Вестник Капитал

„За размера на акционера”

Купуването на акции и гласуването на избори си приличат, защото и в двата случая даваш на някого правото да управлява парите ти. Тънката разлика е, че в първия случай контролът върху финансовите средства е доста по-директен и съответно, когато доверието бъде излъгано, боли повече. В късата история на местния капиталов пазар е дълъг списъкът със случаи, в които мениджмънтът или мажоритарните собственици на дружествата са се поддали на изкушението да бъдат, некоректни спрямо дребните инвеститори.

Например в случая с предстоящото увеличение на капитала на Полимери, Девня. Според миноритарни акционери става дума за класическо разводняване на капитала на дружеството и Комисията за финансов надзор трябва да прояви особено внимание, преди да одобри проспекта му. Мажоритарен акционер в Полимери е Николай Банев, който чрез АКБ Форес и други дружества от групата АКБ контролира над 25% от капитала, а регистрираната в Панама Juriskando consultants (36.6%) също се свързва с него. Той отдавна не се ползва с голямо доверие в инвестиционната общност и книжата на Полимери от повече от година се търгуват под балансовата им стойност.

През миналата година обаче книжата на Полимери привлякоха вниманието на инвеститорите, а анализ на Елана, голям инвестиционен посредник, предвиждаше ръст от текущите цени около 14 лв. до 18.10 лв. на акция. Дружеството изненада неприятно всички, като обяви неодитирана загуба от 4.4 млн. лв. за 2007 г., и в резултат котировките му достигнаха до 7 лв., което е повече от два пъти под балансовата им стойност. Повод за същинския гняв на миноритарните акционери обаче беше решението на управителния съвет на дружеството за увеличение на капитала от 5.3 на 55.3 млн. лв., като привлече 50 млн. лв.

Проблем обаче има. Първо, дружеството внезапно увеличи активите си чрез преоценка на имотите си от 51 млн. лв. на 188 млн. лв. При сегашния брой акции (5.3 млн.) това прави балансова стойност на акция в размер на около 40 лв. на акция. Дружеството иска да увеличи акциите си с нови 50 млн. броя при емисионна цена 1 лев, или значително под балансовата стойност на акциите. Това ощетява настоящите акционери и жаргонно се нарича разводняване на капитала, защото ще даде възможност на нови акционери да купят по-евтино проценти от капитала на компанията. Така старите акционери, които не се възползват от правата си, изведнъж ще се окажат със значително по-малка стойност на инвестицията си от досегашната.

В момента акциите на Полимери се търгуват по около 5 лв., като всяка цена под счетоводната стойност означава, че инвеститорите нямат доверие на мениджмънта.

„Честита нова лихва”

"Банките или вдигат лихвените проценти, или увеличават таксите по кредитите", коментира Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Така постепенно почти всички местни финансови институции или вече вдигнаха лихвите, или им предстои да го направят. "Напълно справедливо е при едно значително повишаване на цената на кредитния ресурс една част от това нарастване да се прехвърли и върху крайните кредитополучатели. Банките не могат до безконечност да поемат негатива за собствена сметка", изтъква и изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин. Има засилено търсене на левове и на ресурс изобщо", посочва Калин Клисаров, изпълнителен директор на Емпорики банк." Затова се наблюдава и силно раздвижване и по отношение на другия източник на средства за финансовите институции - депозитите. Това автоматично води и по-атрактивни оферти към спестителите. Статистиката на БНБ сочи, че в последните месеци лихвите по депозитите също като цяло се покачват. Това се отнася особено до левовите депозити, тъй като само от местния пазар може да се набавят левове, за които банките напоследък гладуват. Усложнената обстановка в световен мащаб засега съвсем не се отразява на добрите финансови резултати на българските банки. Според данните от надзора към края на февруари 2008 г. общата им печалба възлиза на 227 млн. лв. Това е повишение с 30.8% спрямо същия период на 2007 г.

