Вестник Капитал

 

Историята е нещо чудесно - чрез минали събития могат да се предскажат на практика всякакви бъдещи такива, но проблемът е, че ако те се случат, това ще е абсолютна случайност. Ако трябва да ви убедя, че фондовата борса се развива стабилно, веднага ще извадя факти: "Средномесечният оборот на борсата се е удвоил от началото на годината" или пък "Пазарната капитализация мина 50% от брутния вътрешен продукт", четем от страниците на весника. Когато се съберат няколко такива заглавия в медиите, у всеки остава приятното чувство, че всичко е наред. Щом тенденцията е положителна, значи оптимизмът не е прекален. Реалността обаче е друга и последните два месеца доказаха в много отношения, че прекомерното спокойствие невинаги е позитивно, след като сравнително нищожни разпродажби успяха да разлюлеят целия пазар, допълва авторът.

 

Софийските задръствания дават прекалено много време и възможности за оглеждане. Вероятно затова предприемчиви хора са монтирали достатъчно билбордове наоколо, които да дават храна за окото и ума. По този начин инвестицията в този вид реклама се оказва наистина оправдана. Както между другото, и инвестицията в изработването на самите билбордове - начинание, в което скоро всеки ще може да стане акционер. "Билборд" - компанията напечатала всяко трето платно на външна реклама в България ще проведе първоначално публично предлагане (IPO) на 1.5 млн. нови акции между 5 и 7 декември. По всичко личи, че интерес ще има.

 

Производители на цигари, фирми за опаковки, за машини, за хартия, търговци на тютюн и изобщо всичко, свързано с цигарения бизнес - много от участниците в този пазар в глобален мащаб бяха представени със свои щандове на световното изложение Tabexpo в Париж миналата седмица, пише на страниците си вестникът. Нямаше ги само... най-големите: British American Tobacco, Philip Morris, Gallaher и т.н. Отсъстваха просто защото вече са толкова големи, че нямат нужда да подредят щанд някъде, за да бъдат забелязани, да си уредят срещи с партньорите си или да ползват изложението като възможност да решат свой проблем, да намерят клиенти или доставчици. Още повече че работят на пазар, където иновациите не са ежедневие. Затова на Tabexpo имаше по-скоро сравнително малки компании, такива, които искат да бъдат забелязани, и да решат свои проблеми. В тази роля беше и "Булгартабак" - сам, държавен, изолиран от гигантите в бранша, и в резултат - с проблеми. В случая един от тези проблеми се оказа липсата на филамен (суровина за производство на цигарени филтри). На пръв поглед ситуацията изглежда неособено фатална. Но на практика тя можеше да оскъпи българските цигари и да ги направи неконкурентни. И по-важното - показва защо, ако компанията продължава да стои държавна и изолирана от процесите на окрупняване в сектора, става все по-уязвима и слаба, четем още в материала.

 

Когато през пролетта на миналата година гръцкия телеком ОТЕ купи чрез компанията си за мобилни комуникации дистрибутора Germanos, бившият собственик на веригата Панос Германос даде едно обещание - че повече няма да продава мобилни телефони в страните, където работи Germanos. Но пък не обеща, че няма да се развива по друг начин в тези държави. Сега чрез компанията си Multirama toj възнамерява сериозно да разшири бизнеса си в България. Фирмата за търговия с компютри и всякакви аксесоари за тях започва експанзия тук. Сега Multirama има два магазина в България и те са само в София, то до две-три години обектите ще са покрили всички големи градове, каза Валентин Кунторов, генерален мениджър на Multirama за страната.

 

Вестник 24 часа

 

Булгартабак АД остава със 17 дистрибутори, четем от страниците на вестника. До тази цифра са се свили дистрибуторските фирми, които доставят български цигари. Миналата година разносът бе разделен на регионален принцип, а големите доставчици бяха 9. Те работеха с около 90 подизпълнители. Останалите сега 17 фирми купуват директно от завода на Булгартабак и го доставят за продажби на дребно.

 

Вестник Стандарт

 

Имотният пазар в България прилича на прекомерно раздут балон, който скоро ще се спука, пише на страниците си вестникът, като се позовава на анализ на американското списание Howe Street за пазара на жилища у нас. Това, което става в момента в България, е "имотна пирамида", която ще доведе до много болезнени последици за хората, вложили пари в имоти в София или по Черноморието, гласи статията. Специалистите от бранша у нас осъзнавали факта, но не говорели за него. Според списанието за балона говори съотношението между наемите и цените на имотите, както и това между стойността на жилищата и доходите на българите. Обикновено съотношението на годишните приходи от наем към цената на имота е около 10-12%. Приходи под 6% означавали надценяване на жилището и образуване на балон. В България приходите от наеми са 3-4% от цената на апартамента. Годишен доход в съотношение 1:3 към цената на дома говори за стабилен пазар. Това означава, че при годишен доход в България от 10 хил. лв. средната цена на жилищата трябвало да бъде 30 хил. лв. Според изданието у нас цените на имотите са 7-9 пъти по-високи, което означавало, че става въпрос за спекулативен балон.

 

"Кремиковци" няма да получи комплексно разрешително за извършване на дейност, докато не изпълни всички изисквания, четем още в Стандарт. Правят се опити от страна на синдикати да се окаже натиск за издаване на въпросния документ, но МОСВ няма да прави никакви компромиси, е заявил министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Комплексно разрешително ще има, когато "Кремиковци" представи сериозна инвестиционна програма за екология, каза още министърът. Сега комбинатът работи без въпросното разрешително и е принуден да плаща по около 113 хил. лв. голба месечно. Срокът на предишното изтече в края на октомври, а ново не беше издадено своевременно, защото документите са подадени късно, коментира тогава зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.

 

Вестник Сега

 

Емилия Миланова става шеф на обединените Пощенска банка и ДЗИ Банк, които прераснаха в "Юробанк И Еф Джи България". Подуправителят на БНБ Румен Симеонов вчера издаде сертификат за наличие на квалификация и професионален опит в банковото дело на предшественичката си. До началото на лятото Миланова бе подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор.

Над 11% е ръстът на цените на промишленото производство за последната 1 година, съобщиха от Националния статистически институт вчера. През последния месец най-висок е ръстът на цените в добивната индустрия - съответно 3.8% на месечна и 11.5% на годишна база. НСИ отчита най-чувствителен ръст в цените на храните и напитките - спрямо септември те са с 2% по-скъпи, а спрямо октомври 2006 г. - с 23.4%.