Сега

"Бизнесът вече очаква 0% ръст на икономиката"

БСК вчера поправи прогнозата си за ръста на икономиката и вече се опасява от 0% ръст на БВП догодина, докато преди месец вещаеше 2%. Мрачните прогнози вчера получиха потвърждението на НСИ, който съобщи за 1.9% спад на промишленото производство през октомври спрямо година по-рано. Отделни отрасли като рудодобивът например са се сринали с близо 50%. Продажбите на текстил са паднали с близо 20%, а в металургията - с 15.5%.
Няколко бранша вчера директно нападнаха държавата заради корупцията в обществените поръчки, които хранят чужди икономики и сивия сектор. "Не е редно НЕК да купува от Индия, Турция и Китай стълбове и електропроводи, при положение че наши предприятия ги произвеждат", възмути се шефът на БСК Божидар Данев.
Данев даде за пример Чехия, където 98% от обществените доставки се възлагат на местни фирми. "Не искаме протекционизъм, но никой не може да ме убеди, че нашите фирми не са конкурентни", поясни Данев.

Труд

"По-висока цена на парното за Коледа"

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще обяви на 22-23 декември по-високи цени на парното и природния газ. Това съобщи вчера нейният председател проф. Константин Шушулов.
Днес “Булгаргаз” ще внесе искане за поскъпване на синьото гориво за първото тримесечие на 2009 г.
Комисията ще провери сметките и в зависимост от скока на газа ще вдигне служебно и цените на парното. За разлика от друг път сега топлофикациите няма да бъдат питани какво увеличение искат. Шушулов отказа да потвърди предишната си прогноза за поскъпване между 12 и 16%, но заяви: “Ще се помъчим този път комисията да бъде по-малко лоша.”

Монитор

"Хотели край морето пред фалит"

Хотели край морето са изправени пред тотален фалит, признават хора от туристическия бранш. Световната криза вече е притиснала хотелиерите до стената. Заради банковата тайна обаче липсва достоверна информация колко са ипотечните кредити, които не се обслужват. Според непотвърдени данни повече от 10 собственици на баровски хотели в Слънчев бряг са преустановили плащанията по дългове към банки и са обявили сградите за продажба. Само след четири месеца ще стане ясно колко от хотелиерите край морето ще преживеят кризата. В курортите на юг и север вече затягат коланите. Тотално са замразени не само строежите, но и освежителните ремонти, които са задължителни преди всеки нов сезон. Туроператори признават, че идващият летен сезон ще бъде най-слабият от 20 години насам. Българските курорти може да останат полупразни.  Причината е, че има масов отлив на британски туристи, които досега държаха огромен дял от чуждите летовници.  Почти липсват резервации и от Германия, която бе другата сигурна дестинация.

Новинар

"Чакаме повече туристи през 2009 г."

Очаква се приходите от международния туризъм до 2011 г. да се увеличат с около 50 млн. евро, съобщи вчера председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. По думите й се очаква да се увеличи легловата база в курортите. В момента в страната има около един милион легла.Вчера Крушкова подписа шест проекта по оперативна програма „Регионално развитие” на стойност 39,5 млн. евро. По-голямата част от парите ще отидат за рекламирането на страната ни в чужбина, заяви Крушкова.

Стандарт

"Произвеждаме повече цигари и вестници"

Производството на цигари, части за превозни средства и печатни издания бележат най-голям ръст през октомври спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт. Тези отрасли продължават да се развиват добре въпреки кризата. Скокът на авточасти е с 46,7%, издателската и полиграфическата дейност, производството на CD и DVD бележат ръст с 39,1%, а цигарите се увеличават с 37,7%. Въпреки тези добри резултати промишлеността през октомври регистрира общ спад от 1,9%. Вероятно това ще стане тенденция през следващите месеци заради затварянето на предприятия. През октомври кризата удари най-сериозно добивната промишленост. Добивът на метални руди се е сринал с близо 50% спрямо октомври 2007 г., а при въглищата и торфа има спад с 18 на сто. В преработващата промишленост намалението е с 1,6%. Най-сериозен е сривът в производството на канцеларска и електронноизчислителна техника - 43,8%. Текстилната индустрия се свива с 20,7%, а производството на кожи и обувки - с 19%.

Дневник

"Фискалният резерв намалял с 1.2 млрд. лв. за седмица"

Намаление от 1.189 млрд. лв. за една седмица показва фискалният резерв, сочат данните на БНБ в баланса на управление "Емисионно" към 5 декември 2008 г.
Отчетеният спад в парите на правителството и бюджетните организации, които са на депозит в централната банка, е спрямо предходната седмица. Традиционно краят на годината е свързан с по-високи харчове от страна на правителството. Миналата година през декември фискалният резерв е намалял с 2.071 млрд. лв. през декември. Намаление отчитат и депозитите на търговските банки в БНБ - със 157.2 млн. лв. до 5.393 млрд. лв. Основна част от тези средства са за минималните задължителни резерви, които банките поддържат при БНБ.