Труд

"Хлябът поскъпва с 5% заради газа"


Насъщният в много градове ще поскъпне днес или утре заради нарушените доставки на природен газ към страната. Пекарните са принудени да минат на алтернативно гориво (дизел), което ще оскъпи крайния продукт с 5 на сто, съобщиха от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.
“На газ се работи във Варна, Стара Загора, Русе и Разград. Там хлябът поскъпва с 5% от днес”, обясни Димитър Людиев, председател на организацията. Въпреки проблемите той успокои, че “няма опасност българинът да остане гладен, без хляб”.

Монитор

"Такситата с нови цени до месец"

До края на януари би трябвало да бъдат прецезирани текстовете, с които се предлагат промени в ценообразуването на таксиметровия превоз. Това каза за "Монитор" Любомир Христов, зам.-директор на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Още в края на тази седмица ще приключи първият кръг от разговорите, допълни той. В тях участва автомобилна администрация, четири или пет браншови организации, сдружението на общините. Свое становище по въпроса ще даде и Министерството на финансите. Христов допълни, че такситата, които работят на най-високите тарифи, са с изключително изрядни документи. Според него много трудно може да се намери формално разрешение на проблема.

Сега

"Банки събират незаконна такса"

Някои български банки в пълно противоречие със закона продължават да събират такса при предсрочно погасяване на потребителски заеми. Това стана ясно от обяснения на банкови служители пред "Сега" вчера. Таксата за кредити между 400 и 40 000 лв. отпадна още на 5 януари, когато влязоха в сила промените в Закона за потребителския кредит.
Сред некоректните трезори са ПИБ, УниКредит Булбанк, Алианц и пр. Други като Райфайзенбанк, Банка ДСК, Пощенска банка и пр. пък вече спазват закона. Те не взимат такса при предсрочно погасяване на потребителски заем между 400 и 40 000 лв., независимо кога е отпуснат той.

Стандарт

"Двойна “Гражданска” за лошите шофьори"

Шофьорите, които са причинили катастрофа, вече плащат до два пъти по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност". Това сочат новите тарифи на някои компании. В "Дженерали Застраховане" шофьори, които са причинили три катастрофи, ще купуват полицата за 428 лв. вместо за 214 лв. Тарифата е за водачи под 29 години и с автомобил до 1,8 кубика. Джигитите със същия брой катастрофи и по-мощни коли ще се бръкнат за 600 лева. Лошите шофьори с две произшествия ще бъдат наказвани с 50% завишение на цената. При причинени повече от три катастрофи застраховката скача със 150%. В тази графа ще попаднат най-вече такситата, колите под наем, както и учебните. Джигитите ще бъдат наказани и от "Армеец". Според новата тарифа катастрофата ще коства на водача 25% по-скъпа полица.

Дневник

"Активите на взаимните фондове се крепят на около 440 млн. лв."

Пазарът на взаимни фондове продължи да се свива и през последния месец на миналата година. Нетните активи под управление в сектора - български и чуждестранни схеми, се стопиха до едва около 440 млн. лв. в края на 2008 г. според данните, представени от Българската асоциация на управляващите дружества и самите компании.
Година по-рано секторът беше в своя апогей с активи от над 1.13 млрд. лв., като прогнозите за 2008 г. бяха изключително оптимистични и не липсваха и очаквания за удвояване на средствата.

24 часа

"Ковачки даде 100 млн. за ТЕЦ “Бобов дол”


Консорциумът "Енергия МК" е платил цената от 100 млн. лв. за ТЕЦ "Бобов дол", съобщиха вчера от Агенцията за приватизация. Купувачът е обединение от мините "Бели брег", "Чукурово", "Станянци", "Ораново", "Открит въгледобив" и „Балкан МК", които се контролират от бизнесмена Христо Ковачки.
Агенцията пък е прехвърлила акциите на теца след плащането на цената. С това консорциумът придобива собственост и приватизационната процедура е приключена.
Купувачът трябва да инвестира и 68 454 050 лева в "Бобов дол". Освен това в срок от 3 г. консорциум "Енергия МК" се задължава да не прехвърля на трето лице собствеността върху п теца и да не намалява участието си в дружеството под 51%. Трябва да запази и предмета му на дейност и да не допуска ликвидация, несъстоятелност или преобразуване.