"Класа"

Парите по-малко с 0.15% на медец при ранно пенсиониране“

Пенсиите на категорийните работници от първа и втора катогерия ще се намаляват с 0.15% за всеки недостигащ месец до навършване на обща възраст за пенсиониране, ако са избрали ранно пенсиониране. Това са част от допълненията и измененията в Кодекса за социално осигуряване, с чийто проект „Класа“ разполага. Промените се предвижда да влязат в сила от януари догодина.

Надявам се да има промени в бюджета за земеделието“

Десислава Танева, председател на парламентарната комисия по земеделие и гори, споделя в интервю надеждите си да има промени в бюджета за земеделието. Някои от присъщо необходимите средства за нормалната дейност на МЗХ не са включени, подобен е случаят и с нужните 4,4 млн. лева за ортофотокарта, уточни тя. Надяваме, че за второ четене ще може да постигнем консенсус и работен вариант, така че да направим всичко необходимо да се осигури това, което не е предвидено до момента в проектобюджета.

 

"24 часа"

"Петрол холдинг притеснени, някой натискал за нов борд"

Ръководството на "Петрол холдинг" се притеснява от натиск върху служителите в Агенцията по вписванията за регистриране на промени в дружеството. В агенцията имало имейл от петък от средон ниво ръководители, с което се давали указания по партидата на "Петрол холдинг" да се работи извънредно през уикенда.

 

"Труд"

"Трайчо Трайков против общия кюп за пенсиите"

Икономическият министър се обяви против идеята на кабинета парите по индивидуалните партиди в професионалните пенсионни фондове да се прелеят в общия кюп в НОИ, пише изданието. Те трябва да останата индивидуални и да могат да се наследяват, подчерта министърът.

"Правим рекорден износ на ток през тази година"

България отчита рекорден износ на електроенергия, съобщиха от НЕК. До края на декември количеството ще надхвърли 8 млрд. квтч и ще бие рекорда от 2006 г., постигнат с работещи 3 и 4 члок на АЕЦ "Козлодуй".

 

"Стандарт"

Хотелски звезди капят като круши“

Паника обзе туристическия бранш заради готвените нови налози, констатира изданието. Хотелските звезди ще падат като круши догодина, ако се приеме идеята туристическиданък да замени курортната такса, твърдят собственици.

18 месеца работа за майчински“

Бъдещите майки ще получават пари за майчинство според доходите си за 18 месеца назад. Новите правила ще заработят от януари 2011 г. и така ще се спре източването на НОИ. В момента обозщетението се определя спрямо доходите за последната година.

ПроКредит Банк крие лихви“

Вестникът съобщава за подвеждащи брошури за заеми, разпространявани от ПроКредит Банк, изобилстващи с откровени заблуди за потребителите и изобилие от правила, изгодни само за банката. Искат от клиентите данни за роднини до девето коляно.

 

"Сега"

"Подарявам личната си пенсионна сметка."

Ако държавата можеше да управлява и множи нашите пари, изобщо нямаше да има частни фондове. Сметките в частните пенсионни фондове са лични и са форма на спестяване. В тях се калкулират направените вноски и получената доходност от управление на средствата. Решението за изземане на частни пенсионни спестявания е изключително опасен прецедент и наистина прилича на държавен грабеж. В противовес, пак на страниците на "Сега", Пламен Дерменджиев, финансов експерт, заявява - каквито пенсионните фондове, такова и правителството. Не може да се срути нещо, което се намира на "кота 0". За да не остана погрешно разбран, веднага ще кажа, че предложението на правителството за прехвърляне на лични партиди в НОИ е наистина абсурдно. Но въпросът тук е друг - трябваше ли правителството да заплаши джоба на финансовите посредници, за да ги събуди от сладката дрямка, която мислеха за вечна?

"Ранните пенсии в НОИ ще са до 24% по-ниски"

И в тежките професии се обмисля бонус за оставане на работа повече години, констатира изданието.

 

"Дневник"

цитира Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия: Здравната и социалната реформа абсолютно зациклиха.