Вестник Банкер

Над 1 млн. лева харчи държавата за отчуждаване на имоти. Правителството обредели размера на обезщетенията, които ще се изплащат на собствениците на имоти, попадащи в трасето за модернизиране на ж.п. линията Пловдив- Свиленград и на 36 км.от второкласния път Симитли- Градево- Предела- Разлог.

Печалбите на кредитните институции надхвърлиха 1 млрд. лева. Банковата система е на път да отчете най-успешната си финансова година. В края на ноември активите на банките са 54.96 млрд.лева, което е с 37.4% повече, в сравнение със същия период на миналата година. Големият, почти двоен ръст на кредитите, навежда на мисълта, че БНБ отново ще затегне кранчето, като въведе нови ограничения през 2008 година.

НАП пусна новите данъчни декларации. Бланките за облагане доходите на физически лица вече са достъпни на интернет страницата на агенцията. За разлика от преходните години, данъкът по годишната декларация ще се внася до края на месец април, а не както беше досега- в едномесечен срок след подаване на декларацията.

Вестник Стандарт

300 000 фирми с нови имена. 300 000 фирми ще трябва да си сменят имената от догодина. Това са почти една трета от дружествата у нас. От 2 януари започва пререгистрацията им, за да бъдат вписани в електронния търговски регистър. Фирмите с еднакви имена ще бъдат задължени да се прекръстят. Между 6 и 10 минути ще отнеме попълването на документи за пререгистрацията в интернет. ООД-тата ще плащат по 160 лева, а едноличните търговци - по 35. У нас сега има около 1,4 млн. фирми. При пререгистрацията, която ще продължи 3 г., се очаква да отпаднат поне 400 хил.

Смениха шефовете на най-голямата ТЕЦ.

Ново ръководство вече има най-голямата у нас топлоцентрала"Марица-изток 2". Досегашният изп. директор Тодор Михайлов е освободен по негово желание. Със заповед на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров за гл. изп. директор е назначен Георги Христозов, бивш шеф на друго източномаришко предприятие - "Брикел".ТЕЦ-2 ще има и още един изп. директор - Живко Динчев, досегашен зам.-шеф на централата. За председател на Съвета на директорите е назначен Атанас Съйков, шеф на дирекция "Управление при кризи" в министерството. В борда е още Юлиян Желязков, юрисконсулт в НЕК.

Задръстиха банките с пари. Затова хората да не се притесняват, ако транзакцията им не е отчетена при получателя още в същия ден, обясни подуправителят на БНБ Димитър Костов. Хиляди граждани и частни предприемачи се юрнаха да превеждат пари, за да не изпуснат различни срокове. Сред тях бяха вносителите на пенсионни вноски, които се приспадат от доходите преди облагане с данъци, притежателите на разплащателни сметки за ток, вода, парно. Става въпрос за огромни суми, много по-големи от всекидневните обороти, поясняват банкови чиновници. В същото време кредитните институции работеха с клиенти само до обяд, за да могат да приключат на време деня. Причината е, че последният час за предаване чрез платежната система РИНГС е 14,30 часа. Затова трезорите си оставят толеранс, за да обработят всички нареждания.

Вестник Новинар 

Фришоповете вдигат цените. Това е търговски ход, който ще помогне на държавата в борбата срещу контрабандата. Все още обаче не е ясно какво ще е повишението. Неотдавна стана ясно, че фришоповете искат да се разширяват и по ГКПП-тата от догодина да има молове. В тях ще могат да се продават не само традиционните цигари, алкохол и парфюми, но и дрехи и техника. За целта безмитните оператори подготвят стратегия, която ще предоставят за одобрение на премиера Станишев.

Вестник Монитор

Очакваме бум на китайски любители на хазарта. След като Китайската народна република разреши на своите туристи да пътуват из Западна и Източна Европа само с една виза от 1 януари 2008г, у нас се очаква бум на китайски гости. Влагат 10 млн. лв. в превръщането на историческите обекти в туристически. Бизнесът се готви да строи нови казина и игрални зали.

Глобяват завода за хартия в Белово. Екоинспекцията в Пазарджик наложи глоба на завода за хартия в Белово. Наказателното постановление е разписано лично от министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Санкцията е в размер от 14 хиляди лева. Заводът изпускал отпадни води и по този начин замърсявал коритото на река Марица. Проверка е установила, че пречиствателните уреди на дружеството не работят в нормален технологичен режим. На завода за хартия в Белово има поставен срок от един месец, в който трябва да отстрани всички пропуски, които биха довели до повторен екоинцидент в района.

Вестник Труд

Дават на студенти пари за бизнес. Безвъзмездна помощ от 20 хил. лева могат да получат студенти, които искат да създадат технологични фирми. Това е цитирана Ели Анави, шеф на дирекция „Политика по отношение на предприятията” в министерство на икономиката. С бизнеспланове в конкурса, който ще стартира догодина, могат да участват както учащи, така и завършили през 2007 или 2008 година студенти. Срокът за усвояване на парите е една година. През 2008 година ще стартира и ваучерна схема за най-малките производители. По нея фирмите ще получават безплатно услугите на научни работници.