Дневник

„Димана Ранкова: Инвестиционната общност има затруднения, но се справя с кризата”

Безспорно е, че от есента на 2008 г. ситуацията на капиталовия пазар е коренно различна от активните 2006 и 2007 г., както и началото на 2008 г. Няма как световната криза да не се отрази и у нас, макар и с не толкова дълбоки последици както на други финансови пазари. През последните няколко месеца въведохме една по-строга отчетност за пазарните участници в лицето на управляващите дружества и инвестиционните посредници - на двуседмична база, за да се идентифицират евентуални проблеми и спрямо тях да се реагира своевременно и адекватно, казва Ранкова. Има сигнали, че част от тези участници изпитват затруднения, но засега няма място за прекалено безпокойство в общата рамка. Статистиката показва, че значителна част посредници излизат на загуба. Ако към края на 2008 г. 19 са завършили годината с положителен финансов резултат, то 45 са на загуба. През март 2009 г. тези на печалба вече са 12, и то най-вече заради търговия на чужди пазари, а 52 - на загуба. При взаимните фондове също се наблюдава ръст на представените пред комисията оздравителни програми. За 2008 г. има одобрени 28, от които 21 вече са изпълнени. От началото на тази година са внесени 17 програми, от които 14 вече са одобрени и са в изпълнение. Основната причина за това е спадът в стойността на книжата в портфейлите на фондовете заради общия низходящ тренд на капиталовия пазар.

„Банките затегнаха пролетно условията за кредитиране”

Увеличение на такси и лихви, спиране на продукти в потребителското кредитиране, прекратяване на промоционални условия по заеми са част от "характеристиките" на миналия месец за банковия пазар, става ясно от данните за март. Три банки са прекратили предлагането на някои потребителски заеми - Банка ДСК, Райфайзенбанк и Емпорики банк са преустановили отпускането на необезпечени кредити (без поръчител и без превод на работна заплата). Емпорики банк е понижила и прага, при който се изисква един поръчител за потребителски кредит, от 15 000 лв. на 5000 лв. Изискването за превод на работната заплата в съответната банка като задължително условие за получаване на кредит започна да се въвежда от банките през последните месеци на миналата година. Тогава започна увеличаването на взискателността към клиентите, което на практика върна условията за кредитиране от времето преди кредитния бум отпреди четири години.

„КФН: Трябва да се преосмислят критериите за "заспалите" компании”

Нужен е баланс на позициите и преосмисляне на заложените в борсовия правилник критерии за търговия на Българска фондова борса (БФБ), заплашващи над 200 компании от делистване. За това призова зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. Дебатът около новите правила на БФБ, влизащи в сила от 1 юли, продължава. Миналата седмица пазарните участници отново са дискутирали възможните слаби места от въвеждането на прочистващите пазара правила. Институционалните инвеститори - пенсионните и взаимните фондове, които ще са засегнати от делистване на компании от техния портфейл с нарушение на инвестиционните си ограничения, са изложили позициите си отново. Конкретни предложения, които биха облекчили ситуацията им, все още няма. Дискусия обаче има в няколко насоки - за удължаване на срока за наблюдение на заплашените компании, допълване на борсовите критерии с опцията компаниите, спазващи принципите за добро корпоративно управление, да останат на борсата и промени в законодателството чрез Кодекса за социално осигуряване (КСО) и Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

Стандарт

„Давайте кредити”

Банките да развържат кесията за кредитите. Това призова Сергей Станишев по време на наградите за млад мениджър. Давайте кредити на реалния сектор и на домакинствата. Така ще им помогнете да понесат по-лесно кризата, каза премиерът. Той подчерта, че банковата ни система е стабилна и е сравнително по-малко засегната от кризата във финансовия сектор от останалите страни в Европа. Социалният министър Емилия Масларова вече откликна на призива. Допълнителни 1.7 млн. лв. от Националния план по заетостта ще бъдат пренасочени към закъсалите в кризата фирми. Това решение вчера взе съветът за насърчаване на заетостта.