Вестник Сега

„Депутати готвят реверанси към безмитните магазини”

Депутати от управляващата коалиция се канят за пореден път да направят реверанс към безмитните босове и основно към бизнесмена Фуат Гювен. Работна група към бюджетната комисия в парламента предлага гратисният период за работа на фришоповете и безмитните бензиностанции преди затварянето им да бъде 4 месеца от датата на гласуването на закона на второ четене. Правителството бе предложило срокът да е 3 месеца за магазините, а за безмитните бензиностанции се предвиждаше обектите да се затворят веднага. Червеният депутат Стоян Проданов се опитва да прокара промяна, която противоречи на политическото решение на тройната коалиция за затваряне на обектите. Той предлага фришоповете и бензиностанциите да продължат да работят, но цените на стоките им да са с включени мита, акциз и ДДС. За същото настояват и самите фирми, които вече заплашиха, че ще съдят държавата. Тройната коалиция взе политическо решение да затвори изцяло безмитните обекти по сухопътните граници след междинния доклад на Еврокомисията. В него се твърдеше, че бензиностанциите и фришоповете са "средищна точка на местната организирана престъпност".

Вестник Новинар

„Бивш президентски съветник вещае финансов апокалипсис”

Според Димитър Иванов България е на ръба на чудовищна финансова криза. Страната ни е на границата на втори за последните 11 години финансов крах. Световната икономическа криза, която тръгна от САЩ няма да подмине България, а това правителство няма да може да се справи с нея. Според Иванов междуфирмената задлъжнялост вече е два пъти колкото БВП на страната, което прави около 90 млрд. лв.

Вестник Стандарт

"Юробанк" продаде 6.7% от “Шератон”

Гръцката И Еф Джи Юробанк Ергасиас е прехвърлила в блокова сделка 32086 акции на София Хотел Балкан АД ("Шератон") на две българскифирми. Според съобщението на фондовата борса цената на една акция ебила 102.04 лв., а общата стойност на сделката е 3 274055.44 лв.Купувачите - Юропиън Хотел Ентърпрайзис АД, София, и ИнтернешънълЛоджинг ъф България АД, София, са придобили по този начин контрол нанад 6.7% от капитала на емблематичния хотел в сърцето на столицата.

„Харчим 5 милиарда с кредитни карти”

Близо 5 млрд. лева са похарчили българите от кредитни и дебитни картиза първите 6 месеца на 2007 г., сочи статистиката на БНБ. Над 13 млн.са издадените "пластмасови портмонета" у нас. В брой от банкомати самоза половин година са изтеглени над 2.1 млрд. лв. Още за 2.66 млрд. лв.са плащанията на ПОС терминали в търговски обекти. Осъщественитетранзакции са над 44 милиона на брой. С карти, издадени у нас, запървите 6 месеца на 2007 г. българи са плащали в чужбина покупки за 194 млн. лв. 

Вестник Монитор

Чакаме ?7 млрд. чужди инвестиции през 2008 г.

Над седем милиарда евро ще бъдат преките чуждестранни инвестиции през тази година, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на парламентарния контрол вчера.За януари 2008 г. чуждите инвестиции са два пъти по-големи отколкото през същия месец на миналата година. Димитров посочи, че очакванията му са тази тенденция да се запази до края на 2008 г. По думите му с новата среда, която сме създали, и по класацията на Световната банка България се е оформила като най-атрактивната държава в света за чужди инвестиции.От тази гледна точка имаме всички основания да очакваме, че потокът ще бъде много по-голям отколкото през 2007 г., зкатегоричен е министърът на икономиката и енергетиката. Петър Димитров уточни, че от влизането в сила на Закона за насърчаване на инвестициите до края на 2007 г. са издадени общо 25 сертификата в най-високия клас - "А", с общ обем на инвестициите четири милиарда лева и с планирана заетост от над 19 хил. работни места през следващите три години. Планираните в бюджета на МИЕ средства за подкрепа на инвестиционните проекти за 2008 г са 20 млн. лева, каза още министър Димитров.