Дневник

„Заради кризата данъкоплатците стават ключови инвеститори”

Правителството, чийто мандат изтича след по-малко от година, планира да инвестира 5.19 млрд. лв. през 2009 г. с ясната цел да ограничи негативните ефекти на световната финансова криза. Това гласи докладът към проектобюджета. От него става ясно, че публичните инвестиционни разходи ще са с близо 900 млн. лв. по-големи в сравнение с тази година, а освен тях се планира допълнителна инвестиционна програма в размер до 1 млрд. лв. Тя ще се финансира от предвидения резерв за фискална устойчивост в размер до 400 млн. лв. и до 700 млн. лв. от планирания бюджетен излишък. През следващата година той би следвало да достигне 3% от брутния вътрешен продукт, но предвидените в резерв за инвестиции пари биха го свили до 2%. Вицепремиерът Ивайло Калфин и финансовият министър Пламен Орешарски заявиха твърдото намерение на кабинета да изгради индустриални паркове и хидросъоръжения, с които да стимулира стопанската активност.

„Правителството е в задънена улица за Кремиковци”

Правителството е притеснено от липсата на партньор за "Кремиковци", докато трае процедурата по несъстоятелност, и е впрегнало всичките си канали за привличане на инвеститори. От тях се очаква да подкрепят дружеството, докато трае процедурата по несъстоятелност, но проблем се оказва стагниралият пазар на стомана. Всички кандидати, проявили интерес през летните месеци, днес са притеснени както от ситуацията на международните пазари и финансовата криза, така и от противоречивите действия на правителството. Освен това в момента цените на желязната руда и въглищата са толкова високи, че почти не оставят възможност за печалба на стабилните стоманопроизводители. Още по-сложна ставала ситуацията за "Кремиковци", където може работата да се осъществява по силата на договор за ишлеме, тъй като тогава таксата допълнително вдигала разходите на кандидат-инвеститорите. В понеделник беше спряна първа доменна пещ на завода.

„Лихвите по кредитите се качиха до нивата си отпреди четири години”

Лихвите по кредитите в левове се качиха до нивата си отпреди три-четири години, показват данните от статистика на БНБ към края на септември 2008 г. Това важи и за корпоративните заеми, и за заемите за граждани и домакинства. Голямото падане на лихвите на пазара у нас започна именно преди около три години, когато банките навлязоха в остра конкуренция помежду си за клиенти и пазарни дялове. Това естествено доведе до намаляване на лихвените нива по кредитите. В последната година обаче заради глобалната финансова криза, довела до затягане на ликвидността и оскъпяване на ресурса, лихвите отново поеха възходяща посока - и по кредити, и по депозити, за да се върнат до високите си нива отпреди няколко години. Така през септември 2004 г. средните лихвени проценти на годишна база по корпоративните кредити са между 11 и 8% в зависимост от размера и валутата.

„Българската борса е сред лидерите по понижение в региона”

Глобалната финансова криза изтри от фондовите пазари в региона няколко години от тяхното развитие. Тя понижи очакванията на инвеститорите за корпоративните резултати на компаниите до нивата от времената, когато местните капиталови пазари прохождаха. От началото на годината до 21 октомври основните индекси в региона губят средно 60% от стойността си спрямо 30% понижение на развитите пазари в САЩ и Европа. Това показва справка на девет от най-атрактивните пазари в региона, където има и български капитали, по данни на агенция "Блумбърг". Регионът вече е заличил и позитивните си очаквания за силно развитие на местните компании. Средното съотношение цена/ печалба (P/E) към 21 октомври на база исторически данни на деветте пазара е около 7 при двуцифрени стойности преди няколко месеца по данни на финансова група "Карол", чиито взаимни фондове инвестират в региона. Съотношението P/E показва колко пъти акцията на една компания се търгува над реализираната от нея печалба и реално е един от индикаторите за оценката на инвеститорите. Колкото по-високо е това съотношение, толкова инвеститорите имат по-големи очаквания за компанията, което води след себе си елемент на надцененост.