Монитор

„90% от товарните превозвачи са пред фалит„

90% от товарните автомобилните превозвачи, които работят легално, са пред фалит. Това каза Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Според него на вътрешния пазар играчите в сивия сектор са около 80%. Около 70% от превозвачите с табелки "превоз за собствена сметка" всъщност извършват нерегламентирана транспортна дейност, допълни Лалов. По време на съвместна проверка на ДАИ и НСБП е проверен чисто нов тир, който според табелата си извършвал превоз за собствена сметка, но всъщност бил един от поредните незаконни превозвачи. Това е все едно да си купя камион и да обясня на всички близки и познати, че с него возя тъщата на педикюр, щото е дебела - образно обясни проблема Лалов.

„Кремиковци на командно дишане още 3 дни”

До края на седмицата държавната газова компания Булгаргаз ще подава гориво на Кремиковци въпреки натрупаните дългове от над 100 милиона лева. Дотогава се очаква да приключат преговорите с бразилската компания CSN, която е проявила интерес да влезе като оператор на коксохимическия завод в комбината. Ако разговорите приключат без резултат, доставките на синьо гориво към металургичния комбинат ще секнат, каза вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Което на практика означава затварянето на комбината. Министър Димитров съобщи още, че не се предвижда в бъдещ договор с инвеститор да залегне клауза, която да задължи Кремиковци незабавно да се издължи на Булгаргаз. Дали Кремиковци ще се издължава, или не, е проблем на комбината, а не на онзи, който ще купува нещо от комбината, беше категоричен Димитров. Преговорите с бразилската CSN се водят от икономическото и енергийно ведомство, като очакванията са те да приключат в рамките на следващите три дни. Ако през следващите дни преговорите завършат, то коксохимът на Кремиковци ще продължи да работи, коментира министър Петър Димитров. Той уточни, че разговорите не са за покупка на Кремиковци, а за търговско сътрудничество. Както и че се предвижда коксохимическият завод да работи на ишлеме. От спешността на тези преговори зависи дали ще спре подаването на природен газ за дружеството в близките дни, допълни той.

Труд

„Два вида цени на тока - за месечно и 3-месечно отчитане”

Енергото на чешката компания ЧЕЗ е усилило натиска си за запазване на 3-месечното отчитане на тока в Западна България, стана ясно вчера. Компанията обжалва пред Върховния административен съд решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за връщане на ежемесечното отчитане. Основният аргумент на ЧЕЗ бил, че Законът за енергетиката изисква дейността да се извършва по най-ефективен начин, а тримесечните сметки били по-евтини. Делото ще се гледа в края на април, съобщи вчера председателят на комисията проф. Константин Шушулов. Освен това от ЧЕЗ заявили, че ще поискат увеличение на годишните си разходи с около 20%, или с 18 млн. лв., ако минат към месечни сметки. В края на юни, когато изтича новият срок, даден на ЧЕЗ за връщане на месечното отчитане, ДКЕВР ще изготви две цени на тока за крайните потребители - с едномесечно и с тримесечно отчитане. Те ще бъдат предложени за обществено обсъждане, заяви още проф. Шушулов.

Пари

„Няма да допуснем фалити на инвестиционни посредници и застрахователни компании”

Това казва в интервю Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор. Според него, за да има възстановяване на реалната икономика, първо трябва финансовата система да възстанови нормалните си функции, за да може да има средства за финансиране на бизнеса. Проблемът, който възникна последната година - година и половина, беше свързан с доверието в самата система. Това вече до голяма степен е изконсумирано, смята Апостолов. Всички действия, които в момента се предприемат от правителствата, са свързани с неутрализиране на лошите ефекти от кризата. Това става и чрез въвеждането на по-високи критерии за клиентите на финансови институции. Защото именно периода 2005 - 2007 г. заради голямата битка за повече клиенти и по-голям пазарен дял финансовите посредници бяха занижили критериите към потребителите. Така тези средства, които се отпускаха, балонизираха активите, за които бяха похарчени. На въпрос дали мерките, които бяха предприети у нас са достатъчни Апостолов отговаря: Ако тези мерки бъдат реализирани в пълна степен, ще бъдат достатъчни. Но проблем номер едно за обществото е безработицата, като сериозни усилия трябва да бъдат насочени и към инфраструктурата в страната - изграждане на пътища. Това ще осигури работа на повече хора и финансов ресурс за частния сектор. Министърът на финансите заяви, че ще разчита изключително много на Българската банка за развитие чрез различни кредитни линии. Процесът трябва да бъде бърз и разумен.