Вестник Дневник

Дойче банк ще листва български компании на европейски борси. Банката ще бъде основен играч в инфраструктурните проекти. До края на тази година най-вероятно ще бъде факт първото първично публично предлагане на чужда борса, каза Борислав Иванов от финансовата институция. Дойче банк ще участва в изграждането на магистрали "Рила" и "Черно море" с консултантски услуги или с финансиране. По отношение на участие във финансирането на АЕЦ "Белене" Борислав Иванов уточни, че в момента нямат интерес, но на следващ етап може и да преразгледат позицията си.

Рекламният пазар мина 240 млн. евро. 140 хиляди българи са се отказали да гледат телевизия. Ръстът в тв реклама за последната година е 35% спрямо 2006 г. Най-голямо увеличение на инвестициите обаче бележи интернет, където миналата година рекламните постъпления са близо 7 млн. евро - с 89% повече от 2006 г. Ръстът при външната реклама е 63% и там са инвестирани 36 млн. евро. За кампании в пресата фирмите са похарчили общо 19 млн. евро, което е увеличение от 8%. Данните са на Асоциацията на рекламните агенции (АРА).

Големите градове се ослушват за милиони от ЕС. София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен не са подали нито един проект за финансиране от оперативната програма "Регионално развитие". България трябва да усвои 1.6 млрд. евро.

Вестник Пари

Инвестбанк и Меком потъват в неизвестността на IPO. Предстоящите първични публични предлагания на двете компании ще дадат отговор на въпроса дали IPO ще продължи да бъде успешно бизнес решение за компаниите или кандидатите за публичен статут ще тръпнат от опасения за предстоящ провал. Според Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж не трябва да се възлагат големи очаквания на възлагат големи очаквания на предлаганията. Предстоящите IPO по никакъв начин няма да се отразят на пазара, смята още той. За да имат успех сред инвеститорите, кандидатите трябва да предложат много атрактивни параметри.

Лизинговият пазар с ръст от 83% през изминалата 2007 година. Леките автомобили и оборудването са основният двигател в сектора. Една трета от сключените договори минават през обслужваща банка.

Вестник 24 часа

Дойче банк: До 9 месеца борсата тръгва нагоре. Борсата ще се изправи, а лихвите ще започнат да падат. След 9 месеца идва края на световната криза, която този път стигна и до България.

Само 17% вземат жилище със свои пари. Повече от половината желаещи да купят имот ще теглят ипотечен заем, показват данните на проучване, проведено в 7 града.

Вестник Стандарт

Жеваго готов с $ 1 млрд. за „Кремиковци”. Украинският милиардер Константин Жеваго е изтеглил $ 1 млрд. заем от лондонския клон на Дойче банк. Част от парите ще отидат за покупката на"Кремиковци", смятат банкери от Ситито. Друга част от парите - около $ 185 млн., е предназначена за развитието на рудни находища около Полтава. С инвестицията добивът на рудни пелети с високо съдържание на метал достига най-високо качество, а ефективността скача с 15 на сто, сочат анализи на фирмата на Жеваго "Ферекспо". Срещу парите олигархът е заложил контролираните от него общо 443 326 058 акции във "Ферекспо" чрез фирмата "Февамотинико". Сделката е подписана на 5 февруари, съобщиха запознати. Според практиката си Дойче банк не би била склонна да отпусне на Жеваго суха пара за повече от 35 на сто от заложените акции, което прави малко под млрд., изчислиха банкери."Има таен план за бърза продажба на завода. Не може всички да скочат и да си поискат дълговете в един и същи момент", заяви шефът на "Подкрепа" в "Кремиковци" Людмил Павлов. Според него държавата притиска Митал да продаде бързо.

Строим ТЕЦ без комини. Четвъртата ТЕЦ "Марица- изток" може да бъде суперекологическа, с нулеви вредни емисии. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов в Стара Загора. Подобна топлоцентрала се изгражда в момента в Германия, а в близките години Европейският съюз планирал още 12 такива в различни страни. Ако България бъде една от тях, тя можела да получи безвъзмездно 80% от инвестициите за новата мощност.