавно разформирован, ръководителят му - уволнен, а дисциплинарни наказания ще бъдат наложени на всички шефове, включително на териториалния директор на НАП, в чиято дирекция са открити нередности, се казва в обръщението на Красимир Стефанов.

Сега

„Сидеров разясни как ще бори високите лихви”

"Атака" вчера разви пред медиите идеята си да наложи със закон таван на лихвите по кредитите. Държавната намеса щяла да увеличи конкуренцията между банките и това щяло да свали цената на заемите за радост на фирми и граждани, обясниха депутати от групата на Волен Сидеров. Още миналата седмица лидерът на "Атака" обяви, че ще внесе до дни в НС проект за постигане на горните цели. Той предвижда лихвата по кредитите да не може да е с 50% по-висока от средната цена на депозитите. Така ако по спестяванията банките дават примерно 4%, по заемите не може да искат повече от 6%. БНБ ще изчислява колко е средната лихва по депозитите и ще я оповестява на всеки 6 месеца, а банките ще имат след това месец да приведат лихвените проценти по всичките си заеми в допустимите предели.

„Ще си купуваме мляко като кафе - от автомати”

Скоро и в България може да се появят "млекомати" - подобни на кафемашинните устройства, от които да си купуваме сурово прясно мляко без консерванти. Това произтича от новата наредба за т.нар. "директни продажби", която зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров представи на семинар през уикенда. Проектът, който вече е пратен за одобрение в Брюксел, дава шанс на българските фермери сами да продават стоката си, без да зависят от прекупвачи. Сега например търговци изкупуват суровото мляко на смешни цени, а после го пласират двойно и тройно по-скъпо. С приемането на наредбата всеки стопанин ще може да продава свободно във фермата си до 500 л мляко на ден, до 360 яйца седмично, до 4 тона мед и 2 тона риба годишно.Така всеки софиянец например ще може да отскочи до близкото село и да си напазарува направо от производителя прясно заешко, пилешко и телешко месо или колбаси.

„Шефът на НАП чака още арести”

Директорът на приходната агенция Красимир Стефанов призна, че корупцията във ведомството расте. Вчера той предупреди в отворено писмо, че инспекторите на НАП започват с МВР мащабна проверка. Шефът на данъчните е особено недоволен от ревизорите. "В момента на бюрото ми има над 100 сигнала, държа да предупредя хората от "Данъчно-осигурителен контрол, че рано или късно нередностите излизат наяве", пише в обръщението си Стефанов.

Монитор

„1000 чужди фирми са внесли капитал в страната”

Броят на фирмите, които са инвестирали у нас през първото тримесечие на годината, се е увеличил. Това съобщи вчера пред Българското национално радио председателят на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов. От всичките 1400 фирми, които правят бизнес в България, около 1000 са внесли капитал в страната. Увеличава се дяловият капитал, който е внесен в български предприятия от началото на тази година, уточни Стефанов. Дяловият капитал в България е бил само 2 млн. евро през януари, но през февруари експертите са отчели 30 млн. евро, а през март по този показател средствата са се увеличили до 80 млн. евро.

„Храните продължават да поевтиняват”

На пазара на едро на хранителните стоки през май се запазва тенденцията от април за лек спад на цените на едро на яйцата, захарта, фасула и ориза, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и  тържищата. Индексът на тържищните цени в края на миналата седмица се понижава до 1.685 пункта. Миналата година по същото време индексът е бил 1.67 пункта. През май спрямо април има спад на цената на захарта с 1.5 на сто, на фасула с 2.25 на сто, на ориза с един процент, на кравето сирене с 0.8 на сто, на скумрията с 0.5 на сто, на каймата с 2.4 на сто и на яйцата - с 20 процента. Леко поскъпване с около 1% се наблюдава при брашното, олиото, кашкавала, пилето и малотрайните колбаси. 3% е поскъпването на кренвиршите и шпековия салам, а цената на лещата е с 8.6% по-висока в сравнение с април.

24 часа

„Караме по-малко, бензинът ще скача”

Бензинът ще скочи това лято, въпреки че с 15% по-малко караме автомобили. Националната статистика вече отчете спада преди няколко дни в данните си за потреблението. В същото време цените на горивата отбелязаха силен ръст, като по-скъпи бяха те само при рекордните цени на петрола от 147 долара преди две години. Но се оказва, че през лятото ни чака нов ценови скок заради традиционно по-голямото потребление. Практиката досега показва, че горивата са по-скъпи през летния сезон в цяла Европа заради по-високото търсене. В същото време производството не се увеличава, твърдят големите в бранша у нас като "Лукойл", "Петрол", OMV и "Шел".

„Резервът пада и под 4.5 млрд.?”

Резервът може да падне и под 4,5 млрд. лв., става ясно от проекта за актуализиране на бюджета. Текстът за него се променя, така че изискването за минимум, под който не може да пада, важи не за годината, а към 31 декември. Сега е записано, че прагът за 2010 г. е 6,3 млрд. лв. Пред "Дарик" финансовият министър Симеон Дянков обаче бе категоричен, че изискването парите да са налични постоянно не отпада. В момента резервът е 6,6 млрд. Мотивите на проекта, който се очаква тази седмица да влезе за обсъждане от парламента, сочат, че предстои да връщаме неусвоени аванси по ФАР и ИСПА. Спрямо разчетите евросредствата са със 120 млн. по-малко. По тях се очертавал дефицит от 0,9% от БВП. Заедно с него на касова основа бюджетният дефицит ще е 4,8 на сто.

Труд

„Доган осигурил 1,5 млн. лв. на куха фирма”

Държавната финансова инспекция ще ревизира как са похарчени 1,5 млн. лв. пари от хазната, след което документацията влиза в прокуратурата. Това последва след журналистическото разследване на Труд “1,5 млн. лв. киснат в куха фирма”, публикувано на 11 март т.г. Фактите по разследването доказаха, че с министерско постановление от 2004 г. кабинетът “Станишев” харизва 1,5 млн. лева от държавния бюджет на обръч от фирми, приближени до ДПС.