Вестник Дневник

„Стартът на новата борсова система е пред отлагане”

Обявеното за 16 юни въвеждане на новата електронна система за борсова търговия с ценни книжа XETRA няма да се състои и проектът най-вероятно ще бъде отложен чак за следващия месец. Това стана ясно във вторник късния следобед, след като от Комисията за финансов надзор (КФН) категорично дадоха да се разбере, че няма никакъв шанс предварително обявената от Българската фондова борса (БФБ) дата да се изпълни. Нещо повече, драмата около успешното стартиране на проекта е на път да прерасне в скандал.

Във вторник сутринта ръководството на БФБ чрез изпълнителния си директор Бистра Илкова увери, че е свършило всичко необходимо за въвеждането на XETRA от 16 юни, като единствено остава регулаторният орган в лицето на КФН да одобри новия правилник за търговия, без което системата не може да тръгне. Това стана на съвместна пресконференция на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и борсовия оператор, посветена на предизвикателствата пред българския капиталов пазар.

В късния следобед обаче от надзорния орган отговориха, че най-вероятно правилникът няма да бъде одобрен до края на седмицата, тъй като от борсовия оператор изобщо не са взели под внимание значителна част от забележките и препоръките на комисията по проекта. "Дори и да има одобрение на правилника до петък, трябва да се изчакат поне две седмици, преди платформата да може да тръгне", обясни Димана Ранкова, зам.-председател на КФН и ръководещ управление "Надзор на инвестиционната дейност". Ранкова уточни, че това е административният срок, в който заинтересувани лица могат да подават жалби против въвеждането на XETRA и по буквата на закона БФБ е длъжна да изчака.

„Публичните компании все още изостават от корпоративното управление”

Над 40 на сто от публичните компании се опитват да си "спестят" разкриването на информация за финансовите и оперативните си резултати, а една трета не обявяват целите си, не разкриват данни за служители и заинтересувани лица. Това сочат изводите от анализ за корпоративното управление, направен от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България. Проучването им се базира на запитване сред публичните дружества.

Според него при една четвърт от дружествата режимът за разкриване на информация за мажоритарната собственост и правата на гласуване е силно непрозрачен и недостъпен. Почти всички дават винаги информация за членовете на ръководните органи, основните изпълнителни директори и възнагражденията им, но едва 75 на сто предоставят като публична и информация за мажоритарната си акционерна собственост и правата на гласуване.

„GSM търгът ще е в разгара на лятото”

Комисията за регулиране на съобщенията ще проведе търг с тайно наддаване за четвърти мобилен оператор, става ясно от публикуваното в Държавен вестник и на уебстраницата й решение. Той ще бъде за вече обявения ограничен ресурс за мобилна наземна мрежа по GSM стандарт с национално покритие. Срокът на разрешителното е 20 години. Лицензът ще бъде за радиочестотен спектър 2x5 мегахерца от обхват 1800 мегахерца.

Както съобщи миналата седмица председателят на комисията Веселин Божков, първоначалната тръжна цена е 38 млн. лв. Стъпката за наддаване ще бъде 2 млн. лв. Кандидатите трябва да платят депозит за участие в размер на 1.9 млн. лв. Комисията изисква от тях да отговарят на няколко условия. Едно от тях е да имат опит в телекомуникациите, без да се уточнява неговата продължителност като време.

Вестник Пари

„Бизнесът си спестил 300 хил. срещи с данъчните”

Събирането на данъци и осигуровки под един покрив е спестило на бизнеса над 300 хил. посещения в офисите на администрацията от началото на 2006 година досега. Това съобщи Мария Мургина, директор на Националната агенция за приходите. От 1 юли ще бъде променен моделът на насрещните проверки, така че връщането на ДДС да става много по-бързо. Проучвания сред бизнеса показват, че огромният брой платежни нареждания, които трябва да се правят към НАП, създават проблеми. Така например през 2007 година агенцията по приходите е обработила 28 млн. платежни нареждания, от които само 5 млн. са аз погасяване на данъчни задължения. До края на годината във всички офиси на НАП ще има инсталирани системи за управление на опашките.

„Приходите на петте най-големи на борсата нараснаха с 52%”

Петте най-големи компании на БФБ са реализирали приходи за близо 1.6 млрд. лв. през първото тримесечие на 2008 година. Това е ръст с 52% спрямо същия период на миналата година. С най-голям дял в общите приходи е Химимпорт АД, който заема втората позиция по пазарна капитализация. БТК, която има най-висока оценка от пазара, е реализирала 231.6 млн. лв. общи приходи. Дистрибуторът на горива Петрол АД се нарежда на трето място по пазарна капитализация и на второ място по оборот. За първите три месеца на годината е реализирал 322.6 млн. лв. общи приходи.

Вестник 24 часа

„227 нови автомобила на пътя всеки ден”

24% е ръстът в продажбите на нови автомобили, автобуси и камиони след първите 5 месеца на годината, сравнено със същия период на миналата година. Това съобщава Стоян Желев, председател на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България. До 1 юни у нас са пласирани 25022 нови возила, като 23259 от тях са леки и лекотоварни. Най-голям е ръстът при камионите – цели 78%, което се обяснява с бума в строителството.

„Над 42 хил. фирми чакат вписване”

Близо 43 хил. молби от фирми за вписване, пререгистрация или отбелязване на нови данни чакат в новия електронен търговски регистър. От 1 януари, когато стартира, са обработени над 93600 заявления. 7000 от тях са получили отказ от юристите на Агенцията по вписванията, а само 4.2% от молбите са подадени по интернет.

Вестник Труд

„Опашка от инвеститори за бивщата гара „Пионер”

Близо 15 компании от строителния бранш вече са проявили интерес към предстоящия търг за гара „Пионер”. Държавата планира да продаде терена, който е включен в активите на Национална компания Железопътна инфраструктура, на търг с начална цена 115.3 млн. лв. Гарата не може да съществува повече като жп станция. Общият градоустройствен план на София позволява на терена да се строи всичко – жилищни сгради, офиси, търговски площи.

Вестник Сега

„35 млечни фирми затварят заради Брюксел”

Аграрното ведомство затваря 35 млечни фирми заради неизпълнени ангажименти към Брюксел, стана ясно вчера. Мнозинството от тях са прекупвачи на мляко, но има и няколко цеха, които преработват суровината. Според договореностите с Брюксел всяка от фирмите трябваше да направи банкова гаранция от 21 772 лв. към фонд "Земеделие", но въпросните фирми не са го направили.