Сега

Липсата на винетки вече предизвика хаос

Продажбите на винетки само в областните пътни управления и по ГКПП-тата вече предизвикват сериозно напрежение сред шофьорите. Вчера пред сградите на тези управления в Пловдив, Шумен, Стара Загора, Хасково, Варна и Русе се извиха дълги опашки от желаещи да си купят задължителните стикери за 2010 г. Досега винетки се продаваха и в бензиностанции, репове и пощенски клонове. Разпространението на стикерите стана проблем, защото от началото на 2010 г. дистрибуторът им е сменен. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) възложи тази дейност на сдружението между СИБанк и "ВИП Секюрити". Двете фирми бяха избрани през декември, но друг участник в конкурса - консорциумът между "ЛУКойл" и "Холдинг Пътища", който бе отстранен, обжалва процедурата и засега не се знае кога ще се сключи договор. В края на януари изтича валидността на старите годишни винетки за 2009 г. и ако дотогава спорът не се разреши, шофьорите у нас масово ще се окажат без документ за придвижване извън населените места. По време на коледно-новогодишните празници от пътната агенция успокоиха, че имат негласна договорка с КАТ водачите да не се глобяват за липса на стикери поне до 31 януари 2010 г. От "Пътна полиция" обясниха пред "Сега", че гратисният период важи за всички видове винетки, т.е. и за хората, които през декември са си купили седмични или месечни. В постановление №270 на МС обаче пише, че само годишните винетни стикери за 2009 г. важат до 31 януари на 2010 г. Затова и в областните пътни управления обясняват на шофьорите, че седмичните и месечни винетки, закупени в края на декември 2009 г., са валидни само до съответната дата на януари 2010 г.

Монитор

Хотелиери не свалят цените след празниците

Хотелиерите по курортите у нас не възнамеряват да свалят цените след отминаването на празничния пик. Това казаха за "Монитор" представители на туристическия бранш.

Ще увеличим добавената стойност, поясни Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. На Нова година заетостта в курортния град била 100%, а в първия работен ден на 2010 г. е вече около 50%. Като цяло се готвим за криза, допълни Златанов и заяви, че макар че цените няма да бъдат бутани надолу, бонусите към тях ще се увеличат с 50% и ще се изразяват в повече безплатни процедури, допълнителни дни към вече предплатен пакет. В оптимистичен вариант велинградските хотелиери се надяват на 50% сезонна заетост.

Други хотелиери отчетоха празничен сезон на пазаруване в последния момент

Според Сийка Кацарова, търговски директор на верига хотели, около 30% от хората буквално са изчаквали последните часове и тогава са правели своя избор. Въпреки постигната 100% заетост по празниците, тепърва ще се търсят нови пазарни механизми хората да бъдат привлечени с качество, каза още Кацарова. Корпоративните събития са почти напълно отрязани и затова ще разчитаме увеличение на бонуси в офертите, като няма да сваляме цените, допълни тя.  Почти на 100% са били заети местата и в Боровец, каза за "Монитор" Нели Сандалска, директор на "Бороспорт". Според нея до 15 януари заетостта се уплътнява от руските туристи, но след това броят на техните чартъри значително се свива. През февруари обаче предстои ваканция за децата във Великобритания и затова се очаква ръст на туристите оттам. Служители в туроператорски агенции масово снимат заснежените писти и изпращат пресни кадри по електронната поща, за да докажат, че зимните ни курорти предлагат отлични условия за ски, разказа Сандалска и допълни, че британците остават туристи номер едно по численост Засега сезонът се движи добре, тъй като свиването в броя на туристите до този момент е едва 2% спрямо предходната година. Според Витан Иванов, председател на Софийския туристически район, средната заетост е била около 80%. В столицата заетостта на хотелите е била на обичайните си нива от около 60%. Пампорово е с обща заетост от над 80%.

Стандарт

Имотите падат с хилядарка за ден

Рязък спад в цените на имотите в първите дни на новата година отчитат брокери. Офертите "продава" за столицата са паднали с по 1000 - 2000 евро, показва проверка в сайта за недвижими имоти imoti.net. Стойностите на жилищата са актуализирани на 4 и 5 януари. Например преди седмица нов тристаен апартамент в "Надежда" струваше 64 000 евро, а сега вече се предлага за 62 970 евро. Повечето агенции за имоти не изискват комисиона от купувача.
Продавачите, които имат спешна нужда от пари, са склонни да намалят офертите си с до 5% в началото на годината, коментира маркетинг мениджъра на компанията за недвижими имоти АДРЕС Калоян Богданов. По-голяма част от клиентите обаче оставят определянето на крайната цена на сделката при преговорите с реален купувач. Най-голямо значение за сключването й има качеството и местоположението на имота. Ясно е, че цената подлежи на предоговаряне, обясни Богданов. В този смисъл няма значение дали продавачът ще намали 1000 евро от офертната цена днес.
В хитовия квартал "Лозенец" цените на домовете са паднали с над 100 евро на кв. м, показва статистиката на специализирания сайт. Със 70 евро по-малко на кв. м се предлагат апартаменти в "Бъкстон". В същото време има и квартали, в които средната офертна цена се е повишила в сравнение с края на декември. Средно с 40 евро повече на квадрат са жилищата в "Борово", с 10 - в Бояна, а в "Дианабад" са нагоре със 132 евро на кв. м.
За да намерят купувачи, собствениците предлагат като бонуси паркинг места, гаражи и обзавеждане.

Сега

Пенсионните фондове донесоха 7% лихва за 2009 г.

