Класа

 

„ЕС: Можете да вдигате данъци и да сваляте акцизи”

 

Европейската комисия няма да пречи на националните правителства да намаляват акцизите върху горивата или да облагат с данъци нарасналите печалби на енергийните компании, заяви председателят на комисията Жозе Мануел Барозу, предаде Асошиейтед прес. Повишаващите се цени са "глобален проблем и дори Европа не може сама да го реши. Правителствата са свободни да вземат спешни мерки за най-уязвимите социални прослойки, допълни Барозу по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

 

Труд

 

„Европа ни приканва - Да свалим акциза за горивата”

 

Европейският съюз вчера неохотно се съгласи да разгледа възможности за понижаване на данъците върху горивата като мярка срещу драстичното им поскъпване. Намаляването на акцизите и ДДС върху горивата е идея на френския президент Никола Саркози, който заедно с управляващите в Италия, Испания, Гърция, Белгия е изправен пред нестихващи протести на шофьори, рибари и фермери. Българският министър-председател Сергей Станишев обаче още в четвъртък даде да се разбере, че правителството няма да намалява акцизите и ДДС върху бензина и нафтата. Същата позиция изрази вчера и финансовото ни министерство, като се обоснова с факта, че нашата страна още не е постигнала минималните нива на акцизи върху горивата в ЕС.
Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу заяви: “Правителствата могат да намалят акцизите, ако искат”. Той посочи, че могат да се намалят и винетните такси.

 

24 часа

 

„10 имена с код в пътния фонд Еврокомисията: Не даваме и едно евро за частни интереси”

 

10 случая с реален или потенциален конфликт на интереси, свързани с десет лица, всяко от които скрито зад отделен код, са описани в доклада на KPMG за пътния фонд. Това съобщи финансовият министър Пламен Орешарски, след като откри заседание на Комитета за наблюдение на Националната референтна рамка. От думите му стана ясно, че сред имената, за които прокуратурата е сезирана, не е това на бившия шеф на фонда Веселин Георгиев и на сегашния Милош Поцков. На въпрос има ли хора на висши ръководни постове, той каза: "Има всякакви случаи". Орешарски обясни още, че случаите са от последните 4-5 г., някои от лицата напуснали, а други още работят във фонда.
Има два доклада на KPMG, обясни зам.финансовият министър Димитър Ивановски, национален ръководител по европрограмите. Вторият, който бил изпратен в прокуратурата, не засягал финансирането по 10-те спрени проекта по ФАР за 88 млн. евро. Ако ние не бяхме ги спрели, това щеше да направи след 2 седмици Еврокомисията, уточни Ивановски. Той добави, че няма срок, в който Брюксел да се произнесе за възстановяване на плащанията.

 

Стандарт

 

„Харчим двойно за храна”

 

Българите дават двойно по-голям дял от семейния си бюджет за прехрана спрямо останалите страни от ЕС. 33% от доходите на европейците отиват за жилищата, водата, тока и отоплението, а само 20% се дават за храна, обявиха от Евростат. В България нещата са обърнати. Най-голямото перо в семейния бюджет е за храна. 38,4% от всички разходи на домакинствата са за прехрана, сочат данните за април. Делът на разходите за храна е нараснал с 2,2% спрямо април 2007 г. За сметка на това в България разходите за поддържане на дома и за плащане на сметки са само 12,1% от семейния бюджет. Цигарите и алкохолът са 19,4% от разходите на европейците. Същевременно в България за цигари и алкохол отиват едва 4,3% от домакинските разходи. В Европа има големи различия в разходите на жителите на отделните страни. Разходите за храна, напитки и цигари варират между 11% в Люксембург и 50% в Румъния. 60% от домакинствата в ЕС имат доход, по-нисък от разходите им за жилище и храна, сочат данните на Евростат.

 

Монитор

 

„22 фирми кандидати за "Терем"


Двадесет и две дружества са кандидати за закупуването на четири дружества от системата на ''Терем"', съобщи министърът на отбраната Николай Цонев по време на парламентарния контрол вчера. Военно-ремонтната компания "Терем" продава част от дяловете си в осем дружества с цел избор на стратегически партньори. Дружествата са разделени в два пакета. В единия пакет влизат "Терем "Летец", "Терем "Овеч", "Терем "Самуил" и "Терем "Ген. Владимир Заимов", които са определени за дружества без стратегическо значение за държавата и се продава 74% от капитала им. Документи за участие в търговете са закупили 24 дружества, от които 22 са подали документи и всички те са одобрени. В другия пакет влизат "Терем "КРЗ флотски арсенал - Варна", "Терем "Георги Бенковски", "Терем "Хан Крум" и "Терем "Ивайло", определени като стратегически. Продава се 66% от капитала на тези предприятия. За тях документи са закупили 22 дружества, 19 от тях са ги подали, но все още се разглеждат.

 

Стандарт

 

„Божков и “Трейс” се състезават за метрото”

 

Компанията на бизнесмена Васил Божков "Мостстрой" и борсовото чудо "Трейс Груп Холд" са сред кандидатите да изградят отсечка от метрото в София. Осем сдружения се натискат да строят втория метро диаметър на подземната железница в столицата. Сред кандидатите е "Метротрейс", в което влизат "Трейс Груп Холд" съвместно с "СБ Инженеринг" и "Трейс"-София. Сред участниците е и "Мостстрой" на бизнесмена Васил Божков. Компанията кандидатства заедно с "Хохтийф" и "Главболгарстрой", съобщи Profit.bg. Сред останалите желаещи да изграждат метрото са турската филма "Догуш", родните "Станилов" ЕООД и "Геотехмин", "Обрасконе Уарте Лаин" и строителят на Дунав мост 2 - испанската FCC Construction.

 

Сега

 

„Българите последни в ЕС по пазаруване онлайн”

 

Българите са на последно място в ЕС по покупки през интернет. Само 4% от нашите потребители са си поръчвали стоки и услуги във виртуалната мрежа за година назад, сочи проучване на Евробарометър. Най-съблазнени от онлайн пазаруването са холандците - 68%. Средно за 27-те страни членки на ЕС този дял е 33% от потребителите спрямо 27% през 2006 г. Пред нас е северната ни съседка, където тези продажби имат дял от 7 на сто. Приличаме си обаче с румънците, защото пазаруваме предимно от родни виртуални магазини. Именно затова само 1% от потребителите са купували от други страни от общността. Бариера са и по-високите цени на стоките в другите от ЕС. За сравнение 30% от потребителите в ЕС са направили покупка онлайн от продавач в собствената им страна, а 7% - от чуждестранен доставчик.