Стандарт

„БТК жили с интернета”

Поредна санкция за БТК разпореди регулаторен орган. Този път телекомът е принуден да отстрани неравноправни клаузи в общите си условия за предоставяне на ADSL (интернет). Това стана ясно след проверка на Комисията за защита на потребителите. Въведените уговорки предоставят на БТК изключителното право да тълкува клаузите на договора, задължават потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано висока неустойка или позволяват на търговеца да се освободи от задълженията си по договора по своя преценка, са установили експертите.
Една от неравноправните клаузи в общите условия гласи, че "БТК се ангажира да отстрани всякакви неизправности... във възможно най-кратък срок". Така може да се разтегля неопределено дълго във времето изпълнението на ангажимента от страна на БТК. Компанията следва да посочи конкретен краен срок, е препоръката на КЗП.

Монитор

„Задава се троен скок на парното”

Парното ще поскъпне през декември и веднага след това през януари, а след това вероятно ще променя цената си на всеки три месеца, като следващото увеличение следва да бъде през април 2009 г. Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов вчера. Енергийният регулатор искаше да вдигне извънредно цената на парното още от ноември с 12 на сто заради поскъпването на природния газ с 24 %. Това обаче не стана, тъй като Министерството на икономиката и енергетиката внесе предложение поскъпването на природния газ да се отразява само върху цената на топлоенергията, без да засяга цената на тока, произвеждан от топлофикациите. Тъй като това ще вдигне сериозно цената на парното, от енергийния регулатор искат все пак част от поскъпването на газа да се отразява, но вече регламентирано, в цената на електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества.

„Кремиковци вече работи с доменна пещ по-малко”

Една от доменните пещи на “Кремиковци” вече е изведена от експлоатация, но е в положение, в което отново може да бъде пусната, ако се осигурят суровини, съобщиха от комбината. За спиране се подготвя и пещ номер 3. Няма превишение на измерваните моментни стойности на вредните вещества в резултат на поетапното є спиране, обясниха от регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)-София. На територията на комбината има мобилна станция за измерване на вредните вещества в атмосферата и от понеделник вечерта се отчитат техните показатели. Няма превишение на пределно допустимите норми на азотен оксид и азотен двуокис, сероводород, серен двуокис, озон, амоняк и въглероден окис. Само праховите частици са в повече, казаха от екоинспекцията, но това било характерно за региона. Стоян Пирлов, директор по техническите въпроси в комбината, заяви, че доменни пещи са спирани десетки пъти в практиката на “Кремиковци” за ремонтни дейности. Той каза още, че в момента е спряно агломерационно производство. Пирлов добави, че ако продължи спирането на останалите агрегати, трябва да бъде спряно и стоманодобивното производство. “Надявам се, че ще бъдем подпомогнати от много инстанции, както от държавата, така и от големите кредитори, за да не спрем окончателно работата на металургичните агрегатите в “Кремиковци”, каза още Стоян Пирлов.

„Спират 21 пътни проекта за над 300 млн. лв.”

Национална агенция “Пътна инфраструктура” ще стартира процедура за прекратяване на тръжните процедури за възлагане на обществена поръчка на общо 21 проекта, чиято стойност е 260 млн. лв. без ДДС, или 312,5 млн. лв. с ДДС. Най-големият проект е за 35 млн. лв. и бе възложен на ГД “Перперикон”-Кърджали. ДЗЗД “Път Батак-Доспат” и консорциум “Пътстройпроект”-Силистра са с проекти за 29,5 и 27,5 млн. лв., докато сдружение “ПСФ Техностройинжен.”-Ямбол е с договор за 20,5 млн. лв. Останалите големи поръчки бяха възложение на ГД “Пътно строителство” и АМ “Черно море” АД-Шумен, респективно за 17,17 млн. лв. и 15,18 млн. лв., докато консорциум “Пътно строителство”-Разград е с договор за 14,11 млн. лв. Холдинг “Пътища” е изпълнител на общо 4 от 21 договора, а негово дъщерно дружество е с още един (“Бургаспътстрой”). Общата стойност на контрактите надхвърля 43,2 млн. лв. без ДДС.

