Вестник Дневник

"Търговският регистър става платен"

От 1 януари 2011 г. достъпът до търговския регистър, който по закон е публичен, да стане платен, предлага Министерството на правосъдието. Публичността на информацията за фирмите е от изключителна важност за сигурността на бизнеса и именно с този основен мотив преди четири години беше създаден единният електронен търговски регистър, до който всеки да има неограничен достъп.

Ведомството на Маргарита Попова обаче току-що огласи поправки в Закона за търговския регистър, според които цялата информация за търговците ще е може да бъде проверявана само след регистрация и заплащане на такса.

"Консултантската компания Крол: Мафията навлиза във ветропарковете на България"

Престъпни групировки, свързани с италианската мафия, агресивно проникват в европейския сектор за вятърна енергия, включително и в България, с цел да се доберат до многомилиардните субсидии в ЕС или да перат пари. Това заяви пред лондонския в. "Таймс" старши директорът Джейсън Райт от базираната в САЩ консултантската компания Крол.

Повече от 35 години фирмата извършва предварителни проучвания и корпоративно разузнаване, а напоследък проверява и проекти във възобновяемата енергия по поръчка на големи банки и потенциални инвеститори.

Макар че голяма част от европейските проекти са "напълно законни", структури от организираната престъпност все по-често инвестират в тях, за да кандидатстват за субсидии и да изпират печалбите от наркотици или друг нелегален бизнес, твърди още Райт.

Вестник Пари

"Още една добра идея отива на боклука"

Разделното събиране на отпадъци в София намаля с 30% заради слаба координация и кризата. В София има 2 850 контейнера за разделно събиране на боклука, като официално от Столична община потвърждават, че има изтегляне на съдове за смет. Според компаниите, които са го направили, не е рентабилно да разполагат специалните кофи в трудно достъпни райони. Намалели са и приходите от преработватели, което се дължи на по-малкото материал, който остава за сепариране, и все по-лошото качество на отпадъците.

Вестник Класа

"Световната банка преструктурира дълга на България"

Ще работим за преструктуриране на нашите заеми. Споразуменията са за това как заемите да бъдат ключът, който ще отключи вратата към допълнителното финансиране от еврофондовете.

Това заяви вчера президентът на Групата на Световната банка Робърт Зелик след подписването на Меморандум за активизиране на сътрудничеството за развитие на инфраструктурата в България, включително за ускоряване на инвестициите и за поддръжката на пътната и железопътната инфраструктура. По думите му банката ще изпрати експерти, които да съветват България как да ускори усвояването на европари и как да се справи с проблемите на съдебната реформа, енергетиката, укрепването на административния капацитет.

Зелик уточни, че не за пръв път Световната банка преструктурира свои заеми и че досега е инвестирала у нас 1.5 млрд. долара. От присъединяването на България към СБ през 1990 г. досега страната ни е получила близо 4 млрд. долара за реформите в приходната администрация, здравеопазването, социалната политика, банковото дело и индустрията. В момента се разработва новата стратегия за партньорство за периода 2012-2014 г.