Вестник Дневник

"Екооценката ще реши съдбата на Бургас - Александруполис"

Екологичната оценка за петролопровода Бургас - Александруполис, която ще изготви министерството на околната среда, ще реши участието на България в проекта. Това съобщи във вторник премиерът Бойко Борисов и уточни, че оценката ще е готова след 18 месеца.

Ако екоминистерството не каже, че проектът отговаря на стандартите на държавата, той "на практика е неизгоден за България", каза премиерът, след като участва в осмата кръгла маса с правителството, организирана от "Икономист". "Ако оценката е отрицателна, не може да има строеж дори и на хижа", коментира и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В същото време Борисов каза, че няма клаузи за разваляне на договора за петролопровода, "защото той е подписан между България, Гърция и Русия през фирмите, които те са изпратили".

"Фирма на "Италчименти" обмисля да навлезе на българския пазар за чиста енергия"

Италианската енергийна група "Италген" (Italgen) обмисля да навлезе на българския пазар за производство на ток от възобновяеми енергийни източници. Това заяви управляващият директор на компанията Джузепе де Бени, цитиран от агенция SeeNews. Според него секторът у нас ще се развие бързо през следващото десетилетие.

"Италген" е част от производителя на цимент "Италчименти", която притежава заводите в Девня и Димитровград. Ако компанията реши да стъпи на нашия пазар, тя ще създава от 100 до 200 мегавата енергия от възобновяеми източници, каза Де Бени. "Идеята ни е да комбинираме производството на цимент, като се стремим да ограничаваме максимално въглеродните емисии със създаването на възобновяема енергия главно от вятъра", допълва той.

Вестник Сега

"Пернишка мина се продава с обява във Financial Times"

Мина за кафяви въглища в България се продава срещу 5 млн. евро, гласи обява в приложението на Financial Times Businesses for sale. Собственикът й я предлага цялата, но е готов да продаде и само 49% от нея срещу 1.7 млн. евро. Името на мината не е посочено, но на техническите данни, описани в обявата - брой работници, запаси, годишен добив и срок на концесията, отговаря само една мина в България - рудник "Бели брег" на "Въглища Перник" ООД. В началото на тази година фирмата се принуди да съкрати много работници заради спаднал обем на работата. Причината беше, че единственият купувач на въглищата от тази мина - притежаваният от бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", отказа да купува въглищата. Изтъкнатият мотив беше ниското им качество.

Вестник 24 часа

"Дойче бан и БДЖ правят смесена фирма"

Тя ще е за товарни превози каза транспортният министър Александър Цветков. Учредяването й ще стане през януари, когато у нас ще дойдат зам.транспортен министър на Германия и ръководители на Дойче бан. Тогава ще се уточняват и подробностите по създаването на джойнтвентчъра.

Вчера в Берлин заместникът на Цветков Камен Кичев и шефът на БДЖ Пенчо Пенчев подписаха меморандум за задълбочаване на сътрудничеството с немските железници. Те заявили сериозен интерес към съвместна дейност в товарните превози, каза министър Цветков.