Труд

„Срив на сделките в столицата”

Захаросаните мечти, че сделките с недвижими имоти в София винаги ще се увеличават и следователно цените винаги ще растат, бяха разбити на пух и прах. За три месеца, от юли до септември 2008 г., в София са извършени 8866 продажби на имоти - жилища, терени, магазини, терени, офиси. Това сочи най-новата статистика на Агенцията по вписванията. Спадът е драстичен - сделките са с 18% по-малко от същия период на миналата година, когато са били 10 792. Броят на покупките на имоти падна толкова рязко, че се върна дори под нивото от 2006 г., когато за третото тримесечие имаше 8995 сделки. С близо 10% намалява кредитната активност в столицата. Сключените ипотеки от юли до септември са 5065 спрямо 5597 за същия период на миналата година.

„Сърцето на Кремиковци спира - няма кой да плати 1000 т въглища”

Сагата с едва дишащия комбинат Кремиковци вчера мина в нова фаза. През целия ден се търсеше платец за 1500 т въглища. Те пристигнали от бургаското пристанище, но още не били платени от купувача им Валентин Захариев, бивш собственик на Кремиковци. По тази причина не били доставени поръчаните нови 1000 т. Те са необходими за поддържането на коксовите батерии, които захранват единствената работеща пещ в комбината. Не освободим ли въглищата до 22 ч, коксохимът ще спре, а това значи Кремиковци да издъхне напълно, каза вчера Людмил Павлов, шеф на синдикат “Подкрепа” там. От пристанището в Бургас потвърдиха, че са пратили суровината, въпреки че Кремиковци им дължи 1,7 млн. лв. Били готови да доставят и още, ако има заявки. От вчера металургичният завод работи само с една пещ - трета доменна. Според Стоян Пирлов, директор по техническите въпроси в комбината, спряно е и агломерационното производство. Продължи ли изключването на останалите агрегати, ще се наложи да се спре и стоманодобивният завод. От РИОСВ съобщиха, че вредните вещества във въздуха са в границите на допустимо.

24 часа

„Само 5% ще купят къща до 1 г.”

Едва 5,2% от българите планират да купят къща в следващите 12 месеца. 2,5 на сто ще пристъпят към сделка със земя, а 7,4% смятат да си вземат кола. Това показва проучване на GfK. Най-голям процент от анкетираните - 28, смятат да направят ремонт в дома си, а 19 на сто - да вземат електрически уред. 18% ще отделят пари за образование, а малко над 16% - за ваканция или спортни дейности в страната. Около 11% планират да пътуват в чужбина. Въпреки очакването за спад в цените на някои имоти обаче половината от анкетираните смятат, че най-добрата инвестиция продължава да е недвижимият имот. Това са предимно мъже на възраст от 30 до 50 г. с високо образование, семейни.

Пари

„Survivor мисия IPO 2007”

Корпоративна търговска банка с председател Цветан Василев е единствената компания от направилите IPO през 2007 г., чиито акции в момента се търгуват над цената на предлагане. Година след буба на първичните публични предлагания на БФБ инвеститорите в акции на новите компании са на сериозна загуба. Като изключим КТБ, останалите дебютанти от миналата година отчитат средно понижение от 62% в цената на акциите си. Най-зле се представят книжата на Каолин, които в понеделник се разменяха за 4 лв. Това е понижение от 70% от цената на пласиране, която беше определена на 13.50 лв. На второ място в негативната класация е Първа инвестиционна банка със спад от 68% от цената на предлагане до 3.47 лв. в началото на тази седмица. В Топ 3 попада и Девин.