Стандарт

"170 млн. загуби заради газа"


Почти 170 млн. лв. са загубите за икономиката ни от началото на газовата криза до вчера. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Сумата се изчислява на базата на постъпилата в Кризисния щаб информация от засегнатите предприятия. Недоставените количества газ са 180 млн. кубика. Сметката е направена на база на средното потребление от около 12 млн. кубика на ден.
Все още не е ясно кой ще плати обезщетенията на фирмите ни. Получихме писмо от "Газпром", в което за кризата се обвинява Киев и се препоръчва да търсим компенсации от нея, каза Петър Димитров. От украинската "Нафтогаз" обаче заявиха, че не са получили писмото и затова не могат да коментират.

Труд

"Предлагат по-ниска такса смет за столицата"


Такса смет за столичани да бъде намалена от 2 промила на 1,5 промила през 2009 г. Такова предложение е внесъл в градския парламент соцсъветникът Петър Курумбашев, но то било подкрепено и съгласувано с групата на БСП. От таксата се очакват приходи от 161 млн. лв., а в бюджета на София са заложени разходи за чистота от 147 млн. лв. и това дава възможност за намаление, мотивира се вчера Курумбашев. Софиянци формирали само 1/3 от постъпленията от таксата, така че с намалението в хазната на града нямало да постъпят едва 5-6 млн. лева. Той припомни, че от 1 януари данъчните оценки на имотите са повишени с 50%.

Стандарт

"5 пъти повече фирми искат да плащат ДДС"

С 5,5 пъти се е увеличил броят на подадените заявления за регистрация по ДДС в сравнение с началото на 2008 г. През първите пет работни дни на 2009 г. желаещите да регистрират фирмата си по ДДС са били 3350, докато за същия период на 2008 г. това са искали да направят само 594 компании. 10 000 заявления за регистрация по ДДС се очаква да бъдат подадени само в София, съобщиха от НАП. Причината за това е новото изискване търговците с цигари да имат регистрация по ДДС.

Сега

"Жилищните кредити поскъпнаха с 30% за година"


Жилищните заеми в левове и евро поскъпнаха с около 30% за една година. През януари м.г. лихвата и таксите по кредитите в левове са били 8.29%, а през декември - вече 11.03%. За заемите в евро процентът се е качил за една година от 7.6% на 9.9%. Така цената на кредита се е върнала на високите си нива от края на 2005 г. Финансистите като цяло са на мнение, че повишаването на лихвите вече е стигнало горната си граница, но все още е рано процентите да тръгнат надолу.

Новинар

"Очаква се срив на икономиките в Източна Европа"

Нулев икономически растеж очаква страните от Източна Европа, включително и България, през тази година. Това прогнозира вчера главният икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Ерик Берглоф. Според него дори прогнозираният по-рано растеж от 2-3 процента няма да бъде достижим. ЕБВР през ноември смяташе, че ръстът на БВП в региона ще бъде 3 на сто. Скоро няма да бъде достигнато рекордното развитие от 7,5 процента, каквото беше през 2007 г., смята Берглоф.

Монитор

"12 пъти падна търсенето на недвижими имоти"


12 имота се състезават за вниманието на един купувач, съобщи Илиян Николов, регионален директор за България на агенция Remax. Цените на реално предложените за продажба жилища през миналата година паднаха между 5 и 15%. В София има някои райони с поевтиняване от 17%, във Варна малко под 10%.

През 2009 г. вероятно тенденцията на спад ще продължи, но няма да е в същия размер като миналата година. Сигурно е, че няма да има ръст на цените, прогнозира Николов. Поевтиняване на имотите в пъти няма да има и това няма да е нещо, което ще управлява пазара - цените далеч не мотивират купувачите да купуват или не, каза още експертът.