Пенсионните фондове са реализирали средно 7.22% доходност за цялата 2009 г., сочат данни на Комисията за финансов надзор. Тя надвишава многократно инфлацията за миналата година, която до края на ноември бе 0.1%. Всички фондове за втора пенсия на родените след 31.12.1959 г. отчитат положителна доходност за последните 12 месеца. Лидер е най-голямата компания - "Доверие" с 9.05%, а с най-нисък ръст при универсалните пенсионни фондове е "ДСК Родина" с 5.47%. Фондовете за трета пенсия, в които гражданите могат да си правят вноски доброволно, също имат добри резултати - средно 7.26% доходност за 2009 г. Лидер в тази категория е ING с 9.57%, а на последно място е "ЦКБ Сила" с 2.77% доходност.

Стандарт

Взаимните фондове с печалба до 38%

Доходността на взаимните фондове за миналата година се движи от минус 11,59% до печалба от 38%. Най-добрите резултати са постигнати от фондове, които инвестират извън България и на стоковите пазари. Благодарение на това те постигнаха по-висока доходност от ръста на основния индекс на Българската фондова борса SOFIX от 19% за миналата година. Но се оказва, че инвестициите във взаимните фондове през миналата година са били доста рискови. Наред с огромните печалби на някои фондове в условията на икономическата криза доста участници на пазара са реализирали отрицателна доходност. Въпреки това изминалата 2009 г. като цяло за взаимните фондове беше много по-добра от предходната година, а общият размер на активите им е малко под 550 млн. лв.

24 часа

€15 на час за бране на грах

Дания търси българи за бране на грах, тикви и ягоди чрез европейската мрежа за работа EURES, съобщи Славка Радева от Агенцията по заетостта. В началото на март у нас пристигат шефове на пет фирми, които ще си изберат хора на специална борса в Пловдив, а одобрените ще заминат през май и юни. Заплащането е най-високото за селското стопанство в Европа - около 15 евро на час, което е 50-100 евро дневно. Кандидатите трябва да са с добър английски. Възможно е обаче и четирима-петима да заминат с един, който владее езика. Наетите ще бъдат на палатки или в специални къмпинги, или на закрито в самите ферми. Всеки сам си урежда пътуването, като близо 400 евро се признават за разход и се връщат от внесения данък общ доход. Ако се съберат повече кандидати, има възможност да се договори организиран транспорт с работодателите, обясниха от Агенцията по заетостта.

Сега

Съдът потвърди, че мандрите се наговаряли за цените

Производителите на сирена и кашкавали изкуствено са надували цените през лятото на 2007 г. Това установи последната инстанция на Върховния административен съд и така потвърди глобата, която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи още през 2008 г. на две асоциации на млекопроизводители. Те не могат вече да обжалват глобата и ще трябва да платят общо 25 000 лв. Това е втората подобна санкция за картелно споразумение, потвърдена окончателно от съда, след като през лятото на 2007 г. КЗК почна една след друга проверки на производители на олио, застрахователи, производители на месни продукти и пр. Засега последната инстанция на съда е потвърдила само глобата на фирмите, които сключват застраховки "Гражданска отговорност". Те вече платиха 2.4 млн. лв. През есента на 2007 г. КЗК се самосезира след медийни публикации и претърси офисите на Националната асоциация на млекопреработвателите, оглавявана от Михаил Тачев и Асоциацията на млекопреработвателите, оглавявана от Димитър Зоров. Според КЗК са били намерени доказателства за намеса в ценообразуването чрез установяване на минимален праг за изкупните цени на суровото мляко и на базови цени на сиренето.

Труд

АЕЦ спира блок за съмнителен ремонт

Хилядамегаватовият шести блок на АЕЦ “Козлодуй” се спира за планов ремонт в неядрената му част, съобщиха вчера от централата. В 22 ч снощи са започнали технологични операции за изключване на мощността. Очаква се престоят да продължи до края на следващата седмица. През това време ще бъде ремонтиран клапан, който регулира разхода на пара към турбината на блока. Съоръжението е в конвенционалната част на блока - в машинната зала. За спирането АЕЦ е получила разрешение от диспечерите на “Електроенергиен системен оператор”. Уведомена е и Агенцията за ядрено регулиране. Клапанът трябваше да бъде сменен още по време на ремонтната кампания на шести блок през есента на 2009 г., съобщи в “Труд” служител на централата, пожелал да остане на работа. По неразбираеми за персонала причини обаче съоръжението не било поправено, а блокът бил пуснат. Макар че клапанът е в неядрената част, в една АЕЦ всичко е от значение, допълни служителят. Негов колега предположи, че проблемът е в липсата на пари - НЕК дължи на АЕЦ десетки милиони за електроенергия. “Труд” отправи вчера писмено запитване до пресцентъра на централата дали сигналът отговаря на истината. До редакционното приключване на броя не получихме отговор. 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ работи със 100% от мощността си.

24 часа

Идвал бум на евтини вериги

Бум на евтини търговски вериги през 2010 г. прогнозират от Colliers International. У нас вече действали три дискаунтъра - Kaufland, Plus и Penny Market, а четвъртият Lidl планирал да навлезе догодина. Броят на магазините на този тип вериги расте, защото в кризата хората търсели начини да оптимизират разходите си и купували по-евтини стоки, смятат експертите. Постепенно се утвърждавали и ритейл парковете и аутлетите, в които големи модни компании продават стари колекции с големи отстъпки. През тази година ще се открият и първите магазини на нови световноизвестни гиганти за облекла и аксесоари, сочат данните на Colliers.