Стандарт

 

„Фалшиви фактури спрели европарите”

 

Фалшиви фактури и оферти менте блокираха парите за фермерите, съобщи земеделският министър Валери Цветанов. Осем са "черните" проекта, заради които са спрени плащанията по програма САПАРД, допълни той. Фирмите източвали пари, като представяли фактури за закупена нова техника, а всъщност внасяли рециклирани машини. Офертите от подизпълнители по проектите също били подправяни. Само една от изискваните три оферти била действителна. Останалите са внасяни от подставени фирми. Съмнителните проекти са одобрени в периода 2003-2005 година, съобщи Цветанов. Те не са причината за приемането на оставката на шефа на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Голямата му уста го свалила от поста. Европейската комисия се разгневила на прибързаните му изказвания, че парите по спрените мерки по САПАРД ще бъдат разблокирани до дни, обясни агроминистърът. Оставката на Тадаръков е приета с почти пълно мнозинство от управителния съвет на фонд "Земеделие". 100% от членовете са гласували и за отстраняване на Владимир Карамишев от поста зам.-шефа на разплащателната агенция. Той отговаряше за САПАРД. Отива си не заради разкрити злоупотреби в работата му, а заради спирането на парите по програмата, уточни Цветанов.

 

Труд

 

„Ще загубим ли около 300 млн. лв. от САПАРД”

 

Около 300 млн. лева може да загубим от САПАРД, ако е вярно вчерашното твърдение на аграрния министър Валери Цветанов, че са усвоени само 26% от парите по програмата. Министърът нещо се е объркал, показват цифрите от заседанията на последния мониторингов комитет по САПАРД. Там бе отчетено, че до края на 2007 година са изплатени 53% от средствата, а заедно с усвоените пари за шестте месеца на 2008 г. са надхвърлили 60%, коментираха вчера експерти от фонд “Земеделие”.

Към 1,13 млрд. лева е общата сума по САПАРД. Досега трябва да са изплатени над 670 млн. лв. от тях.Темпът, с който се проверяват проектите е по около 45 месечно и трябва да се ускори. В края на юли изтича срокът за приключване на инвестициите по готовите проекти, а до 30 ноември трябва да бъдат платени.

 

Сега

 

„ДПС поема и САПАРД”

 

Фонд "Земеделие" осъмна вчера с нов шеф, а управата му освободи и отговорника по САПАРД зам. изпълнителен директор Владимир Карамишев, който бе кадър на БСП.
Столът на Димитър Тадаръков се заема от кадъра на ДПС Атанас Кънчев, който до онзи ден беше заместник на Пламен Орешарски. Друг кадър на ДПС - Ализан Яхова, която ексминистър Нихат Кабил неуспешно се опитваше преди време да сложи на шефския стол на фонда, временно поема прякото ръководство на САПАРД. Тя и сега е зам.-шеф на земеделския фонд, но с друг ресор. Титуляр по САПАРД ще бъде Чарлина Вичева, която е пълномощен министър по земеделието в постоянното ни представителство към ЕС. Вичева работи в земеделското министерство от 10 години, назначена там като кадър на БЗНС-Народен съюз.

 

24 часа

 

„И Плугчиева ще реже големите суми в брой”

 

Горещо подкрепям идеята за забрана на разплащания в брой над определена сума. При получаването на европари по различни фондове и програми такава мярка ще е залог за прозрачност и контрол. Това каза вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева на среща с Българския форум на бизнес лидерите вчера. Тя обеща да организира работни консултации с БНБ и финансовото министерство по идеята на форума за забрана на плащания кеш над 10 хил. лв.

 

Монитор

 

„Финансират с пари от ЕС строежа на 2 магистрали”

 

Това заяви вицепремиерът Меглена Плугчиева на работна закуска на българския форум на бизнес лидерите вчера. Тя съобщи, че вчера на заседание на правителството е внесла предложение за тези проекти със съответния план-график, така че процедурите по тях да стартират до края на 2008 или началото 2009. „Ще отворим страната за чуждестранните фирми от Европа с опит, защото страната има нужда от него и от тяхното ноу- хау", заяви Плугчиева. По думите й това обаче не означава, че българските фирми ще бъдат изключени от тези проекти, а напротив, това дава възможност за коопериране и отваряне на нови работни места в България.
Плугчиева отново припомни, че акредитациите на оперативните програми са приключили през декември 2007 г. и така е загубена 1 година.

 

Сега

 

„Рекорден брой жилища излязоха на пазара през 2007 г.”

 

През 2007 г. в България е отбелязан най-големият брой новопостроени жилища, излезли на пазара, показват данните на НСИ, разпространени вчера. В България миналата година са построени 18 204 жилища, докато в предишните години броят им се е движел между 7400 и 12 000 годишно. В страната към края на м.г. е имало 3 746 758 жилища. Само в столицата броят на новопостроените жилища м.г. е била два пъти повече от предишната. Броят на сградите, издигнати през 2007 г., е бил 291, докато през 2006 г. са се появили само 199 нови сгради. Строителният бум е достигнал апогея си и в другите големи градове. Ако през 2005 г. във Варна и областта са били построени 333 нови сгради, то през 2007 г. тази цифра нараства на 538. Същото се отнася и за жилищата. Българинът живее в жилища, които като площ са под световния стандарт, става ясно от данните на НСИ. Средно на човек от населението у нас жилищната площ е 20 кв. м, а в градовете - 17.7 квадрата. "Световният стандарт за градовете е 22 кв. м", обясни пред "Сега" управителят на "Орвитекс" Орлин Владиков.

 

Новинар

 

„България с най-евтиното строителство в Европа”

 

От страните в Европа най-евтино се строи в България, сочи проучване на консултантската компания “EC Harris”. Въпреки че цената на строителството се е увеличила с около 30 процента за една година, страната ни продължава да е първенец по най-ниски строителни разходи. Според проучването строителството на сгради у нас излиза с над 80 процента по-евтино отколкото в Англия. Това дали един строеж излиза евтино или скъпо, зависи от вида на строителството, района където се намира сградата, дизайна и достъпа до транспортни или бизнес обекти, обясняват от компанията. Други фактори, оказващи влияние на цената, са дали обектите са санирани, с какво ще се отоплява сградата, както и ефективността на строителните работници.

 

Класа

 

„Пазарът на общо застраховане стига 1.4 млрд. лв. в края на 2008 г.”

 

Общозастрахователният пазар ще се увеличи с 200 млн. лв., като до края на 2008 г. се очаква да достигне 1, 4 млрд. лв. Това прогнозира изпълнителният директор на „Булстрад“ Румен Янчев на среща с представители на Vienna insurance group. Очакванията са за ръст на сегмента от 16%.